Rosszul sikerült az állásinterjú? Ne csüggedjünk!

| szerző: | olvasási idő: kb. 3 perc

Cikksorozatunk eddigi részeiben a sikeres álláskereséshez adtunk tippeket, az önéletrajz összeállításától a motivációs levél megírásán és a bérigény megjelölésén át egészen az állásinterjúra való felkészülésig. Előfordul azonban, hogy minden igyekezetünk ellenére sem hívnak fel minket, vagy ha mégis, rosszul sikerül a személyes bemutatkozás. Mi lehet ennek az oka? Mit tehetünk ilyenkor és min kell változtatnunk ahhoz, hogy a jövőben jobban szerepeljünk? A sorozat hetedik részében ezekre kerestük a válaszokat.

Emberek vagyunk és bizony előfordul néha, hogy hibázunk is. Így nem elképzelhetetlen az sem, hogy épp az állásinterjú során bakizunk. Ha késve érünk oda, nem az alkalomhoz illően öltözünk fel, felborítunk valamit az asztalon, vagy a lámpaláz miatt megszólalni is alig tudunk, száz közül is biztosan emlékezni fognak ránk az interjúztatók - bár nyilván senki sem ilyen módon szeretne maradandó benyomást kelteni a személyes találkozón.

Ássuk el magunkat azonnal?

Tegye fel a kezét, aki már izgult annyira egy állásinterjún, hogy csak zagyvaságok hagyták el a száját! Most pedig azok keze lendüljön a magasba, akik jöttek már el úgy egy bemutatkozó beszélgetésről, hogy hazáig mantrázták maguknak, hogy “Úr isten, ezt tényleg kimondtam?”! 

Forrás: pixabay

És akkor most mindenki nyugodjon meg: ezek a szituációk legtöbbször nem is annyira kínosak, mint amennyire mi annak éljük meg őket. A lámpaláz miatt elejtett bakik felett a toborzók többsége szemet huny, amennyiben megfelelünk minden elvárásnak és személyiségünk alapján is alkalmasnak találnak minket az adott pozíció betöltésére. (Más kérdés, hogy egy magas stressztűrő képességet igénylő munka esetén mennyire veszi ki jól magát, ha már egy állásinterjú feszültségszintjével sem tudunk megbírkózni.)

A lényeg, hogy csak azért, mert zavarunkban néha elnevettük magunkat, összegabalyodott a nyelvünk, dadogni kezdtünk, vagy nem mindig tudtunk magabiztosak és határozottak maradni a találkozón, még nem biztos, hogy veszett ügy a vágyott munka megszerzése. 

Ezzel szemben viszont erős mínuszpontokkal indulhatunk, ha késve érkezünk az interjúra, vagy nem a munkakörnyezet által elvárt öltözéket választottunk. Ezeket ugyanis nem írhatjuk az izgulás számlájára, a munkáltató szemében pedig azt a látszatot kelthetjük, hogy nem is vesszük komolyan a lehetőséget.

Azonban olyan helyzetek is előfordulhatnak, amikor egy külső tényező miatt nem tudunk jól szerepelni a beszélgetés során. Ez lehet egy beteg gyermek mellett átvirrasztott éjszaka vagy bármi egyéb magán jellegű probléma, ami megakadályoz minket a koncentrációban.

Ha ilyen helyzet áll fenn, érdemes lehet előre jelezni a toborzónak, hogy most éppen nem vagyunk csúcs formában, vagy megpróbálhatunk utólag egy második bizonyítási lehetőséget kérni - azonban ne vegyük készpénznek, hogy ezeket figyelembe veszik a beszélgetőpartnerek! Egy próbát viszont megér.

Amire nincs mentség

A rosszul megválasztott ruha és a késő villamos mellett azonban vannak olyan tényezők is, amelyekre a jövőben ajánlott nagyobb figyelmet fordítani, ezek ugyanis valóban nagy hatással vannak az interjúztatókra. 

A legfontosabb az előzetes felkészülés. A munkaerőpiacon szinte főben járó bűnnek számít, ha felkészületlenül érkezünk az állásinterjúra. Az álláskeresési tanácsadók kivétel nélkül ezt tartják az eredményes bemutatkozás egyik kulcsának, hiszen akinek nincs annyi ideje, hogy legalább a vállalat szakmai profilját megnézze a neten, arra a toborzók sem szívesen szánnak időt. Legyen tehát ezen a téren is alapigazság, hogy “a Google a barátunk”.

Emellett érdemes lehet sort keríteni az iparági hírek és trendek terén is egy gyorstalpaló böngészésre, hogy magabiztosabban tudjunk felelni az esetlegesen erre irányuló kérdésekre.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a toborzók szerint a felkészülés témakörébe tartozik az is, hogy egy olyan útvonal- és időtervet választunk magunkat “a nagy napra”, amellyel legalább 10 perccel az interjú kezdete előtt megérkezünk a helyszínre. Ez egyébként nekünk sem hátrány: a várakozás alatt alkalmunk nyílhat kicsit körbenézni az irodában, így a beszélgetés során talán nem érezzük majd annyira kényelmetlenül magunkat az idegen környezetben.

A szakemberek azt is kiemelik, hogy mindig vigyünk magunkkal néhány példányt az önéletrajzunkból is.

Ezek is közénk és a munka közé állhatnak

A cégek egyik legnagyobb rémálma, hogy a nagy idő-, pénz- és energiabefektetéssel megtalált és betanított munkaerő 1-2 év után továbbáll, hogy felszedett tudását és tapasztalatát egy másik vállalatnál kamatoztassa. 

Emiatt különös figyelmet fordít a toborzók többsége a karriercélokat és a jövőképet firtató kérdésekre adott válaszokra. Legyünk őszinték, de ha csak ugródeszkaként tekintünk az adott pozícióra, ne lepődjünk meg, ha nem ránk esik a választás. Hacsak nincs lehetőségünk a cégen belül feljebb lépni, akkor nem biztos, hogy nagyratörő terveink elnyerik az interjúztatók tetszését.

Könnyen leírhatjuk magunkat a munkáltató szemében, ha azt mutatjuk, hogy az adott pozíció nem is áll igazán közel a szívünkhöz és nem is végeznénk el szívesen ezt a feleadatkört, csak hát nagyon kell már egy munka, jó lesz ez is, amíg nincs jobb. Ha emiatt nem kapjuk meg az állást, az szükséghelyzetben valóban bosszantó, de hosszútávon lehet, hogy jobban járunk így, mintha egy olyan munkát kellene végeznünk, amit nem szeretünk.

Nem díjazzák különösebben a passzivitást sem, ugyanis a legtöbb interjúztató nem egy “én kérdezek, Ön válaszol” típusú vallatásként képzeli el a személyes találkozót, hanem egy valódi beszélgetésként, ahol a jelölt is kérdez és érdeklődik. 

Azonban az aktivitást sem ajánlott túlzásba vinni: az élénk érdeklődés és a frappáns gondolatok csak addig válnak előnyünkre, amíg nem akarjuk mindenáron lenyomni ezeket a beszélgető partnereink torkán. Ne vágjunk a felvételiztető szavába, és ne térjünk vissza egy korábbi topikhoz addig, amíg arra lehetőség nem nyílik!

Ha pedig az interjú után rendszeresen hívogatjuk vagy e-mailekkel bombázzuk a munkáltatót, hogy kiderítsük, hogyan szerepeltünk, azzal még az addig kiemelkedő esélyeinket is le tudjuk nullázni.

”Nem Ön a mi emberünk”

Amennyiben a felsorolás egyetlen pontjában sem ismertünk magunkra, akkor valószínűleg csak annyi állhat az elutasító válasz hátterében, hogy személyiségünk alapján egyszerűen nem illenénk bele a csapatba.

A HR szakembereknek és a cégvezetőknek ugyanis arra is oda kell figyelniük, hogy a vállalati kultúrába és a már meglévő team-be is rövid időn belül be tudjon illeszkedni a kiválasztott.

Ezen a tényezőn sajnos nem tudunk javítani, minden esetben helyzetfüggő. Viszont ne csüggedjünk: gondoljunk arra, hogy az elutasítással megkímélnek minket néhány hónapnyi kínlódástól.

Ha még az interjúig sem jutunk el
A fentebb említett problémákon azonban ráérünk akkor gondolkodni, amikor már megvan a konkrét időpont és megkezdhetjük a felkészülést. Mit tehetünk azonban akkor, ha már hónapok óta bombázzuk a hirdetőket a pályázati anyagainkkal, mégsem csörren meg a telefon? Ilyenkor érdemes figyelmesen átnézni az önéletrajzunkat és a motivációs levelünket. A helyesírási és nyelvhelyességi hibák például a legtöbb esetben azonnal kizáró oknak számítanak, de nem szerencsés sem a túl rövid, sem a túl hosszú, lényegi információt egyáltalán nem vagy csak elvétve tartalmazó motivációs levél írása sem. Ezek mellett pedig figyeljünk oda arra, hogy megfelelünk-e az álláshirdetésben feltüntetett követelményeknek. A több éves szakmai tapasztalattól és az elvárt szintű nyelvtudástól ugyanis ritkán tekintenek el munkáltatók.

Cikksorozatunk következő részében megmutatjuk, hogyan hozhatjuk ki magunkból a legtöbbet új munkahelyünkön a próbaidő során. Addig is sikeres álláskeresést kívánunk mindenkinek!

Olvasd el a sorozat korábbi cikkeit is!

Új állás után keresgélünk? Ezekre figyeljünk!

Egy jó önéletrajzzal borítékolható a siker

Mennyi pénzt kérjünk a munkánkért?

Egy jó motivációs levéllel megfoghatjuk álmaink állását

Hozzuk ki magunkból a maximumot az állásinterjú során!

Fura kérdésre fura válasz - abszurd helyzetek az állásinterjún

Ezt olvasta már?

Egymilliót keresett egy ismerős beajánlásával »

4IG 570 (0,18 ) AKKO Invest 458 (2,23 ) ALTEO 830 (-1,19 ) ANY 1330 (-2,21 ) AutoWallis 93 (0,65 ) BIF 308 (-1,28 ) CIGPANNONIA 171 (-1,72 ) CyBERG 1300 (-12,75 ) DM-KER 4500 (18,42 ) Duna House A 3700 (-2,63 ) EHEP 6700 (-2,90 ) EMASZ 30800 (-0,65 ) ENEFI 362 (-1,63 ) ESTMEDIA 106 (18,44 ) FORRAS/OE 1890 (-2,07 ) FORRAS/T 1700 (-11,46 ) FUTURAQUA 94 (-0,74 ) GSPARK 5040 (-1,18 ) KPACK 16700 (2,45 ) KULCSSOFT 2360 (1,72 ) MASTERPLAST 724 (-2,16 ) MOL 2472 (-0,64 ) MTELEKOM 425 (0,95 ) NORDTELEKOM 42 (4,48 ) NUTEX 33 (7,12 ) OPUS 250 (-0,48 ) OTP 14540 (0,21 ) OTT1 193 (2,01 ) PANNERGY 708 (-1,94 ) RABA 1090 (1,87 ) RICHTER 6625 (-0,45 ) SET Group 92 (0,43 ) TAKAREK 462 (-3,75 ) WABERERS 1000 (-4,76 )