Minden kezdet nehéz - tippek az új munkahelyünkhöz

| szerző: | olvasási idő: kb. 3 perc

Tegyük fel, hogy hosszú, várakozással és sikertelen interjúkkal teli hetek, hónapok, esetleg évek után végre megcsörrent a telefon, és ezúttal nem elutasítást kaptunk, hanem jó hírt közöltek: felvettek minket. Mi jut eszünkbe először? Egy: Na végre! Kettő: Pár nap, és új munka, új élet kezdődik! Három: Csak éljem túl a próbaidőt! Szerencsére nem mi vagyunk az elsők, akik ilyen helyzetben vannak, így rengeteg "túlélő tipp" gyűlt már össze a karriertanácsadók jóvoltából. Cikksorozatunk nyolcadik részében ezekből szemezgetünk.

A jó munkakapcsolat alapja

Mielőtt még a beilleszkedésen kezdenénk aggódni, a legfontosabb, hogy a szerződésünk rendben legyen: a munkaviszony ugyanis hivatalosan csak írásos munkaszerződéssel jön létre. Jó, ha még a konkrét betanulás és munkavégzés elkezdése előtt aláírjuk a papírokat, így megkímélhetjük magunkat az esetleges félreértésekből fakadó kellemetlen helyzetektől.

A szerződés leglényegesebb elemei a munkaköri leírás, az elvárt teljesítmény, a munkaidő, a fizetés és a juttatási csomag. Ezekkel a tényzőkkel kapcsolatban jó eséllyel már megállapodtunk az állásinterjún, így azt gondolhatjuk, nem érhet minket meglepetés az aláíráskor, valamint az után. Mindenképp ajánlott azonban átolvasni részletesen a dokumentumot, már csak azért is, hogy meggyőződjünk róla: valóban az szerepel itt is, amit megbeszéltünk. Ha valamilyen pontban eltérést látunk, jelezzük, és próbáljuk megbeszélni a főnökünkkel.

Ha szeretnéd megismerni, hogyan kereskednek a profik az online tőzsdén, a Tőzsde napon konkrét tippeket kaphatsz tőlünk, amelyeket azonnal beépíthetsz a kereskedésedbe. A részvétel ingyenes, viszont regisztrációhoz kötött! (x)

Emellett a munkaszerződésnek az alapadatokat is tartalmaznia kell: a szerződő felek nevét, a munkavégzés helyét és a munkába állás időpontját.

Fontos, hogy csak akkor írjuk alá a nyomtatványt, ha alaposan átolvastuk, tisztában vagyunk az elvárásokkal, és ezek alapján valóban szívesen dolgoznánk a cégnek.

Érdemes tisztázni a próbaidő időtartamát is (a legtöbb esetben 3 hónap), illetve hogy erre az időre is jár-e a teljes bérünk, vagy csak egy részét kapjuk majd. Így nem a következő havi utalásnál lepődünk meg, hogy kevesebbet kaptunk.

A zöldfülű bevetésen

Ha megvolt az aláírás, belevethetjük magunkat az új életbe. Ilyenkor általában tele vagyunk tervekkel: szeretnénk megismerni az irodát és a környezetet, összebarátkozni a munkatársakkal, és természetesen mindent hiánytalanul megtanulni és megcsinálni, szóval kihozni magunkból a maximumot.

Az érzéseinket nyilván nagyban befolyásolja, hogy mióta vagyunk munkanélküliek, illetve hogy milyen körülmények között dolgoztunk legutóbb. Az izgulás természetes, de ha ez egy túlzott megfelelési kényszerrel társul, akkor nem biztos, hogy könnyű dolgunk lesz. 

A próbaidő önmagában is nyomást rak a munkavállaló vállára, hiszen ezalatt a néhány hónap alatt bizonyítania kell a rátermettségét a gyakorlatban is. A görcsös megfelelési vágy markaiban azonban elkövethetünk olyan hibákat, ami ronthatja a jövőbeni esélyeinket. Próbáljuk meg higgadtan és magabiztosan kezelni a helyzetet!

Nem árt, ha tudatosítjuk magunkban, hogy nem véletlenül vagyunk most ott, ahol: minket választottak, tehát egyszer már bizonyítottunk. Senki sem várja, hogy a betanulási időszak alatt kössük meg életünk legnagyobb üzletét, így mi se várjunk magunktól irreális teljesítményt!

Az új munkatársainktól sem kell tartani, hiszen mindenki átesett már ezen az időszakon, pontosan tudják, hogy mennyire lehetünk zavarban az első napokban. Nem kell azonban tudatosan azon dolgoznunk, hogy megkedveljenek minket. Csak adjuk önmagunkat!

Úgy érzed, nem kedvelnek a kollégáid? Lehet, hogy ezek miatt!
A Business Insider összeszedte a 7 legnagyobb bűnt, amit sokan elkövetnek munkahelyükön, ezzel pedig gyakorlatilag szabotálják a saját szakmai hírnevüket. Íme a lista: ezeket lehetőleg ne csináljuk az irodában!

Lakva ismerszik meg az ember

Ahelyett, hogy azon görcsölnénk, hogy mit gondolnak rólunk mások, inkább előzzük meg, hogy kialakuljon a negatív vélemény az új főnökünkben! Például mindig érjünk be időben a munkahelyünkre, ne keressünk kifogásokat, ha elrontottunk valamit, és - ami még rosszabb - ne okoljunk másokat a hibáinkért!

Emellett próbáljunk meg 100 százalékban a munkánkra, a feladatainkra koncentrálni, és ha valami nem tiszta vagy nem megy, akkor kérdezzünk! A próbaidő során ugyanis egyáltalán nem az az elvárás (és mi sem követelhetjük meg magunktól), hogy mindent, azonnal, egyedül meg tudjunk oldani. Inkább az a cél, hogy kipróbáljanak minket és kiderüljön, vajon valóban illünk-e a gépezetbe. 

A főnök is inkább arra kiváncsi ilyenkor, hogy tudunk-e az elvárt tempóban dolgozni, betartjuk-e a határidőket, és mennyire figyelünk a munkánk minőségére. Valamint ilyenkor derül ki az is, hogy hogyan reagálunk valóban egy váratlan helyzetre, vagy hogy milyen a hozzáállásunk egy új, nagyobb hangvételű feladathoz.

Szabad, nem szabad?

Újoncként kiemelt figyelmet kell fordítani a munkahelyünkre vonatkozó illemszabályokra. Érkezzünk a megfelelő öltözetben, valamint érdeklődjünk a vállalati protokoll iránt! (Például jó, ha tisztázzunk, hogy kivel tegeződhetünk és kivel nem.) De emellett számos tényező van, amely megalapozza a rólunk kialakult képet.

Ilyen például, hogy káromkodunk-e a munkahelyünkön, betartjuk-e a megbeszélteket, és rendet tartunk-e magunk körül. Szintén negatívan befolyárolja a rólunk alkotott véleményt, ha a meetingek alatt folyton a telefonunkat nyomkodjuk, magán telefonbeszélgetéseket intézünk a céges mobil számlájára, vagy ha az íróasztalunknál ebédelünk annak ellenére, hogy van külön konyha az irodában.

Ezekre természetesen nem csak próbaidősként kell odafigyelnünk, de ilyenkor ronthat a legtöbbet az esélyeinken.

Bocs, mégsem illünk össze

De mi a helyzet akkor, ha az állásinterjúk során felépített álomvilág végül szépen-lassan összedől a betanulási időszak alatt? Ha kiderül, hogy mégsem annyira testhezálló nekünk ez a munkakör, mint gondoltuk, vagy egyszerűen nem jövünk ki a kollégáinkkal? A válasz egyszerű: ha már nincs mit tenni, lépjünk tovább.

Először tehát azt kell mérlegelnünk, hogy mik a problémáink az új hellyel, és hogy látunk-e esélyt ezek megoldására. Ha már tárgyalások tucatjain vagyunk túl, de még mindig nem látunk változást, akkor használjuk ki a próbaidő adta azonnali felmondás lehetőségét és keressünk mást!

Cikksorozatunk következő részében megmutatjuk, milyen típusú dolgozót keresnek a vállalatok, illetve hogy mit várnak a cégek a munkvállalóktól. Addig is sikeres álláskeresést kívánunk mindenkinek!

Olvasd el a sorozat korábbi cikkeit is!

Új állás után keresgélünk? Ezekre figyeljünk!

Egy jó önéletrajzzal borítékolható a siker

Mennyi pénzt kérjünk a munkánkért?

Egy jó motivációs levéllel megfoghatjuk álmaink állását

Hozzuk ki magunkból a maximumot az állásinterjú során!

Fura kérdésre fura válasz - abszurd helyzetek az állásinterjún

Rosszul sikerült az állásinterjú? Ne csüggedjünk!

Ezt olvasta már?

Egyre többen dolgoznak rövidített munkaidőben »