Milliókat spórolhat a hitelén, ha résen van

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

A bankok a következő időszakban keresik meg a késedelembe esett hiteleseket, hogy ajánlatot tegyenek nekik a tartozás rendezésére. Ugyanakkor a tartozásukat rendszeresen fizető lakáshiteleseknek is érdemes átnézni a meglévő hitelek feltételeit - közölte a banki ajánlatok összehasonlításával foglalkozó BankRáció.hu.

Van, amivel jobban járunk

Bár a forintosítással a devizakockázat lényegében eltűnt a lakáshitelpiacról, ám a kamatrizikó továbbra is fennáll. Márpedig a forintosított lakáshitelek automatikusan három havonta változó kamatozásúak lettek, ezeknél azonban vannak a törlesztőrészlet szempontjából biztonságosabb hitelek.

“Bár jelenleg alacsonyak a kamatok és remélhetőleg hosszabb távon is az alacsony kamatkörnyezetre lehet számítani, a kamatkockázatra nagyon kell vigyázni. Azaz a kamatok emelkedésekor a törlesztőrészlet is megemelkedhet” - mondta Gergely Péter, a BankRáció.hu hitelszakértője.

A háromhavonta változó kamatozású lakáshiteleknél sokkal tervezhetőbb megoldást nyújtanak a több évre, akár 5-10 évre rögzített kamatozású, egyúttal fix törlesztőrészletet biztosító hitelkonstrukciók.

“Az 5-10 évre rögzített kamatozású hitelek valamivel drágábbak, cserébe az adott időszakban semmiképpen nem változik a törlesztőrészlet” - tette hozzá.

Kétmillió is lehet a tét

Akik a 3-12 havonta változó kamatozású hitelüket szeretnék több évre rögzített törlesztőrészletű hitelre átváltani, érdemes alaposan áttekinteniük a kínálatot. Egy öt évre rögzített törlesztőrészletű - 20 éves futamidejű 7 millió forintos - hitel a piacon 5 százalék alatti teljes hiteldíjmutatóval is elérhető, de van közel 7 százalékos is.

“A kedvezőbb konstrukció esetében a teljes visszafizetendő összeg 2 millió forinttal lesz kevesebb, mint a másik hitel esetében, feltételezve, hogy az ötödik év után változatlan feltételekkel megy tovább a hitel” - mondta Gergely Péter.

Hozzátette azt is, hogy nem kell ragaszkodni a meglévő bankhoz, mert sokszor előfordulhat, hogy egy másik bank jobb ajánlatot kínál a hitelváltóknak vagy hitelfelvevőknek. A hitelváltásnak ugyan lehetnek költségei, de egy kedvezőbb ajánlat visszahozza ezt a kiadást.

Növekedés a piacon

A lakáshitelpiacon egyébként az idén megkezdődött a növekedés, többek között az ingatlanpiac élénkülése, valamint a nettó reálbérek emelkedése miatt. A bővülés abból is látszik, hogy az új lakáshitel-szerződések értéke az idén minden hónapban két számjegyű növekedést mutatott éves összevetésben.

A BankRáció.hu előrejelzése szerint pedig a következő időszakban a hitelváltások is hozzájárulhatnak a növekedéshez.

Emellett a 3-12 hónapos kamatperiódusú hitelek várhatóan veszíteni fognak népszerűségükből, és egyre többen a kiszámíthatóbb, több évre rögzített törlesztőrészletű konstrukciókat választják majd.

Ezt olvasta már?

50 milliárdot is meghaladó nyereséggel zárt a K&H »