Régi-új szereplő a hazai lízingpiacon

| forrás:
mti/TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

Akár az ötszörösére is nőhet a jelenlegi 2,5 milliárd forintról a Rentasystem Kft. néven a közelmúltban egyesült három lízingcég eszközállománya a következő öt évben - jelezte Székely Balázs, a magyar tulajdonú cég vezetője közleményben.

Nagy növekedés is lehet

A tájékoztatás szerint a kft. októbertől a kis- és középvállalatok piacán egyedül kínál egyszerre a hardverek, szoftverek, biztonságtechnikai és irodatechnikai rendszerek, gépjárművek, illetve gépek, orvosi- és energetikai berendezések finanszírozására megoldásokat.

Székely Balázs a közlemény szerint elmondta, a tartós bérlet és saját készpénzállománnyal megvalósított beruházás-finanszírozás egymáshoz viszonyított aránya világviszonylatban már mintegy 10 éve érezhetően nő, de Magyarországon csak az utóbbi 2-3 évben indult meg a piac.

Az összeolvadásban részt vevő cégek közül a Rentaserver Kft. az IT területén működött négy éve, a Rentenergie Kft. termelőeszközök, mezőgazdasági és orvosi berendezések és megújuló energia rendszerek finanszírozásával foglalkozott, az A4s.hu Kft. pedig autók operatív lízingjét végezte - áll a közleményben.

Mi az a tartós bérlet?

A bérlet és a tartósbérlet a Ptk. szerint nem pénzügyi tevékenységnek minősülő szolgáltatások. Egy eszköz (gép, berendezés, gépjármű) beszerzés esetén gyakran előnyösebb lehet egy bérleti konstrukció az egyösszegű vásárláshoz vagy a beruházási hitelhez képest.

A finanszírozott összeg fedezetéül legtöbb esetben elegendő maga a bérelt eszköz, csak néhány esetben szükséges további fedezetet (pl. ingatlant) bevonni. A tartós bérlet olyan külső finanszírozás, amely a vállalkozás hitelkeretét (a bank által maximálisan adható hitelösszeget) nem terheli, a banki hitelnyújtást nem akadályozza vagy csökkenti, és költségként elszámolható, ÁFA-tartalma visszaigényelhető.

A banki finanszírozási formákhoz képest lényegesen egyszerűbb és gyorsabb a kérelmek elbírálása is, az első megkereséstől a szerződésig általában egy hét telik el. A kamatszint sem magas, ügylettől függően már 6 százalékos kamattal is elérhető a tartósbérleti finanszírozási forma.

Ezt olvasta már?

Háttérbe kerültek a zöld projektek a vállalatoknál »