Óriási a vesztesége a japán állami nyugdíjalapnak

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Több mint 3 százalékos, átszámítva 51 milliárd dollár (bő 14 ezer milliárd forint) veszteséget szenvedett el a márciusban véget ért pénzügyi évben a japán állami nyugdíjalap, amely a világon az egyik legnagyobb ilyen alap.

A befektetési alap utoljára nyolc éve, a világméretű pénzügyi válság kirobbanásakor szenvedett el ekkora veszteséget. A nyugdíjalap pénteken közölte: teljes eszközállományának értéke a veszteséges év után átszámítva nagyjából 1300 milliárd dollár.

Az alap 2014-ben módosított befektetési stratégiáján; növelte a japán és külföldi vállalati részvények arányát a portfolióban, és csökkentette a kötvények súlyát. Március végén 51 százalék volt a teljes eszközállományon belül a japán és külföldi kötvények összesített aránya.

A portfolióban tartott belföldi kötvények 80 százaléka japán államkötvény volt, ezek a papírok tették ki a teljes eszközállomány 30 százalékát.

Az intézmény közölte: egyetlen pénzügyi év befektetési eredménye önmagában nem hat ki a japán nyugdíjkifizetésekre. Az alap 2006-os fennállása óta átlagosan évi 2,68 százalékos hozamot produkál.

Ezt olvasta már?

Megkezdődött az aratás, gyengébb lesz a termés »