Pokolgépes merénylet Szíriában

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Pokolgépes merényletet követtek el pénteken egy elrabolt és meggyilkolt görög ortodox pap temetésén a nyugat-szíriai Katanában. A robbanásban meghalt két civil és a szíriai hadsereg néhány katonája - jelentették vatikáni médiumok.

A 43 éves Fádi Dzsamil Haddadot, a katanai Szent Illés-templom plébánosát október 19-én rabolta el egy ismeretlen fegyveres csoport. Holttestét csütörtökön találták meg nem messze elrablása helyétől, Dzsaramana észak-damaszkuszi negyedben. Egy neve elhallgatását kérő paptársa elmondta a vatikáni rádiónak, hogy Fádi atya testén kegyetlen kínzás nyomai voltak láthatók, és meg is csonkították. A tettért egymásra hárítja a felelősséget a szíriai hatalom és a felkelők. A plébánost vértanújának tekinti az egyház - írta az Agenzia Fides vatikáni hírügynökség.

Haddad egy másik elrabolt ember, egyházközségének egyik tagja ügyében járt el, amikor elrabolták. Az orvosért 550 ezer eurónak megfelelő összeget követeltek elrablói. A papnak sikerült a túszejtőkkel lealkudnia ezt az összeget, és az orvos apósával együtt éppen a pénzt vitte egy megadott helyre, amikor elrabolták őket.

A szíriai keresztény közösségek közül a görög ortodox a legnépesebb, közel 500 ezer hívővel. Elsősorban az ország nyugati részén, ezen belül főleg Damaszkuszban élnek. Haddad katanai temetésén több ezer keresztény hívő vett részt.

A szíriai állami televízió az esetről szóló tudósításában közölte: Haddad "a nemzeti megbékélésnek és lelki sebek begyógyításának az egyik legkiemelkedőbb alakja volt." Több emberrablási esetben közvetített a túszok szabadon engedése érdekében.

Ezt olvasta már?

Folyamatban Szíria infrastruktúrájának helyreállítása »