Nem gondolunk a hosszú távra, ha pénzről van szó

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

A magyarok 71 százaléka továbbra sem érzi kiszámíthatónak hosszú távú pénzügyi jövőjét - derül ki az OTP Bank 2017-es Öngondoskodási Indexének eredményeiből. Ugyanakkor a megkérdezettek több mint fele (58 százalék) továbbra sem rendelkezik megtakarítással, és közel 90 százalékuk nem is készít hosszú távú pénzügyi tervet. 

Félretenni?

Az OTP Öngondoskodási Indexének eredményei rámutatnak, hogy a hazai lakosság döntő többsége, mintegy 71 százalékuk inkább bizonytalannak érzi hosszú távú pénzügyi helyzetét. Ez nagyon mérsékelt, de pozitív elmozdulást jelent az egy évvel korábban mért 70 százalékos értékhez képest.

Az 1500 fő megkérdezésével készült kutatás emellett arra is rámutat, hogy a lakosság több mint fele (58 százalék) továbbra sem rendelkezik pénzpiaci megtakarítással, amivel csökkenthetné ezt a bizonytalanságot. Ráadásul mindössze csak 8 százalékuk készít saját maga, vagy a családja számára 5-10 évre szóló pénzügyi tervet.

Tanulj a tőzsdén kereskedni 21 nap alatt! Kérd az INGYENES videóidat még ma! (A kereskedés kockázatos.) (x)

„Mindannyiunk számára fontos a hosszú távú, kiszámítható jövő. Legyen szó akár az anyagi gondoktól mentes időskorról, vagy egy közelebbi, ámde mégis fontos, tervezést és előkészületeket igénylő célról, például egy lakásfelújításról vagy vásárlásról” – vélekedik Nyitrai Győző, az OTP Bank Megtakarítási Szolgáltatások Főosztályának igazgatója.

„Éppen ezért fontos lenne, hogy egyre inkább tudatosan tervezzük hosszú távú céljainkat, és ezekhez keressünk megfelelő pénzügyi eszközöket, megtakarítási formákat” – tette hozzá.

De hogyan kezdjünk neki?

A megtakarítási formák közül a Tartós Befektetési Számla (TBSZ) például jó választás lehet azoknak, akik közép, esetleg hosszú távra öngondoskodási céllal terveznek befektetni.

A TBSZ fő előnye, hogy már három év után 10 százalékra csökken a fizetendő adó, öt év után pedig adó- és járulékmentesen lehet felvenni a megtakarítást és a számlán elhelyezett befektetéseken elért hozamokat.

A TBSZ számlán tartott pénz tulajdonképpen bármikor hozzáférhető, még akkor is, ha 3 éven belül szükségünk volna rá. Ebben az esetben adózás szempontjából úgy viselkedik, mint egy normál értékpapírszámla: ugyanúgy 15 százalék SZJA-t kell fizetni utána, mint normál értékpapír számla esetében). A hozamot azonban nekünk kell feltüntetnünk az adóbevallásunkban, és utána meg kell fizetnünk az adót.

Az OTP Banknál jelenleg több mint 75 ezer darab ilyen számlát kezelnek, melyeken összesen több mint 650 milliárd forintot helyeztek el az ügyfelek.

Ezt olvasta már?

Óvatos a derülátás az agráriumban »