Öt rossz szokás, ami korlátozza az agyunk teljesítményét

| forrás:
TF-információ
| szerző: | olvasási idő: kb. 2 perc

Hajlamosak vagyunk arra, hogy "túlagyaljuk a dolgokat"? Mindig tucatnyi dolgot csinálunk párhuzamosan? Inkább kevesebbet alszunk, hogy jusson idő mindenre? Azt gondoljuk, ez a legjobb, amit tehetünk annak érdekében, hogy mindig a maximumon teljesítsünk? Akkor ideje lerombolni a tévhiteket. Ezek ugyanis csak akadályoznak minket abban, hogy a képességeinkből kihozhassuk a legtöbbet.

Az embereknek csodálatos képességük van az elemzésre, az információfeldolgozásra és a problémák megoldására. Az agyunk a termelékenység legfontosabb eszköze. 

Ez persze nem azt jelenti, hogy nem tud akár ellenünk is dolgozni: túl-, vagy éppen alulműködése könnyen szabotálhatja a terveinket, hátráltathat minket céljaink elérésében. Pedig ezt megakadályozhatnánk. A cnbc.com gyűjtése alapján bemutatjuk azokat a rossz szokásokat, amelyeknek ideje búcsút intenünk.

Ha szeretnéd megismerni, hogyan kereskednek a profik az online tőzsdén, a Tőzsde napon konkrét tippeket kaphatsz tőlünk, amelyeket azonnal beépíthetsz a kereskedésedbe. A részvétel ingyenes, viszont regisztrációhoz kötött! (x)

Ne rágódjunk a múlton!

A félelem és a kétség gyengít. Ha a múlttal foglalkozunk, akkor nehéz lesz előre haladni.

A régi történéseket már nem tudjuk megváltoztatni, azok viszont hatással lehetnek ránk, ha folyton rajtuk gondolkodunk. A múlt sérelmeiből táplálkozó szorongások ugyanis képesek felülírni a gondolatainkat és tetteinket is: ugyanazokat a köröket futjuk újra és újra, ugyanazokat a hibákat követjük el, és közben egy masszív gátat építünk a kreativitásunk és az innovatív gondolataink elé.

Szóval ezúttal próbáljunk meg úgy egy új fejezetet kezdeni az életünkben, hogy nem lapozgatunk vissza a korábbi jelenetekhez és nem másoljuk le azokat!

Elő a pozitív gondolatokkal!

A modern pszichológia szerint egyre gyakoribb az úgynevezett “emocionális fertőzés” jelensége, ami könnyen visszavetheti kreativitásunkat, proaktivitásunkat és a munkánkban nyújtott teljesítményünket.

De mi is az az emocionális fertőzés? Ez annyit jelent, hogy előbb-utóbb mi is úgy kezdünk viselkedni és gondolkodni, ahogy a minket körülvevő emberek. 

Épp ezért érdemes inkább a pozitív kisugárzású személyek társaságát keresni, főleg, amikor mélyponton vagyunk.

Mondjuk nemet a stresszre!

Az idegkutatók felfedezése szerint a krónikus stressz károsítja az agyat. Mivel az agyunk létfontosságú mindenféle munka elvégzéséhez, mondhatjuk, hogy a túlzott idegesség nem hogy nem tesz jót, de egyenesen rontja a teljesítményünket. 

Itt felmerülhet a kérdés: de mégis hogyan ne stresszeljünk, ha ilyen feszített munkarendben, ennyi feladat között és ennyi élethelyzetben kell egyedül helytállnunk?

Teljesen a nullára csökkenteni a stressz-szintet talán nem is lehet, a cél legyen inkább az, hogy a minimumon tartjuk.

Hogyan? Hát úgy, hogy keresünk egy olyan hobbit, ami kikapcsolja az agyunkat és feltölti a lelkünket. Warren Buffett például ukulelézik. Ha jobb ötletünk nincs, próbáljuk ki mi is ezt!

Elég volt a multitasking-ból!

Ha több dolgot csinálunk egyszerre, az azért jó, mert rengeteg időt megtakarítunk, és közben annyira koncentrálnunk kell, hogy minden feladatban hatékonyabbak tudunk lenni - gondolhatják sokan.

Az agyunk valóban meg is próbálkozik ezzel, viszont a pontosságot már nem tudja garantálni, így gyakorlatilag pont a minőség rovására megy majd a “mennyiségi” munka egy időben történő elvégzése. 

Tanuljunk meg inkább fontossági sorrendet felállítani, és maximum az első 5 legfontosabb feladatba kezdjünk bele! A többi ráér - véli Warren Buffet.

Ne vonjuk meg magunktól az alvást!

Az elfoglalt emberek sokszor úgy teremtenek több időt a végeláthatatlan feladatfolyam elvégzéséhez, hogy kevesebbet alszanak. Ezt néha, egy-egy sürgető határidő miatt még be is lehet játszani, de ha rutinszerűvé válik, hogy alig alszunk, az az életünk minden területére kihat: ingerlékenyebbek, türelmetlenebbek leszünk a környezetünkkel, nehezebben koncentrálunk a munkánkra, ráadásul még az egészségi állapotunk is romolhat.

A világ legsikeresebb emberei között a későn fekvés helyét inkább a korán kelés vette át: úgy vélik, sokkal jobb, ha a munkaidőnk előtti néhány órát használjuk ki, mint ha munka után, fáradtan és kedvetlenül vetnénk még bele magunkat az egyéb feladatainkba.

Ezt olvasta már?

Egyre többen dolgoznak rövidített munkaidőben »

4IG 689 (-1,01 ) AKKO Invest 468 (0,43 ) ALTEO 782 (0,26 ) ANY 1275 (2,82 ) AutoWallis 88 (6,04 ) CIGPANNONIA 179 (-2,19 ) CyBERG 1020 (-0,97 ) DELTA 101 (-3,26 ) Duna House A 3220 (-1,83 ) EHEP 3110 (-5,76 ) ENEFI 340 (1,80 ) FORRAS/OE 1170 (1,74 ) FUTURAQUA 76 (-0,26 ) GSPARK 3460 (-1,14 ) KULCSSOFT 1680 (0,60 ) MASTERPLAST 656 (4,79 ) MOL 2000 (1,68 ) MTELEKOM 382 (-3,54 ) NUTEX 30 (2,36 ) OPUS 280 (0,72 ) ORMESTER 11500 (-2,13 ) OTP 11580 (2,66 ) OTT1 211 (-0,47 ) PANNERGY 644 (0,94 ) RABA 920 (0,44 ) RICHTER 7025 (0,79 ) SET Group 70 (0,86 ) TAKAREK 524 (0,77 ) WABERERS 894 (-1,76 )