Sokat kaszált a BÁV az aukción

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Sokmilliós eladásokkal zárult a BÁV őszi, háromnapos művészeti aukciója, amelyen ékszerek, festmények, bútorok és műtárgyak kerültek kalapács alá. A legmagasabb leütési árat Ferenczy Károly egy képe érte el tizennyolc millió forinttal.

Jól felhajtották az árakat

A BÁV pénteki közleménye szerint az ékszerek jelentős része két-háromszoros áron kelt el, a nagy értékű art deco melltűk, a gazdag brillkövekkel díszített nyakékek, szoliter gyűrűk egy része élénk licitharcot követően milliókért talált gazdára. A 3,5 karátos és 143 apró briliánssal kirakott női gyűrűért négymillió, míg a brillek sokaságával díszített nyakékért több mint ötmillió forintot fizetett ki a győztes. Az aukció legnagyobb licitharcát kiváltó tétel az 1930-as években készült, igazgyöngyökkel és zománccal díszített arany kitűző lett, amelyet kikiáltási árának hatszorosáért, 180 ezer forintért ütöttek le. 

Az aukció első, jótékonysági célú tételéből, a briliáns nyakékből származó bevételt a BÁV az Országos Mentőszolgálatnak ajánlotta fel. A férfi ékszerek kínálatában nagy volt az érdeklődés az arany kézelőgombok, karláncok, gyűrűk és az órák iránt, az árverés utolsó két tétele, a Lange&Söhne karóra hatmillió, míg az IWC Schaffhausen Portugieser óra hét és félmillió forintért kelt el.

Impozáns festmények

A háromszáz évet átívelő festményaukció első blokkjának kiugró leütése a 19. századi művész, Giuseppe Canella Holdfényes tengerpart című alkotása volt, amely a kikiáltási ár négyszereséért kelt el, de hasonlóan magas árat ért el Ligeti Antal diósgyőri várat ábrázoló alkotása, valamint Vaszary János 1902-ben festett, Aratás című munkája is. Pietro Antonio Rotari Levelet olvasó nő című védett képéért csaknem négymillió forintot fizettek.

A 20. század magyar mestereinek műveiért is nagy licitharc folyt: Fényes Adolf, Pólya Iván, Csók István alkotásai egymillió fölött, míg Kádár Béla, Egry József, Gábor Jenő, Rippl-Rónai József, Bernáth Aurél festményei két-három millióért, Gruber Béla Műtermi csendélete pedig öt és fél millióért talált gazdára. Az aukció legmagasabb leütési árát Ferenczy Károly 1911-ben festett, Ananász című kompozíciója érte el tizennyolc millió forinttal.

A 20. századi művészek munkái között Bálint Endre 1967-ben készült, Krematórium című alkotását mintegy kétmillió forintért ütötték le, de kelendőek voltak Váli Dezső, Deim Pál, Kokas Ignácz, Konok Tamás és Mácsai István alkotásai éppúgy, mint a fiatalok közül Weiler Péter vagy Nagy Boglárka munkái.

Műtárgyakat is licitre bocsájtottak

A műtárgyak között a harmadik napon a 140 tételes Zsolnay kollekció historikus darabjai négy-ötszörös áron, a szecessziós munkák egymillió forint fölött találtak vevőre. Különösen nagy harc folyt a méhsejtsorozat néhány példányáért, valamint a Zsolnay Júlia dekorterve alapján készített urnapárért és díszvázáért. Az 1900 körül készült körpanorámás vázáért több mint másfél millió, az egyiptomi figurával díszített díszkancsóért pedig több mint kétmillió forintot adtak. A szecessziós darabok legnagyobb emelkedését, mintegy hatszoros árat, az 1908-ban készült, cseresznyeágas motívummal díszített virágtartó érte el. Az aukció utolsó darabjaként az Apáti Abt Sándor formaterve alapján 1900 körül készült nőalakos szecessziós lámpa több mint hárommillió forintos áron kelt el.

A november 10. és 12. között zajlott őszi művészeti aukciót követően a BÁV november 26-án a Szent István Antikvitásban karácsonyi kamaraaukciót rendez, ahol jellemzően alacsonyabb árfekvésű, de magas minőségű műtárgyakat kínál. A szokásos karácsonyi ékszer- és Zsolnay kerámiával gazdagított műtárgyárverését december 8-9-én a MOM Kulturális Központban rendezi meg.

Ezt olvasta már?

Emelkedett az államkötvények akciós átlaghozama »