Sokat nyerünk az EIB hitelével

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Az európai uniós források hatékony felhasználása érdekében Magyarország 500 millió euró összegű hitelszerződést köt az Európai Beruházási Bankkal (EIB), a kedvező feltételekkel igénybe vehető hitelek révén könnyebbé válik az uniós források hazai önrészének biztosítása - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hétfőn Budapesten, a szerződés aláírása előtt tartott sajtótájékoztatón.

Két területre koncentrálják a hitelkeretet

A miniszter bejelentette azt is, hogy a 2014-2020 közötti programozási időszakban az EIB összesen egymilliárd euró összegű hitelkeretet biztosít Magyarország számára. Az 500 millió eurós hitelkeretet az európai uniós célkitűzésekkel összhangban két nagy területre koncentrálják: az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Programhoz (IKOP), illetve az úgynevezett Európai Hálózatfinanszírozási Eszközhöz kapcsolódó, olyan projektek megvalósítását tervezik, amelyek Magyarország nemzetközi közúti vasúti és vízi úti elérhetőségének javítását, illetve a városi közlekedés, és az elővárosi vasúti közlekedés fejlesztését szolgálják - ismertette Varga Mihály.

Hozzátette, hogy a Környezet- és Energiahatékonysági Operatív Programhoz kapcsolódóan a klímaváltozás hatásaihoz való alkalmazkodást, a települési vízellátás, szennyvízelvezetés, és -tisztítás fejlesztésére, a hulladékgazdálkodási feladatok hatékonyabb ellátását, természetvédelmi fejlesztéseket és energiahatékonyságot növelő beruházásokat szeretnének elősegíteni.

Hosszabb távon gondolkodnak

A nemzetgazdasági miniszter kifejtette, hogy a most megkötött, első, 500 millió euró értékű hitelszerződés forrásait, 3 éven belül lehet felhasználni az uniós projektek társfinanszírozására. Varga Mihály hangsúlyozta, hogy az EIB a magyar állam fontos partnere mind fejlesztési, mind finanszírozási szempontból. Mint elmondta, az EIB 1990 óta helyez ki hiteleket Magyarországon, elősegítve ezzel a gazdaság uniós felzárkózását. Magyarország uniós taggá válása, 2004 májusa óta már részvényesként működik együtt az Európai Beruházási Bankkal - emlékeztetett Varga Mihály.

Az EIB-források lehetővé teszik a gazdaságfejlesztési célokat szolgáló beruházások költségvetési kiadásainak hosszú lejáratú, alacsony kamatozású finanszírozását, miközben a meglévő és folyamatosan csökkentendő államadósság szerkezete is kedvezőbbé válik.

Hátteret ad az EIB

Varga Mihály felhívta a figyelmet arra, hogy a bank nemcsak a hitelszerződések révén, hanem a gazdaságfejlesztési kérdésekben, az uniós források lehívása és felhasználása során nyújtott szakértői segítségével is hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország közelebb kerüljön gazdaságpolitikai céljainak megvalósításához.

Emlékeztetett arra, hogy a 2014-2020-as ciklusban soha nem látott uniós fejlesztési lehetőségek nyílnak meg: összesen több mint 34 milliárd euró értékű uniós támogatás érkezik Magyarországra, ami a szükséges hazai társfinanszírozással együtt mintegy 12 ezer milliárd forintos fejlesztést jelent a következő években. Ennek lehívása és hatékony felhasználása kiemelt érdek, e célkitűzésnek ad hátteret az EIB-vel aláírt szerződés.

Talonban van még egy szerződés

Baranyay László, az EIB alelnöke az aláírás előtt kiemelte, hogy a szerződésnek az EIB számára is nagy jelentősége van. A bank hiteleket nyújt, hitelnyújtással egészíti ki az uniós támogatásokat, és szakmai tanácsadással is támogatja azon projekteknek létrehozását, amelyek az egyes országok működését, stabilitását, gazdasági növekedését, a foglalkoztatás szinten tartását és növelését szolgálják - fejtette ki.

Magyarország esetében e források nagysága viszonylag jelentős a nemzetgazdaság összteljesítményéhez képest, nagy nemzetgazdasági hatással bírnak a projektek, amelyek ezek felhasználásával valósulnak meg. Baranyay László ismertette, hogy az EIB nemcsak a kohéziós projektek megvalósítását szolgálja, hanem már előrehaladott állapotban van a strukturális alap kiegészítő finanszírozásának szerződése is, amit várhatóan még az idén aláírnak.

"Az 500 millió, illetve összességében egymilliárd euró, összesen mintegy 9 milliárd eurónyi beruházás finanszírozását teszi lehetővé".

Segít a pályát fenntartani

A finanszírozott projektek jó része foglalkoztatási hatással is jár, jelentős része a gazdaság háttérágazatainak fejlődését szolgálja, emellett a klímaprobléma mérséklését, megoldását elősegítő beruházások finanszírozásában is szerepe lesz a hitelcsomagnak. Baranyay László elmondta, fontos szempont, hogy a finanszírozás mellett a megfelelő projektek kialakítását és a döntés felgyorsítását, illetve a döntés után a gyors végrehajtást is elősegítik a támogatások.

Úgy vélte, a Magyarországnak nyújtott hitelkeret segíti annak a növekedési pályának a fenntartását, amelyen Magyarország halad. A sajtótájékoztatón kiadott háttéranyag szerint 2014-ben az EIB magyarországi hitelszerződéseinek értéke elérte a 756 millió eurót, ezzel 6,1 milliárd euróra emelkedett azon pénzeszközöknek az összege, amelyeket a bank 2011 és 2014 között az Európai Unió célkitűzéseit előmozdító magyarországi projektekhez biztosított.

Ezt olvasta már?

Kamatmentes hitel megfizethetetlen áron? »