Sportolási tippek, amelyekkel betarthatjuk az újévi fogadalmunkat

| forrás:
TF-információ
| szerző: | olvasási idő: kb. 2 perc

Megfogadtuk koccintás után, hogy idén egészségesebben élünk majd? Elhatároztuk, hogy minden reggel korábban kelünk fel, hogy munka előtt legyen időnk egy negyedórás futásra? Kondibérletet kértünk karácsonyra? Ha az elhatározás megvan, az már fél siker, motiváció hiányában viszont ezek könnyen üres szavakká válhatnak. Vannak azonban olyan módszerek, amelyekkel izgalmasabbá tehetjük a rendszeres mozgás beiktatását, és így még csak az életmódváltásról sem kell rögtön az év első hónapja után lemondani.

Nincs azzal semmi gond, ha a reggeli futás vagy a konditeremben izzadás nem a mi asztalunk. Ha mégis erőltetjük, az pedig könnyen a kedvünket szegheti. Nézzünk meg inkább a My Trending Stories gyűjtése alapján néhány alternatív megoldást, amellyel megismerhetjük a rendszeres testmozgás örömeit!

A játékkonzol, mint személyi edző

Furcsa ötletnek tűnhet, de legalább annyira válhat szórakoztatóvá - és még csak ki sem kell mozdulnunk a négy fal közül. A videojátékokat átlalában a mozgásszegény életmódhoz kötik, manapság azonban számtalan interaktív játékot találhatunk a kínálatban. Példaként említhetjük mondjuk a Wii fit lehetőségeit.

Forrás: flickr

Ha ennek beszerzését túl nagy beruházásnak ítéljük meg, akkor legalább az ötletet érdemes ellesni: játék közben álljunk fel és mozogjunk együtt a karakterrel! Ugorjunk, fussunk egy helyben, guggoljunk le, üssünk, amikor ő is azt teszi! 

Viccesen hangzik? Kétségkívül humorosan is fogunk kinézni, így talán jobb, ha először közönség nélkül próbáljuk ki.

Sétára fel!

Ha a futás rendszeresítésével eddig is problémáink adódtak, valószínűleg nem egy újévi fogadalom változtatja majd meg a mozgásformához fűződő viszonyunkat. De ha szeretünk kint lenni a szabadban, választhatjuk a kocogás helyett a tempós sétát.

Forrás: pxhere

Figyeljünk a légzéstechnikára, és arra, hogy minimum 15-20 percig tartsanak ezek a körutak! Ha úgy gondoljuk, ösztönzőleg hathat ránk, ha látjuk, pontosan mekkora távot tettünk meg ennyi idő alatt, letölthetünk az okostelefonunkra egy lépésszámláló applikációt.

Ez mozgásforma azonban nem csak a testünket frissíti fel, de a lelkünknek is jót tehet: vegyük az irányt egy szép park felé és hallgassunk közben olyan zenét, ami feltölt minket! Valószínűleg nagyobb kedvvel ismételjük majd meg, mintha egy rosszul elvégzett edzésterv miatt izomgörcsökkel, vagy a túlzásba vitt futás után zihálva térnénk haza.

Munkába kétkeréken

Ennek kivitelezhetősége nyilván attól függ, hogy milyen messze van az otthonunktól a munkahelyünk. Ha azonban még vállalhatónak ítéljük meg a távolságot, érdemes lehet a jó idő beköszöntével lecserélni az autót vagy a tömegközlekedést egy kerékpárra.

Forrás: flickr

A biciklizés egy kiváló edzésforma, amely növeli az állóképességünket, és mivel átmozgatja az izmaink egy részét, endorfint (boldogsághormont) is termel bőven. Plusz pont, hogy ezzel a választással még az ökológiai lábnyomunkat is csökkenthetjünk, hiszen legalább addig sem szennyezzük a levegőt.

A megfelelő felkészülés azonban elengedhetetlen. Ha évek óta nem ültünk biciklin, érdemes először kisebb távokon kipróbálni magunkat, és letesztelni, hogy minimum hány percet kell az adott távra szánnunk, ha nem szeretnénk elkésni a munkahelyünkről. Emellett nem árt felmérni, hogy milyen útvonalon jutunk el a legbiztonságosabban a célig, van-e egyáltalán kerékpárút arrafelé. Valamint mindenképpen gondoljunk a sötétben való közlekedés alapfeleszereléseire, tehát a fényekre és a láthatósági mellényre is!

Mozogjon a csípő!

A tánc az egyik legegyszerűbb módja a fittségünk megőrzésének. Akár táncóra keretében, akár otthon kezdünk neki, biztosak lehetünk benne, hogy jól szórakozunk majd közben.

Forrás: flickr

Az egyik legnépszerűbb táncolós edzésforma a zumba. A videómegosztó portálokon találhatunk komplett edzéseket is, így csak annyi a dolgunk, hogy felvegyünk egy kényelmes ruhát és utánozzuk, amit a montioron látunk.

Edzés a testnek és a léleknek

Ha elég bátrak vagyunk az új dolgok kipróbálásához, a falmászással letesztelhetjük állóképességünket és kitartásunkat egyaránt. Ez a tevékenység fokozza a pulzusszámot, így az izmaink megerősítése mellett kardióedzésnek is kiváló.

Forrás: pexels

Manapság már több sportcentrumban is lehetőségünk nyílik a mozgásforma kipróbálására, akár különböző nehézségű falakon is. Aztán ki tudja, lehet, hogy annyira megtetszik, hogy akár egy rendes sziklamászó túrához is kedvet kapunk.

Érdekel a téma? Olvasd el ezt is! Nem csak a gazdagok kiváltsága az egészséges életmód
Az a tévhit él a köztudatban, hogy az egészségünk megőrzésére komoly összegeket kell költeni. Egészségi állapotunk azonban nem az anyagi helyzetünktől, sokkal inkább a szokásainktól függ. Ugyanis számos egyszerű és költségmentes módja van annak, hogy megtartsuk egészségünket, mind fizikai, mind szellemi, mind lelki értelemben.

Ezt olvasta már?

Jövő nyárra kész a Debrecen-Nagyvárad kerékpárút »

4IG 963 (-0,31 ) AKKO Invest 29200 (0,69 ) ALTEO 772 (-0,26 ) APPENINN 442 (-0,56 ) AutoWallis 112 (-1,76 ) BIF 301 (-1,31 ) CIGPANNONIA 316 (-3,07 ) CyBERG 1820 (1,11 ) Duna House A 3790 (0,26 ) EHEP 10500 (-1,87 ) ELMU 30600 (2,68 ) ENEFI 502 (-1,95 ) ESTMEDIA 124 (1,64 ) FORRAS/OE 1540 (6,21 ) FUTURAQUA 114 (0,18 ) GSPARK 4400 (-0,90 ) KPACK 19500 (2,09 ) KULCSSOFT 1550 (3,33 ) MASTERPLAST 726 (1,68 ) MOL 2976 (2,69 ) MTELEKOM 432 (-0,23 ) NORDTELEKOM 46 (0,33 ) NUTEX 30 (1,02 ) OPUS 395 (-0,30 ) ORMESTER 7900 (8,97 ) OTP 12760 (0,71 ) OTT1 282 (-0,88 ) PANNERGY 752 (0,53 ) RABA 1140 (-2,15 ) RICHTER 4920 (1,95 ) SET Group 654 (1,55 ) WABERERS 1415 (1,07 ) ZWACK 16800 (0,60 )