Nőtt a befektetési alapok vagyona

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

A befektetési alapok piacán decemberben is folytatódott a vagyon gyarapodása, a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ) tagjai által kezelt befektetési alapok vagyona 75 milliárd forinttal, 2,3 százalékkal növekedett decemberben.

Így a 2012-es év végén 3412 milliárd forint volt az alapok összvagyona. A BAMOSZ csütörtöki közleménye szerint a hónap nyertesei a vegyes alapok voltak, de a részvényalapok és az abszolút hozamú alapok is nagyot emelkedtek és ismét jól teljesítettek a kötvényalapok. Tavaly összességében 4,6 százalékkal emelkedett a befektetési alapok vagyona. Az év első felében a visszaváltások domináltak, a második félévben viszont már folyamatosan nőtt a vagyon. Decemberben összesen 37 milliárdnyi friss tőke érkezett a befektetési alapokba. Az ingatlan- és az árupiaci alapoknál viszont a visszaváltások domináltak, továbbá a részvény és a zártkörű alapokból is tőkét vontak ki a befektetők.

A részvényalapoknál a tőkekiáramlás közel félmilliárd forintot tett ki, amit azonban a hozamok nemcsak hogy ledolgoztak, de jelentősen át is fordítottak, így összességében 4,97 százalékkal 256 milliárd forintra nőtt a részvényalapok vagyona. Decemberben a világ tőzsdéi a fejlett és a fejlődő régióban is emelkedtek, de a magyar index ezzel ellentétes teljesítményt mutatott. Mindez azt jelzi, hogy a hazai alapkezelők a vagyon nagyobb részét már nem a pesti parketten fektetik be, hanem inkább a régiónkban és az egyéb feltörekvő országokban - állapítja meg a BAMOSZ. A pénzpiaci alapokba 10 milliárd forint friss tőke érkezett decemberben. Az összefoglalóban megemlítik, hogy az euróövezeti pénzpiaci alapokból 5 és fél milliárdnyi tőke távozott, míg minden más területen jelentős tőkebeáramlás történt. A kategória vagyona összességében 1,42 százalékkal 1370 milliárd forintra nőtt a tavalyi év végére.

A kötvényalapok esetében az év utolsó hónapjában lassult a tőkebeáramlás novemberhez képest. Decemberben közel 8 milliárd forintot helyeztek el a befektetők, főként rövid kötvényalapokban. A hónap során a kötvényalapok vagyona összességében 3,75 százalékkal nőtt, 391 milliárd forint volt december végén. A vegyes - kötvényt és részvényt is tartalmazó - alapok kiugróan jól teljesítettek decemberben, csakúgy mint novemberben. A 6,8 milliárd forintos tőkebeáramlás és a hozamok együttesen 7,18 százalékkal növelték a vagyont, amely a hónap végére megközelítette a 142 milliárd forintot. A tőkevédett alapok közel 9 milliárdnyi friss tőkét vonzottak, azonban ezzel együtt is a kategória 1,31 százalékos eszköznövekedése az átlagos szint alatt maradt. Ezekben az alapokban 467 milliárd forintot kezeltek december végén.

Az abszolút hozamú alapok már huzamosabb ideje vonzóak a befektetők számára, ami az év utolsó hónapjában sem változott. Közel 6 milliárd forintnyi friss tőke érkezett, a hozamok pedig tovább segítették a növekedést. Így a kategória vagyona 4,84 százalékkal 204 milliárd forintra gyarapodott. A nyilvános ingatlanalapok decemberben kivételnek számítottak, mivel ezeknél a visszaváltások domináltak, amelyek majdnem elérték az egymilliárd forintot. A hozamok ezt nullás teljesítményre korrigálták, így összességében stagnált az ingatlanalapok vagyona, a hónap végén 360 milliárd forintot tett ki.

Ezt olvasta már?

A járvány alatt is nőtt az MNB Alapítványok vagyona »