Minden, amire eddig készültél megváltozhat

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

A mostani pályakezdők generációja várhatóan 2050 körül megy majd nyugdíjba. Az Európai Bizottság felmérése szerint 35 év múlva egy megváltozott világ vár majd rájuk. Bolygónk népessége meghaladhatja a 9 milliárd főt, Európában a lakosság egytizede pedig 80 évnél idősebb korú ember lesz. Az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztár összegyűjtötte, melyek azok a társadalmi változások, amelyek átalakítják mindennapi életünket.

Az Európai Bizottság 25 vezető jövőkutatót kért fel lehetséges trendek kimutatására a következő évtizedekre. A kapott eredmények alapján az látható, hogy 35 év múlva a társadalom tagjait elsősorban városban lakó időskorúak teszik ki, akik rendszeresen fogyasztanak majd rovarokat.

Jönnek a mega-poliszok

Ma a Föld népességének 46 százaléka vidéken él. Az előrejelzések szerint 2050-re az emberiség létszáma eléri a 9 milliárd főt, akiknek a 75 százaléka – azaz négyből három ember – a jobb munkahelyek, a fejlettebb oktatási- és egészségügyi rendszer miatt városokba fog költözni. Nem lesz ritka a több száz kilométeren elterülő, akár 100 millió ember számára otthont jelentő mega-poliszok kiépülése sem.

Forrás: giftgujarat.in

Később léphetünk ki  munkaerőpiacra

Már most is jellemző, de 2050-re még inkább kitolódnak a tanulással töltött évek. A posztadoleszcencia jelensége – azaz a fiatal generáció egyre elhúzódóbb „serdülőkora” és későbbi felelősségvállalása – évről évre jelentősebb Európában, így Magyarországon is. Ez azt is jelenti, hogy unokáinknak már teljesen természetessé válhat, hogy akár 30 éves korukig is az iskolapadban ülnek és sokkal később lépnek ki a munkaerőpiacra, ami minden ország ellátási rendszere számára kihívást jelenthet. 

Tovább élünk majd?

Egyre többen élik majd meg a 100. születésnapjukat. A javuló egészségügyi szolgáltatásoknak köszönhetően a jövőben nem lesz ritka a magas életkor. A kormányoknak újra kell értelmezniük az „időskor” fogalmát, a nyugdíjkorhatár pedig várhatóan még inkább kitolódik.

„Az Európai Unió előrejelzései alapján látható, hogy a társadalom jelentősen át fog alakulni a ma megszokottakhoz képest. Rendkívül fontos változás, amit itthon is láthatunk, hogy egyre inkább emelkedik a születéskor várható élettartam. Ez többek között azt jelenti, hogy növekszik a nyugdíjasként leélt évek száma.”

„Ma Magyarországon átlagosan 10-15 évet töltünk nyugdíjban, vagyis nem mindegy, hogy milyen tartalékokkal rendelkezünk ezekre az évekre. Egyre nagyobb szerepet kap tehát az öngondoskodás, a boldog nyugdíjas évekről unokáinknak, de már nekünk is várhatóan saját magunknak kell gondoskodnunk” – mondta el Nagy Csaba, az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója, aki hozzátette, hogy az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztár a legrégebbi és legnagyobb nyugdíjpénztárként, immáron 21 éve segít abban, hogy megbízhatóan tudjunk gondoskodni saját magunk nyugdíjcélú megtakarításairól.

Ezt olvasta már?

Tervek és valóság - mire elég 135 ezer forint? »