-->

Ömlik a pénz az alapokba

| olvasási idő: kb. 2 perc

Bár az intézményeknél a visszaváltások voltak túlsúlyban, a lakossági befektetőknek köszönhetően folytatódott a vagyon gyarapodása a befektetési alapok piacán októberben is a Befektetési Alap- és Vagyonkezelők Szövetségének összefoglalója szerint.

A világ tőzsdéi jelentősen emelkedtek, ezzel összhangban a magyar index is emelkedett, bár jóval szerényebb mértékben. A forint erősödött a dollárhoz és az euróhoz képest is.

A vagyon- gyarapodást tekintve a befektetési alapok piacán a hónap nyertesei a vegyes alapok voltak. De ami ennél sokkal izgalmasabb az az, hogy bár még csak az év első 10 hónapja telt el, de a kezelt vagyon az elmúlt év végéhez képest már három alapkategóriánál megduplázódott. Az befektetési alapok piacát figyelők nyilván kitalálják, hogy a kötvény, a vegyes és az abszolút hozamú alapokról van szó, ami egyben jelzi azt is, hogy a befektetők érdeklődése néhány népszerű alapkategóriára koncentrálódik, míg a többit inkább negligálják

Az új befektetések növelték az alapok vagyonát

A BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona 93 milliárd forinttal, azaz 2,1 százalékkal növekedett októberben, döntően az új befektetéseknek köszönhetően. A kezelt vagyon a zártkörű alapok kivételével minden egyes kategóriánál növekedett, bár eltérő mértékben.

A tőkekiáramlás a zártkörű alapoknál jelentősebb volt, de a részvényalapok egyenlege is negatív. A többi kategóriánál viszont jelentős tőkebeáramlás volt tapasztalható, köszönhetően a növekvő lakossági megtakarításoknak.

Ebben a hónapban összességében 73 milliárdnyi friss tőke érkezett az alapokba, ezen belül a legtöbb tőke elsősorban a pénzpiaci alapokhoz, másodsorban a tőkevédett alapokhoz áramlott. A hónap végén a BAMOSZ tagok összesen 4.433 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban.

Váltás devizára

A nyilvános nyíltvégű „hagyományos” értékpapír alapok adják az összvagyon többségét (66 százalékát). Az ilyen típusú termékekben kezelt vagyon az elmúlt hónapban összességében 3 százalékkal nőtt.

A pénzpiaci alapokon belül érdemes megemlíteni, hogy a hazai likviditási alapokban nagyobb visszaváltás volt, mintegy 15,8 milliárd áramlott ki. Ezzel szemben a dollár és euró övezeti pénzpiaci alapokba jelentős friss tőke áramlott. Az eredő összességében pozitív, hiszen a pénzpiaci alapokba 41,3 milliárdnyi nettó értékesítés volt. Az eredmény: 2,9%-os vagyongyarapodás a hozamokkal együtt.

A kötvényalapok továbbra is népszerűek, bár a növekedés dinamizmusa némileg csökkent. A vagyongyarapodás 3% volt és 18,1 milliárdnyi friss tőke áramlott a kötvényalapokba.

Kimagasló eszköznövekedés az abszolút hozamú alapoknál

Bár a magyar tőzsdeindex a világpiaci trendekkel összhangban emelkedett, de az emelkedés mértéke jóval kisebb volt, mint a többi fejlődő régióban. A részvényalapokból több mint 6,5 milliárdnyi tőke távozott, amit ugyanakkor a hozamok ellensúlyozni tudtak. Összességében részvényalapok vagyona 0,1%-kal növekedett.

A tőkevédett alapokba jelentős tőke áramlott, ami meghaladta a 20 milliárdot. A kategória nettó eszközértéke 4,7%-kal növekedett, azonban ez is csak a harmadik helyre volt elegendő.

Az abszolút kedvenc! Miért?

Az abszolút hozamú alapok iránt töretlen a lakosság érdeklődése. Nem ok nélkül, ez talán az egyik legizgalmasabb változat a piacon.

Az abszolút hozamú alapok esetében a már megszokottá vált kimagasló eszköznövekedés ebben a hónapban ismét megmutatkozott, bár némileg szerényebb mértékben. A tőkebeáramlás 12 milliárdot tett ki, a kategória vagyongyarapodása a hónapban a hozamokkal együtt 3,3%-os volt.

Veszik az ingatlanalapok jegyeit

Figyelemre méltó, hogy a hosszú ideig mellőzött nyilvános ingatlanalapoknál az elmúlt negyedévben már az értékesítés dominált. A friss tőke nagysága 5,8 milliárd. A tőkebeáramlás és a hozam együttesen 1,6 %-os pozitív vagyonváltozást hozott.

Tőkekiáramlás a zárt alapokból

Az elsősorban intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapoknál az elmúlt hónapban jelentősebb tőkekivonást volt tapasztalható (94%-a részvényalapokból), ami meghaladta a 31 milliárdot. A vagyoncsökkenés mértéke meghaladta a 18%-ot.

A vegyes alapokba jelentős mértékű, 12 milliárd forintnyi tőke áramlott be az elmúlt hónapban. A hozamokkal együtt a vagyon 5,6%-kal növekedett, ami a legnagyobb növekedés a kategóriák versenyében.

Az árupiaci alapokba 0,6 milliárdnyi friss tőke érkezett. Bár a hozamok még nem hálálták meg a bizalmat, a nettó eszközérték így is 4,8%-kal növekedett, ami a második legmagasabb az elmúlt hónapban.

Ezt olvasta már?

Figyelj, hová teszed a pénzed, hogy jól fialjon! »