Négymilliárdból fejleszthetnek a kkv-k

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Több mint 4 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert el 293 vállalkozás a Mikro-, kis- és középvállalkozások munkahelyteremtő beruházásainak támogatása programban - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kedden.

Kétezer új munkahely

A közlemény idézi Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert, aki hangsúlyozta, a támogatással a kormány több mint 2000 új munkahely létesítéséhez, valamint 3600 munkahely megőrzéséhez járul hozzá, és ezzel érdemben javítja a kkv-szektor versenyképességét.

Ha szeretnéd megismerni, hogyan kereskednek a profik az online tőzsdén, a Tőzsde napon konkrét tippeket kaphatsz tőlünk, amelyeket azonnal beépíthetsz a kereskedésedbe. A részvétel ingyenes, viszont regisztrációhoz kötött! (x)

A tárcavezető közölte: a kormányzat belföldi forrásból eddig több mint 50 milliárd forinttal támogatta a kis- és középvállalkozói szektor munkahelyteremtését, ami nagyban hozzájárult a foglalkoztatás nyolc év alatt bekövetkezett 750 ezres bővüléséhez.

A munkahelyteremtő beruházási támogatás célja a foglalkoztatottak számának további növelése, a tartós foglalkoztatás biztosítása Magyarországon - emelte ki.

Mint mondta, a támogatással folytatódhat a hátrányos helyzetű térségek felzárkóztatása is, a munkaerőpiac területi különbségeinek csökkenésével párhuzamosan.

Mire fordítható?

Varga Mihály ismertette, a regionális beruházási, vagy csekély összegű (de minimis) támogatás jogcímen pályázható munkahelyteremtő támogatásból többek között új eszközök, gépek beszerzése, ingatlanvásárlás, bérleti díjak, vagy lízing költségek számolhatók el.

A pályázónak 2 éves foglalkoztatási és 3 éves fenntartási kötelezettséget kell vállalnia.

A támogatás mértéke nem regisztrált álláskereső személy esetén új munkahelyenként 1,5 millió forint, ezen felül a vállalatok kiközvetített álláskereső foglalkoztatása esetén új munkahelyenként 500 ezer forint, vagy 12 hónap alatt kizárólag közfoglalkoztatási jogviszonyban foglalkoztatott személynél új munkahelyenként 800 ezer forint, és kedvezményezett járásban vagy településen új munkahelyenként további 400 ezer forint kiegészítő támogatást kaphatnak - tette hozzá a miniszter.

A kis cégek adják az ország erejét
Közép- és Kelet-Európa jelenleg az egyik leggyorsabban fejlődő régió, ahol számos ország éves GDP növekedése meghaladja az EU átlagát. A PayPal és a Deloitte Európa új tigrisei című tanulmánya szerint a gyors növekedést a térség KKV-ágazatának élen járó munkahelyteremtő és export képessége teszi lehetővé, ami elsősorban a képzett munkaerőnek, a digitális gazdaságra történő átállásnak és a szárnyaló e-kereskedelemnek köszönhető.

Ezt olvasta már?

A belföldi kikacsolódást erősíti a turizmuspolitika »