Sok adósnak nehéz a lakástörlesztés

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Idén várhatóan 35-40 százalékkal 330 milliárd forintra bővül, és ezzel a 2009-es szintre emelkedik az új lakáshitelek összege, amelynek 25 százalékát nyújtja a Fundamenta - közölte a lakástakarék-pénztár csütörtökön.

A Fundamenta idén 30 százalékkal növelte a hitelkihelyezést. A háztartások azonban ezzel - az elmúlt évekhez képest - jelentősen megnövekedett hitelkereslettel még jelenleg is nettó hiteltörlesztők, nagyobb összeget fordítanak hiteltörlesztésre, mint amennyi hitelt igényelnek a hitelintézetektől.

Mennyi az egészséges?

Ahhoz, hogy a háztartások lakáshitelállománya a gazdasági növekedést támogató, egészséges és fenntartható módon bővülhessen, legalább évi 500 milliárd forint körüli folyósított volumenre lenne szükség a mai körülmények között - írták.

A Fundamenta előrejelzése alapján ennek eléréséhez a piacnak még legalább 2-3 évre szüksége van, de az elmúlt két év folyamatai ebből a szempontból biztatóak. A lakástakarék megjegyzi, hogy a jegybank legfrissebb statisztikái romló tendenciát mutatnak a lakáshitelek minőségében.

Újra késnek az adósok

Az év első negyedévében végbement forintosítás és banki elszámoltatás még javulást hozott azzal, hogy a nem teljesítő adósok esetében mérsékelte vagy megszüntette a hátralékukat - ez a hatás azonban átmenetinek bizonyult - írták. Mára ezeknek a hiteleknek egy meghatározó része ismét késedelmes, így a törlesztési nehézséggel küzdő ügyfelek magas aránya továbbra is komoly problémát jelent.

Hangsúlyozzák ugyanakkor, hogy a Fundamenta hitelportfoliójában 1,4 százalék alatt maradt a 90 napon túli késedelmes hitelek aránya. Ezzel szemben a teljes piacon eléri a 13 százalékot a rossz hitelek aránya.

Minőségi javulás

Megfigyelhető, hogy a 2010 - de még inkább 2011 - után hitelt felvett adósok törlesztési képessége és hajlandósága nagyságrendekkel jobb a megelőző időszakokhoz képest. A minőségjavulás fő oka, hogy 2011-től kezdve a munkapiac már nem romlott tovább, később pedig fokozatosan javult, a gazdasági növekedés 2012 második felétől érdemben erőre kapott, az utóbbi két évet pedig egyértelmű és markáns reálbér-emelkedés jellemezte - áll a közleményben.

A lakáshitelek THM-szintje négy éve folyamatosan csökken. Ebben a folyamatban eleinte leginkább a referenciakamatok kedvező változása volt a meghatározó, ugyanakkor az utóbbi két évben már egyre nagyobb szerepet kapott a kockázati felárak mérséklődése is. A felárcsökkenés mögött minden bizonnyal a pozitív gazdasági tendenciák és azok hitelfelvevő háztartásokra gyakorolt, banki kockázati statisztikákban is visszatükröződő hatása áll - jegyezte meg a Fundamenta.

Ezt olvasta már?

Megfizethetőbbé válhatnak az új lakások »