-->

Reszkess, rossz diák!

| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

A szülők után az alapvető jogok biztosa is felemelte hangját amiatt, hogy januártól rendőr viheti iskolába a lógós diákot - értesült a delmagyar.hu.

"A rendőri iskolába kísérés a hatását tekintve jelentős traumával és az osztálytársak, tanárok előtti megszégyenüléssel is járhat, így a gyermek emberi méltósághoz való jogát is súlyosan sérti" – közölte néhány napja Szabó Máté ombudsman. Az alapvető jogok biztosa közleményében amiatt háborodott fel, hogy januártól megszégyenülhetnek a 14 év alatti iskolások.

A parlament még júliusban fogadta el Pintér Sándor belügyminiszter javaslatát, amely alapján január 1-jétől az igazgatóhoz kísérheti a rendőr azt az általános iskolás diákot, aki igazolatlanul marad távol a tanítási órákról. Jövő évtől ha egy 14 évnél fiatalabb diák nem tudja hitelt érdemlően igazolni, hogy engedéllyel hiányzik a tanításról vagy a kötelező iskolai foglalkozásról, és nincs vele nagykorú, akkor a rendőr az igazgatóhoz kísérheti.

Ezért az iskolakerülés esetén alkalmazható rendészeti eszközökről szóló törvénymódosítás felülvizsgálatát kérte az Alkotmánybíróságtól (AB) az ombudsman, szerinte ugyanis a rendőri intézkedés lehetősége szükségtelen és aránytalan jogkorlátozást jelent.

– Csak a törvényről hallottam, az ombudsman álláspontjáról nem, de egyetértek Szabó Mátéval – mondta Szabó Csilla, akinek egy 13 éves fia van. Gyermekének idén már két igazolatlan órája volt, az osztálytársaival matekóráról lógott el. – Megkapta a büntetését, két osztályfőnöki figyelmeztetőt. Otthon tőlünk is alapos fejmosást kapott, de ez már nem ide tartozik – mondta Szabó Csilla. Szerinte elképesztő, hogy ilyen megtörténhet majd a gyermekével, aki egyáltalán nem kezelhetetlen, csak épp eleven diák.

Szabó Máté a törvénymódosítás felülvizsgálata mellett a jogszabály hatálybalépésének előzetes felfüggesztését is kérte az AB-tól. Ugyanakkor nem vitatta, hogy az iskolai hiányzás jelentős probléma, de megelőzése érdekében elsősorban a gyermekvédelmi jelzőrendszer hatékonyságát kellene növelni.

10 igazolatlan után a gyámhatóságot is értesítik. A legtöbb iskolában jelenleg Szabó Csilla fiához hasonlóan büntetik a diákokat, azaz osztályfőnöki figyelmeztetést kap a gyermek, ha igazolatlanul hiányzik. Egy-két óra igazolatlan hiányzás után értesíteni kell a szülőt, 10 óra igazolatlan hiányzás után a jegyzőt és a gyámhatóságot is.

Ezt olvasta már?

Diákhitel: meghosszabbították az igénylési határidőt »