Nyugdíj: csoda helyett már a megtakarítás lett a fontos

| forrás:
TF-információ
| szerző: | olvasási idő: kb. 2 perc

Az OTP Nyugdíjpénztár által kezelt vagyon átlépte a 200 milliárd forintot, így a teljes hazai pénztári nyugdíjvagyon 20 százalékát kezelik. Az elmúlt időszak kamatcsökkentéséhez és az új ügyféligényekhez igazodva döntöttek arról, hogy 2016 október elsejétől új választható portfóliót indítanak, amelynek vagyonkezelője az OTP Alapkezelő lesz - mondta el budapesti sajtótájékoztatóján Nagy Csaba, az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója.

„A 200 milliárd forintos határ elérése fontos mérföldkő a pénztárunk számára. Az elmúlt 22 évben számos kihívással kellett szembenéznünk, ennek ellenére növelni tudtuk piaci részesedésünket mind a kezelt vagyon, mind a taglétszám tekintetében” - fogalmazott Nagy Csaba.

„2008 óta az egy főre eső vagyon több mint 15 százalékkal emelkedett. Emellett az utóbbi két éveben nőtt az új belépők száma, az emberek ugyanis törekszenek a hosszútávú megtakarítási formákra és nem a nyugdíjcsodában bíznak.”

Növekvő befizetések

Az OTP Nyugdíjpénztárhoz 2015-ben 9700 új tag csatlakozott, akik jellemzően 45 év alattiak és a kiegyensúlyozott portfóliót választották. A pénztár rendszeresen elkészíti öngondoskodási indexét, amelyből az látszik, hogy egyre többen vannak azok, akik már fiatalon elkezdik a takarékoskodást a nyugdíjas évekre. Erre nagy szükség is van, hiszen a Központi Statisztikai Hivatal demográfiai előrejelzése szerint 2060-ra 54 százalék lesz a nyugdíjasok aránya a hazai népességben.

A pénztárnak összesen 350 ezer fő tagja volt, a jelenlegi taglétszám 219 ezer fő. A minimális tagdíj 5 ezer forint, de az átlagos havi befizetés összege ennél magasabb, 10 300 forint. A tagok között sok a nyugdíjas, akik havi járadékot igényelhetnek az állami nyugdíj kiegészítéseként, amelynek átlagos összege 72 700 forint tagonként.

A pénztári vagyon a munkáltatók és a tagok befizetései mellett tavaly 3,15 milliárd forint eseti befizetéssel és 435,7 millió forint adománnyal gyarapodott. A pénztártagok nyugdíjcélú megtakarításait tovább növelte az évi 20 százalékos adóvisszatérítés is, a tagok 1,1 milliárd forintnyi összeget igényelhettek vissza 2014-es befizetéseik után.

Új portfólió

A pénztár vezetése a közelmúlt pénzpiaci változásaira reagálva döntött egy újabb választható portfólió kialakításáról, amellyel bővítik a pénztártagok - kockázatvállalási hajlandóságuk alapján - befektetési lehetőségeit.

„A jegybanki alapkamat egy százalék alá vágása, illetve az alacsony szintre csökkent kötvénypiaci hozamok miatt a pénztár alacsony kockázatú portfóliónak várható hozama is csökkent. Erre reagálva döntött a pénztár az Óvatos portfólió elindításáról, amelyet a választható portfóliós rendszerben a csak pénzpiaci eszközöket és állampapírokat tartó Klasszikus portfólió és a 32 százalékban részvényeket is tartalmazó Kiegyensúlyozott portfólió közé pozicionáltunk” - számolt be az új termékről Köves Benedek, az OTP Alapkezelő vezérigazgatója.

Az új Óvatos portfólió 85 százalékban pénzpiaci eszközökbe, hazai és külföldi kötvényekbe fektet. Emellett 15 százalékos célsúllyal tart majd részvényeket, amely megoszlik a fejlett és a feltörekvő piacok között, illetve vállalnak hazai és közép-kelet-európai részvénykitettséget is.

Ezt olvasta már?

Tervek és valóság - mire elég 135 ezer forint? »