Robotok támadhatnak a Wall Streetre

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 3 perc

A pénzügyi tanácsadók eddig uralták a Wall Streetet, azonban most komoly kihívással kell szembenézniük. A menő irodákból még csak most eszmélnek rá, hogy a Szilícium-völgyben néhány egyszerű szoftvermérnök az egész szakmát átalakíthatja. A kitörés előtt álló háború tétje nemcsak az, hogy beköszönt-e az emberi tanácsadók alkonya, de az is, hogy sikerül-e demokratizálni az elitszakmát.

A nagy változás

Az úgynevezett robottanácsadók működésének lényege, hogy kifinomult szoftvereken keresztül ajánlanak különböző eszközallokációkat az ügyfeleknek, melyek a leginkább illeszkednek a pénzügyi céljaikhoz - írja a Barron's. Mindazonáltal fontos kiemelni, hogy egy emberi tanácsadó nem csupán a befektetéseket kezeli. Személyes kapcsolatot alakítanak ki az ügyfelekkel, és segítenek megoldani azok pénzügyi és érzelmi kihívásait.

Erre a robotok egyelőre nem képesek, de nem is ez céljuk. Míg az emberi tanácsadók ritkán ülnek le olyanokkal, akik nem rendelkeznek jelentősebb vagyonnal, és ráadásul komoly jutalékot is kérnek, a robotok sokkal inkább a tömegeknek szólnak - töredékéért a hagyományos tanácsadói díjnak.

Noha a kihívás alapja technológiai, erős kulturális gyökerekkel is bír. A pénzügyi tanácsadás egy történelmileg viszonylag újnak mondható, robbanásszerűen fejlődő szakma. Hagyományosan az idősebb generáció számára akkor vált szükségessé - különösen az Egyesült Államokban -, amikor a nyugdíj már nem volt életbiztosítás, és az egyéni megtakarítások kezeléséhez szükség volt valakire, aki személyes kapcsolat mellett segít kezelni a félretett pénzeket. A mai fiatalok ezzel szemben sokkal inkább preferálják a szoftvereket, főként egyszerűségük és gyorsaságuk miatt.

A vihar kitörése

A változás szele 2010-ben erősödött fel, amikor a 30 éves vállalkozó, Jon Stein elindította a Betterment nevű vállalatát. A New York-i székhelyű társaságnak egy éve tellett, hogy összegyűjtse az első 10 millió dollárnyi kezelt eszközt, és jelenleg már 2,2 milliárdról beszélhetünk 85 ezer ügyfél mellett. A nagy rivális akkor lépett fel a pályára, amikor 2011-ben elindult a Wealthfront. A Palo Alto-i cég olyannyira vonzó lett a Szilícium-völgy fiatal vállalkozói körében, hogy mára 27 ezer számla mellett 2,3 milliárd dollár értékű eszközt kezel.

A Wealthfront és a Betterment működése igencsak egyszerű. Miután a rendszer feltett pár egyszerű kérdést a felhasználónak a céljaival, a kockázattűrő-képességével és a befektetési horizontjával kapcsolatban, az algoritmus kiszámítja az ajánlott eszközallokációt. Majd az ügyfél befizet a számlájára, a pénz pedig azonnal elhelyezésre kerül különböző tőzsdén kereskedett alapokban. A folyamat kevesebb mint 10 percet vesz igénybe, és egyáltalán nem igényel emberi interakciót.

Nem mellékesen mindkét társaság jóval alacsonyabb díjakért dolgozik, mint az emberi tanácsadók. A Wealthfrontnál például minimum 5 ezer dollárral lehet számlát nyitni, és az első 10 ezer dolláros befektetés kezelése ingyenes, de egy 100 ezer dolláros számla esetében havi 19 dollár díjat számolnak fel. A Bettermentnél ezzel szemben nincsen minimum határ, de az első 10 ezer dollár után is 0,35 százalékot kérnek.

Kinek éri meg?

Az alacsonyabb díjak természetesen alacsonyabb bevételeket is jelentenek. Noha a Barron's-nak egyik vállalat sem adott ki pontos pénzügyi információkat, a lap úgy számolt, a két startup 0,25 százalékos tanácsadói díj mellett nem érhetett el nagyobb bevételt 5 millió dollárnál az elmúlt 12 hónapban. A kockázati tőkések ennek ellenére igencsak kedvelik a cégeket: a Wealthfront és a Betterment eddig 130 és 105 millió dollárnyi tőkét vonzott.

Hogy valódi háborúról kell-e beszélnünk a szoftverek és a Wall Street között, erősen kérdéses. Az olyan társaságok, mint a Wealthfront vagy a Betterment ugyanis alapvetően a kisebb pénzű befektetőket célozzák meg, míg az igazán vagyonosok feltehetően ezután is a személyes konzultációkra szavaznak majd, hús-vér tanácsadókkal.

A hagyomány visszavág

Az sem mellékes, hogy a Szilícium-völgy "forradalmi" újítása évtizedes hagyományokra nyúl vissza. Ez a hagyomány pedig ismét feléledt. Negyven évvel ezelőtt ugyanis, a Charles Schwab már meglépte a nagy újítást a szektorban, amikor elindította a diszkont brókerszolgáltatásait. Miközben pedig úgy tűnik, hasonló hullámot élünk meg napjainkban is, a Schwab maga is beszállt a versenybe.

A vállalat idén márciusban beindította saját automatizált platformját, az Intelligent Portfolios-t, amely költségmentes, és máris 1,5 milliárd dollárt kezel - főként már meglévő ügyfelektől. A kezdeményezés ígéretes, de messze nem beszélhetünk "ingyen ebédről". Az 5 ezer dolláros minimum mellett ugyanis a portfólióban minimum 6 (és maximum 30) százalék kell legyen a készpénz aránya. Annak ellenére pedig, hogy a vállalat jogosan jegyzi meg, hogy a készpénzarány szükséges ballasztként szolgál, nem mellékes, hogy a Schwab maga is keres azon, ha készpénzt helyez el a bank leányvállalataiban.

Evolúció vagy forradalom

Mindenesetre a pénzügyi tanácsadói szakmai demokratizálódása bizonyosan elkezdődött, és valószínűleg a szoftverek, ha nem is minden fronton, de jelentős kihívás elé állítják majd az emberi tanácsadókat. A Szilícium-völgy egyre divatosabb fejlődése mellett azonban a Wall Street évtizedes tapasztalatai sem törpültek még el. "Ez számunkra evolúció és nem forradalom" - hangsúlyozza Naureen Hassan, a Schwab befektetési szolgáltatásokért és platformokért felelős ügyvezető alelnöke.

Egyértelműen látszik tehát, hogy a mai 20-as és 30-as korosztály számára nem megfelelő a jelenlegi helyzet, a Wealthfront és a hozzá hasonló cégek pedig már csak azért is vonzók, mert valami újat mutatnak. A másik oldalon azonban továbbra is ott vannak az olyan társaságok, mint a Schwab, amely - ahogy Hassan is aláhúzza - negyven év stabilitással és bizonyított tapasztalattal rendelkeznek.

Ezt olvasta már?

Befektetési alapok: az elmúlt hét nap népszerű alapjai »