Repkedtek a milliók az árverésen

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Huszonkét millió forintért kelt el Vaszary János feleségéről, Mimiről készült képe a BÁV tavaszi aukcióján, amelynek a gazdag kortárs festménykínálat mellett a brill, a gyöngy és egy 100 éves sonkaszeletelő volt a legkiemelkedőbb darabja.

A zafír és a smaragd volt a legkelendőbb

A háromnapos, csütörtökön zárult aukción nem volt ritka a többszörös áremelkedés sem, de a TV2-vel közös jótékonysági árverés is sikeresnek bizonyult - közölte az aukciósház pénteken.

Az árverés első napján a legkeresettebbek a milliós nagyságrendű, két-három karátos brillel díszített ékszerek és a több százezres gyöngysorok, közülük is elsősorban a tahiti gyöngyök voltak. A több ékköves fülbevalók és gyűrűk a kikiáltási ár többszöröséért keltek el. A briliáns mellett a zafír és a smaragd volt a legkelendőbb, az egyik ilyen garnitúrát 3,2 millió forinton ütötték le. Az art deco ékszerek közül csaknem kétmillió forintért vettek meg egy több mint három karátos smaragddal és 24 briliánssal díszített karkötőt.

A festményekért is kapkodtak

Jól szerepeltek az újdonságként megjelent korallok is, amelyek a kikiáltási ár három-négyszereséért találtak gazdára, de a Versace és Bulgari márkájú modern női ékszerek is kelendők voltak a férfiak számára kínált mandzsettagombokhoz, órákhoz és óraláncokhoz hasonlóan. Az aukció egyik kiemelkedő tételéért, egy Zenith férfi karóráért több mint négymillió forintot fizetett az új tulajdonos.

A második napon telt ház mellett a festmények, bútorok és szőnyegek kerültek kalapács alá. Itt Vaszary Jánosnak feleségéről, Mimiről készült képe mellett Mednyánszky László a Tavaszi táj című munkájáért 16 millió forintot adtak, Ifj. Markó Károly olasz tájképe 4,4 millióért talált gazdára, Szántó Mária Fekvő akt a szabadban című alkotása pedig a kikiáltási ár négyszeresét, csaknem két millió forintot ért el.

Az olasz komód volt a legkelendőbb

Idén is folytatódott a TV2 és a BÁV Zrt. tavaly novemberben elindított jótékonysági árverése, amelynek bevételét a csatorna Süss fel nap elnevezésű tehetséggondozó programjára fordítják. A program keretében Soós Nóra és Könyv Kata figurális festményei keltek el.

A bútorkínálat legkelendőbb darabja egy olasz komód mellett az eredeti Thonet-bútorok, egy paraván és egy art deco szekrény voltak, a szőnyegek közül a legkelendőbb egy 19. századi kaukázusi imaszőnyegre lett.

Még mindig szeretik a Zsolnayt

A nap utolsó tételeként 2,2 millió forintért kelt el egy 100 éves, ma is működő sonkaszeletelő gép, de hasonlóan magas leütési árakat értek el a Zsolnay-kollekció legkiemelkedőbb szecessziós darabjai is: a fajdkakasos falitálért 2 millió, míg a gyíkokkal díszített virágtartó edényért 2,6 millió forintot adtak.

Az ezüstkínálat szecessziós tárgyait, a vadkanagyarral díszített német art deco díszserleget és a bécsi historizáló jardiniere-t is magas áron ütötték le, a legrégebbi darab, egy 17. századi barokk serleg 1,6 millióért kelt el.

Az apró dísztárgyak iránt is nagy volt az érdeklődés: a kikiáltási ár tízszeresén, 150 ezer forinton ütötték le például a madarakkal díszített biedermeier ékszertartó állványt.

Ezt olvasta már?

Emelkedett az államkötvények akciós átlaghozama »