Mit érdemes tudni a közbeszerzésekről?

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

Áprilisban közel ezer felhívást tettek közzé és ugyanannyi eredményt is. Közbeszerzési felhívások napi rendszerességgel jelennek meg a különböző iparágakban, például reklám és marketingben, építkezésekben, orvosi felszerelések beszerzésében, biztonsági szolgáltatásokban - számol be a kozbeszerzes-online.hu oldal

A több száz felhívás különböző típusú, így a nagyvállalatok mellett a kis- és közepes vállalatok (kkv) is jelentkeznek közbeszerzéseken.

A felhívásoknak három típusa van: közbeszerzési felhívás, privát és értékhatár alatti felhívások.

1. A Közbeszerzési felhívás típusai:

- Unius/EU eljárások: olyan nagyberuházások, melyek becsült értéke eléri az uniós értékhatárt. Ezeket az EU minden nyelvén publikálják.

- Magyar nemzeti eljárások: kis és közepes becsült értékűek, melyek elérik a magyar közbeszerzési értékhatárt, viszont nem érik el az uniós értékhatárt és csak magyar nyelven hirdetik meg őket. Ezek köztött jelennek meg az összefoglaló tájékoztatók és néhány ajánlattételi felhívás.

2. A privát felhívás: ezek nagyvállalatok beruházásai, beszerzései.

3. Értékhatár alatti felhívások: ezek nem érik el a közbeszerzési értékhatárt, ami azt jelenti, hogy nem a közbeszerzési törvény által szabályozottak. Ilyen felhívást a posta, oktatási intézmények, kórházak, önkormányzatok írnak ki.

Például a Dél-zalai Vízmű Zrt. által meghirdetett gépjármű beszerzésre az ajánlattételi határidő május 18. Ebben az esetben 2 db terepjáró, 2 dobozos gépjármű és billenőplatós tehergépkocsira várják az ajánlatokat.

A pályázatok böngészésében a kozbeszerzes-online.hu oldal nyújt segítséget, az adatbázisában megtalálható a hirdetések teljes leírása. 15 napos próbaverzióval is szolgál az oldal, mialatt tesztelhető a rendszer működése. A kozbeszerzes - online.hu pályázatok begyűjtésével és kategorizálásával foglalkozik, a pályázati hirdetéseket napi rendszerességgel közvetíti a cég profilok alapján minden egyes felhasználónak e-mailen.

Ezt olvasta már?

Szigorúbb előírásokat fogatott el az EU »