Ne keresse többet a térképen Szváziföldet

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

III. Mswati király, Afrika utolsó abszolutista uralkodója bejelentette, hogy új nevet ad országának - írja cikkében a Business Insider.

Ismerkedjen meg eSwatanival

A helyi nyelven hozta népe tudtára a hírt. Az új név, eSwatini annyit jelent, hogy a „szvázik földje”. A bejelentés pont a szvázi függetlenség 50. évfordulója miatt rendezett ünnepségen született meg.

Mswati király az utóbbi időben egyre többször hivatkozott „eSwatini királyságaként” az országra különböző konferenciákon az Afrikai Unió és az ENSZ tagjaként is.

Az elszegényedett ország 1968-ban vált függetlenné a britektől. A névváltás egyik indoka pont a britek által rájuk aggatott névről való lemondás, a régihez való visszatérés szándéka volt. Tehát szimbolikus értéke van, a hajdan lezajlott kolonizáció tényére reagál.

Heló, ez itt nem Svájc

Ezen kívül olyan praktikus okot is említett a király, miszerint a „Swaziland” megnevezést túl sok külföldi értette az országon kívül „Switzerland”-nak, vagyis keverték össze az afrikai országot Svájccal. Az eSwatini elnevezés ettől a balesettől is megóvja a nagyvilágban utazgató lakosait.

A király az új nevet vörös és fekete katonai uniformisban jelentette be, egy a fővárostól, Mbabane-től 40 km-re fekvő stadionban. Nyitott hintón lovagolt be az ünnepségre. Később azt nyilatkozta, olyan nevet szeretett volna az országnak választani, amivel az összes lakos azonosulni tud.

Most már tartsuk mi is tiszteletben a király döntését: eSwatani nagyrészt mezőgazdaságból, azon belül cukortermesztésből él. Óriási a szegénység, és a HIV-fertőzöttek aránya is igen magas. Szóval elég küzdelmes, viszontagságos a királyság élete.

Az biztos, hogy érdekes lehetett úgy felkelni, hogy az országnak más neve van, de a király döntése a gyarmatosítás szempontjából abszolút érthető.