Néhány tipp, amivel izgalmassá tehetjük az őszi szünetet

| szerző: | olvasási idő: kb. 2 perc

Itt az októrber 23-ai hosszú hétvége, az iskolás korú gyermekek életében pedig közeledik az őszi szünet is. Ez azt jelenti, hogy 9 teljes napot töltenek otthon a gyerekek, erre pedig érdemes már előre felkészülniük a szülőknek. Hogy ne unatkozva teljen el ez a másfél hét, hoztunk pár tippet, amelyek segítségével közös családi élménnyé válhat a tanítási szünet.

Fesztiválok és családi napok

Az idei tanévben október 30-ától november 3-áig tart az őszi szünet. A szünidő előtti utolsó tanítási nap október 27-e (péntek), november 6-án (hétfőn) pedig már újra mennek iskolába a diákok. A szünet idejére általában számos fesztivált és családi napot szerveznek. Idén is lesz miből válogatni.

Szivásvárad például a Sütő”Tökös” napokra várja az érdeklődőket október 27-e és 29-e között. Lesz gólyalábas utcaszínház, cirkuszi előadás, táncház, bábelőadás és bűvész show, az étteremben sütőtökből készült ételeket kóstolhatunk, sőt, még a “2017-es év Legtökösebb Családját” is megválasztják.

Október 28-án és 29-én Balatonlelle felé is megéri járni: a rádpusztai “Tök jó napok” kreatív foglalkozásokkal, pónikkal és lovaskocsival várja a kicsiket, a felnőtteknek pedig pincelátogatást, borkóstolót és egyéb gasztronóniai élményeket tartogatnak.

Ezen a hétvégén azonban nem csak tökös ételeket kóstolhatunk, hiszen Bükfürdőn már 5. alkalommal rendezik meg a “Geszti Feszti” gesztenyeünnepet, ahol számtalan gesztenyés süteménnyel kedveskednek az édesszájú vendégeknek.

Október 28-ától november 4-éig minden nap találhatunk kikapcsolódási és szórakozási lehetőséget Zalakaroson, a “Tök jó” programsorozat keretében. Többek között reggeli tornán, táncoktatáson és kreatív foglalkozásokon (például tökfaragáson) vehetnek részt a látogatók.

Az őszi szünet Miskolcon sem telhet el unalmasan, ugyanis október 27-e és november 5-e között rengeteg programmal készülnek a városban. Családi műsorok, tökfaragó verseny, halloween-i jelmezverseny, maszkabál, kincskeresés és “Rémisztő Ház” várja az érdeklődőket, minden korosztályból.

Forrás: pixabay

A rendezvényeken - vagy akár otthon - kifaragott tököket magunkkal is vihetjük a budapesti Töklámpás Fesztiválra, amelyet a Hősök terén rendeznek meg. Ez azonban több egy látványos esti programnál: egy jótékonysági akció is egyben. A résztvevők tartós élelmiszerekkel segíthetik a rászoruló gyermekeket, akiknek a Gyermekétkeztetési Alapítvány juttatja el az összegyűlt adományt.

Akik különleges halloween-i élményre vágynak, látogassanak el a Szegedi Vadasparkba október 31-én, ahol tökös látványetetésekkel, állatsimogatóval és “boszorkányos hangulattal” várják az érdeklődőket. A hasonló programokat keresőknek pedig még a sárvári Hüllő ZOO kiállítását és börzéjét tudjuk ajánlani, ahol hüllőkkel, kisemlősökkel és rovarokkal találkozhatunk.

Ezeken kívül érdemes lehet még körbenézni a Múzeumok Őszi Fesztiválja programkínálatában, a múzeumok ugyanis országszerte várják érdekeségekkel a látogatókat már szeptember 25-étől egészen november 12-éig. A fesztivál idei jelmondata: “Az ajtó nyitva áll”.

A hosszú hétvégén se unatkozzunk!

Október 21-étől 23-áig is találhatunk lehetőséget a kikapcsolódásra. Ekkor rendezik meg például a XII. Szigligeti Süllőfesztivált, ahol gasztronómiai specialitásokkal, kézműves vásárral, kisvonattal, játékparkkal és koncertekkel várják a család apraját és nagyját.

Szintén ezen a három napon a siófoki kikötőben őszi pikniket szerveznek, ahol a műsorokon és a gyermekprogramokon kívül kürtőskaláccsal, sajttal, mézzel, borral és még számtalan egyéb finomsággal várják az érdeklődőket.

Élmények a 4 fal között és a szabadban

Ha nem vágyunk konkrét programokra, csak töltenénk egy kis minőségi időt a családunkkal, akkor választhatunk egy túraútvonalat (amelyekről már itt írtunk), vagy maradhatunk otthon és ideiglenesen átkeresztelhetjük lakásunkat “kreatív műhellyé”.

Forrás: pixabay

Ha gyermekünk érdeklődik a természet és a kézműves foglalkozások iránt, bátran ötvözzük a kettőt! Gyűjtsünk faleveleket terméseket, és annak már csak a képzeletünk szabhat határt, hogy mire használjuk fel őket. Az interneten számtalan ötletet találhatunk például arra, hogyan készítsük az ősz kincseiből képet, nyomdát, kis szobrokat, képkeretet vagy akár asztali díszt, amelyek ajándéknak is kiválók lehetnek.

Szintén szórakoztató program lehet a közös sárkányeregetés, amelyhez akár magunk is elkészíthetjük a sárkányt: nem kell hozzá más, csak 2 hurkapálca, fonal vagy damil, ragasztó, és papír. 

De hasonlóan kreatív feladat, ha például madáretetőt készítünk közösen. Erre szintén végtelen tippet találhatunk, és még barkácsolnunk sem feltétlenül kell hozzá: lehet madáretető egy petpalackból, egy konzevrdobozból, egy virágcserépből, de akár egy régi csészéből is.

Forrás: wikimedia

A szülők legfontosabb feladata azonban az, hogy megjegyezzék, pontosan hova került ki az elkészült és megtöltött etető, ugyanis majdnem biztos, hogy sokszor el kell majd sétálnunk arrafelé a gyerekekkel.

Ha pedig már kint vagyunk a szabadban, készítsünk minél több képet az avarban játszó kicsikről, az általunk kitett magkeverékből falatozó madarakról és a lassan pihenni térő természetről, mert ezeket az emlékeket visszanézve még az esősebb és ködösebb napokat is szebbnek láthatjuk majd.

Ezt olvasta már?

Magyar multi program »

4IG 965 (0,73 ) AKKO Invest 30000 (1,35 ) ANY 1310 (-1,13 ) AutoWallis 112 (0,90 ) CIGPANNONIA 324 (1,09 ) CSEPEL 720 (4,35 ) EHEP 10000 (-0,99 ) ENEFI 506 (1,61 ) ESTMEDIA 121 (1,00 ) FORRAS/OE 1580 (2,60 ) FORRAS/T 1520 (-5,00 ) FUTURAQUA 114 (1,43 ) MASTERPLAST 740 (1,93 ) MOL 2960 (0,48 ) MTELEKOM 434 (0,70 ) ORMESTER 8150 (0,62 ) OTP 12710 (0,16 ) OTT1 279 (-1,24 ) RICHTER 4934 (0,20 ) SET Group 664 (-0,15 ) WABERERS 1405 (0,36 )