-->

Segítség, bedarál a munkám! - tippek kiégés ellen

| szerző: | olvasási idő: kb. 3 perc

Napjainkban már talán senkinek sem ismeretlen kifejezés a burnout. A "kiégés" ugyanis egyre több embert érint. A jelenség lényege, hogy a munkahelyünkön tapasztalt folyamatos érzelmi stressz miatt lelkileg és fizikailag is kimerültnek érezzük magunkat, elveszítjük motivációnkat és céljainkat. Egyszer csak azon kapjuk magunkat, hogy egyáltalán nem leljük örömünket a munkánkban, és rosszabb esetben semmi másban sem. Nem vitatható, hogy ez hosszú távon káros hatással lehet a lelki és mentális egészségünkre, valamint a szociális életünkre egyaránt. Cikksorozatunk 16. részében a kiégés okaival, tüneteivel és lehetséges megoldásaival foglalkozunk.

Csak munkaundor lenne?

Mindenkivel megesik, hogy néha nincs kedve dolgozni, a kiégés mégis sokkal több ennél. Nem mindegy ugyanis, hogy érdekel-e minket a munkánk, és izgalmas kihívásként tekintünk-e a feladatainkra, vagy csak egy szükséges rosszként, amit kötelességünk tűrni, hogy ne haljunk éhen.

Tanulj a tőzsdén kereskedni 21 nap alatt! Kérd az INGYENES videóidat még ma! (A kereskedés kockázatos.) (x)

Ha már huzamosabb ideje az utóbbi eset áll fenn, nincs más dolgunk, mint felmondani, és keresni egy sokkal jobb állást - csakhogy ez sokszor nehezebb, mint gondolnánk. A pszichológusi szakvélemény szerint ugyanis elég keményen belejátszik ennek az érzelmi állapotnak a kialakulásába az a sztereotípia, hogy nem szabad panaszkodni a munkánk miatt: örüljünk, hogy egyáltalán van munkánk.

A kilépést emellett az egyéb kötelességeink, például a családunk ellátása vagy a hitelek törlesztése is megnehezíti. A szükséges rosszból ugyanis a legtöbb esetben csak akkor állunk tovább, ha valahol több pénzt kapunk. Pusztán a jobb munkakörnyezet és a nagyobb megbecsülés reménye miatt jellemzően nem.

Kiégtünk, de vajon mi adta a szikrát?

Már a kezdeteknél a kiégés kockázatát rejti magában, ha nem a képességeinkhez, érdeklődésünkhöz és céljainkhoz választunk munkát. Ilyenkor ugyanis nehéz valódi, önmagunknak is sikernek számító sikereket elérni, ezért nem fogjuk jól érezni magunkat a munkahelyünkön és a bőrünkben sem.

Fontos indikátor lehet a megbecsülés és a pozitív visszajelzések hiánya is, hiszen így gyakorlatilag értelmetlennek érezhetjük a munkánkat. Az egészségügy és más segítő ágazatban dolgozók például szinte minden nap a kiégés melletti peremen egyensúlyoznak, hiszen kevés a visszajelzés és a pozitív energia, illetve az előrelépési lehetőségek is korlátozottak.

Ne menjünk el azonban amellett a tény mellett sem, hogy manapság már a csupán néhány éves munkatapasztalattal rendelkező fiatalok körében is egyre gyakrabban üti fel a fejét a burnout. Nem törvényszerű ugyanis, hogy a végzett munka már az első naptól kezdve csak stresszel és szorongással jár. Sőt, a - főként valamilyen multicégnél dolgozó - fiatalabb korosztályra inkább az a jellemző, hogy az elején hatalmas lelkesedéssel, tanulni vágyással és kíváncsisággal vágnak bele az ismeretlenbe, beleadnak mindent, még a túlórákat is bevállalják az előrejutás reményében, aztán ez eltörik valahol.

Elmondható tehát, hogy a kihívások és az újdonságok hiánya, valamint az irreálisan magas célok és elvárások egyaránt vezethetnek kiégéshez.

Árulkodó tünetek

Az, hogy nincs kedvünk bemenni a munkahelyünkre, önmagában még nem elég ahhoz, hogy kiégésről beszélhessünk. Viszont amikor azt tapasztaljuk, hogy a munkánkkal járó feszültség, szorongás, fáradtság és üresség-érzés már a szabadidőnkre is kihatással van, arra érdemes odafigyelni.

Ez a fajta érzelmi stressz és kilátástalanság-érzet lelki és fizikai téren is produkálhat tüneteket, akár egyszerre is. A panaszok a gyakori fejfájástól az emésztési problémákon át egészen a káros szenvedélyek kialakulásáig sokfélék lehetnek. A leggyakoribb mégis az, amikor az illető nem látja, hogy merre halad az élete, nincsenek céljai, vágyai, és ettől bepánikol.

Ezért nagyon fontos, hogy újra megtaláljuk azt a célt, amiről úgy érezhetjük, érdemes tenni érte minden nap. Ez lehet akár a munkánkkal kapcsolatos, például egy új munkakör megpályázása, egy önálló projekt véghezvitele vagy egy új tanfolyam elvégzése, de akár egy olyan álmot is kitalálhatunk, amihez más jellegű erőfeszítések kellenek. Addig pedig nem árt, ha van a tarsolyunkban néhány relaxációs és stresszoldó technika, amivel könnyen kiengedhetjük a gőzt, mielőtt még felrobbannánk.

Hogyan növesszünk páncélt ellene?

A stresszkezelési praktikákon kívül azért van még pár trükk, amivel megelőzhetjük, hogy bedaráljon minket a munkánk. Kezdjük azzal, hogy nem zárkózunk be! Beszélünk meg fix időpontokat a barátainkkal, jelöljünk ki napokat a sportolásra: tehát tegyük kiszmíthatóvá a hetitervünket! Ezek a kikapcsolódási lehetőségek tartják bennünk a lelket még egy hosszú munkanap után is.

A második legfontosabb, hogy húzzuk meg a munkánk határait! Ha túlóráznunk kell, szabjuk meg a feltételeket: például határozzuk el, hogy egy héten 5-6 plusz óránál nem vállalunk többet, az éjjeleink és hétvégéink pedig lehetőség szerint legyenek szabadok!

Ha olyan munkarendben dolgozunk, ahol ez nehezen kivitelezhető, akkor pedig szinte kötelező, hogy beiktassunk némi “én-időt” is a körforgásba. Ez lehet egy hobbi, egy tanfolyam, vagy akár minden nap végén egy félórás habfürdő: a lényeg, hogy legyen valami az életünkben, amit magunkért, pusztán a jobb közérzetünkért csinálunk, és nem azért mert elvárják!

Végül pedig tartsuk észben, hogy ha a jelenlegi helyzetünkben sehogy sem találjuk az egyensúlyt a munkánk és a magánéletünk között, akkor mindig van választásunk! Koncentráljunk az erősségeinkre, fejlesszük magunkat, és készüljünk tudatosan a továbblépésre! Jó, ha több forgatókönyv is van a fejünkben, hogy az aktuális változásokhoz a lehető legjobb megoldást tudjuk megtalálni.

Cikksorozatunk következő részében a karrierváltás lehetőségeivel és nehézségeivel foglalkozunk. Addig is sikeres álláskeresést és örömteli munkát kívánunk mindenkinek!

Olvasd el a sorozat korábbi cikkeit is!

Új állás után keresgélünk? Ezekre figyeljünk!

Egy jó önéletrajzzal borítékolható a siker

Mennyi pénzt kérjünk a munkánkért?

Egy jó motivációs levéllel megfoghatjuk álmaink állását

Hozzuk ki magunkból a maximumot az állásinterjú során!

Fura kérdésre fura válasz - abszurd helyzetek az állásinterjún

Rosszul sikerült az állásinterjú? Ne csüggedjünk!

Minden kezdet nehéz - tippek az új munkahelyünkhöz

Mi kell ahhoz, hogy megkapjuk álmaink állását?

Elismerésre, jó fizetésre és közeli munkahelyre vágyunk

Megszoksz vagy megszöksz - jelek, hogy ideje munkahelyet váltani

Könnymentes búcsú a múltunktól - hogyan mondjuk fel?

Kirúgtak, hogyan tovább? - Túlélő tippek a nehéz helyzetre

Otthoni munkavégzés - lehetőség vagy csapda?

Hogyan legyünk igazán hatékonyak? Mutatjuk a tippeket

Ezt olvasta már?

Ha az ingázó itthonról dolgozik, itt is kell adóznia »

4IG 545 (-2,33 ) AKKO Invest 413 (-0,48 ) ALTEO 798 (-2,21 ) APPENINN 328 (-1,80 ) AutoWallis 81 (-0,85 ) CIGPANNONIA 342 (0,88 ) DELTA 72 (0,70 ) EHEP 1580 (-2,17 ) ENEFI 290 (-3,33 ) FORRAS/T 1270 (-11,81 ) FUTURAQUA 53 (-3,11 ) MASTERPLAST 834 (0,97 ) MOL 1631 (0,68 ) MTELEKOM 346 (-0,58 ) Megakran 4 (-7,73 ) NORDTELEKOM 21 (-4,89 ) NUTEX 21 (-0,70 ) OPUS 212 (-3,86 ) ORMESTER 12000 (12,15 ) OTP 10130 (0,60 ) OTT1 150 (-0,13 ) PANNERGY 720 (-0,83 ) RABA 900 (-1,32 ) RICHTER 6745 (-0,59 ) SET Group 53 (-1,11 ) TAKAREK 447 (0,22 ) WABERERS 1210 (-0,82 ) ZWACK 16400 (0,31 )