85 millió dollár: van, aki ennyit keres egy évben

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

A GAMCO Investors vezérigazgatója, Mario Gabelli kereste a legtöbbet 2013-ban a részvénypiaci brókerek és menedzserek között – derül ki az SNL Financial friss jelentéséből. Amellett, hogy Gabelli fizetése közvetlenül a vállalat teljesítményéhez van kötve, 85 millió dolláros éves keresete közel a duplája volt a listán második helyet elérő vezetőnek.

Az 1977-ben alapított GAMCO vezére, Mario Gabelli 85 millió dollárt vihetett haza tavaly, amivel jelentősen megelőzte a második helyen szereplő Henry Kravis-t, a KKR & Co. egyik alapítóját. Gabelli elsősorban annak köszönheti rendkívül magas fizetését, hogy a GAMCO az elmúlt években közel duplájára növelte az általa kezelt eszközállomány mértékét, amely 2013 végére elérte a 47 milliárd dollárt. Ez csak tavaly 29 százalékos emelkedést jelent – írja a MarketWatch.

Forrás: SNL Financial, MarketWatch

Gabelli fizetése egyébként folyamatosan nőtt az elmúlt évek során. Míg 2010-ben 56,6 millió dollárt keresett, addig 2011-ben már 61,7 milliót, 2012-ben pedig 69 milliót.

A lista második és harmadik helyén a KKR & Co. alapítói, Henry Kravis és George Roberts állnak, akik mindketten 44 millió dollár körüli fizetést kaptak tavaly. A negyedik helyre John Frank, az Oaktree Capital Group vezérigazgatója került 34 millió dollárral, míg az ötödik helyet Larry Fink, a világ legnagyobb eszközkezelőjének számító BlackRock alapítója és vezérigazgatója kapta 22,9 millióval.

A hatodik helyezett Eric Colson lett. Az Artisan Partners Asset Management vezére 22,43 milliót keresett, míg a hetedik Daniel Och (Och-Ziff Capital Management) 22,34 milliót.

A jól ismert Blackstone Group vezetője Steve Schwartzman csupán a nyolcadik helyet csípte el 22 milliós fizetésével. A top 10-es lista végén Sean Healey (Affiliated Managers Group) és Antony Ressler (Ares Management) állnak 20 és 15,5 millió dolláros éves keresettel.

A Goldman Sachs vezetője, Lloyd Blankfein lett a tavalyi év legjobban kereső befektetési banki vezérigazgatója összesen 20 millió dolláros fizetéssel, míg a Morgan Stanley-től James Gorman futott be a második helyre 14,4 millióval.

Az Intercontinental Exchange feje, Jeffrey Sprecher 18 millió dollárt tehetett zsebre tavaly, amikor vállalata felvásárolta a New York Stock Exchange-t. Eközben a nagy rivális Nasdaq vezérigazgatója, Bob Greifeld „mindössze” 13,84 millió dolláros fizetéssel büszkélkedhetett.

Ezt olvasta már?

Nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon »