-->

Mi várható az idén a befektetési alapok piacán?

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

Az alacsony betéti kamatok az idén is a kedvező hozamlehetőségek felé terelik majd a megtakarításokat, így további növekedésre lehet számítani a befektetési alapok piacán – mondta el Vasas Norbert. A Budapest Alapkezelő szenior termékmenedzsere szerint továbbra is népszerűek maradnak a pénzpiaci és rövid kötvény alapok, ami mellett nagyobb szeletet hasíthatnak ki a tortából a vegyes termékek.

A 2013-as év lendületes bővülést hozott a befektetési alapok piacán, a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ) adatai szerint az alapok vagyona az esztendő végére 4617 milliárd forintra hízott. Ez több mint 35 százalékkal haladja meg a 2012 végi állományt. Arányában a legnagyobb bővülés (137 százalék) az abszolút hozamú, illetve a vegyes (128 százalék) alapoknál volt megfigyelhető. A teljes állomány tekintve ugyanakkor továbbra is a pénzpiaci alapokban pihen a legtöbb (1610 milliárd forint) tőke. Lévén e kategória hozama követte a legmeredekebben a betéti kamatok olvadását, itt a vagyon jóval szerényebb ütemben (alig több mint 17 százalékkal) emelkedett.

Folytatódhat a növekedés

A fő trendek Vasas Norbert szerint az idén sem változnak majd. Az alacsony kamatkörnyezetnek köszönhetően a lakosság egyre tudatosabban kezeli a megtakarításait, olyan lehetőséget keres, amellyel a betéti kamatokat meghaladó mértékben gyarapíthatja félretett pénzét – emelte ki a szakember.

Ennek volt köszönhető, hogy a betéti konstrukciókkal szemben jelentős teret hódítottak a befektetési alapok. S ez alapozza meg a további növekedést az idén: az alacsony betéti kamatok várhatóan továbbra is a kedvezőbb hozamlehetőségek felé terelik a megtakarításokat, aminek köszönhetően egyre többen ismerkedhetnek meg a befektetési alapok működésével, és egyre többen választják majd a befektetési alapok kínálta változatos megtakarítási lehetőségeket.

A biztonságos lehetőségeket keresik a befektetők

A konkrét termékeket illetően az elmúlt időszakban is elsősorban a biztonságosabb befektetési lehetőségeket keresték a befektetők: ahogy az az éves állományváltozásokon látszik, népszerűek voltak a pénzpiaci, a rövid kötvényalapok, illetve a tőkevédett alapok, de nagy forgalma volt a kicsit nagyobb kockázati étvágyú befektetőknek ajánlott abszolút hozamú alapoknak is.

A Budapest Alapkezelő várakozásai szerint az befektetések az alacsony és az annál valamivel magasabb kockázatú (vagy annak vélt) termékek felé fognak csoportosulni az idén is. Továbbra is a pénzpiaci, illetve rövidkötvény lehet a favorit, de a „vegyes” termékek (tőkevédett,  abszolút hozamú és egyéb alapok) szakíthatnak még ki nagyobb szeletet a tortából.

Mi várható az idén?

A hazai alappiacra a globális kamatkörnyezet, a nemzetközi gazdasági trendek és események, így például a FED eszközvásárlási programjának lassítása (tapering) erőteljes hatással lehetnek, de természetesen a hazai fejleményekre is érdemes lesz odafigyelni, hiszen ezek erősíthetik vagy gyengíthetik a globális folyamatokat – hangsúlyozta a szakember.

A környezeti tényezőket is figyelembe véve az erősebb kockázattűrő képességű befektetőknek a vállalati kötvényeket, illetve a korlátozott részvénykockázatot felvállaló alapokat ajánlja a szakember. Azok számára ugyanakkor, akiknek célja a stabil, kiszámítható hozam mellett a vagyon maradéktalan megőrzése, a pénzpiaci, illetve a középtávon tőkevédett portfoliók lehet a megfelelő választás.

Ezt olvasta már?

Figyelj, hová teszed a pénzed, hogy jól fialjon! »