Startupok pörgethetik fel a magyar gazdaságot

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

Think.bdpest néven rendeztek régiós innovációs konferenciát Magyarországon, melynek legfontosabb témája az volt, hogy hogyan segíthetik a startupok a hazai gazdaság növekedését. Az itthoni innovációs kultúra egyelőre több sebből vérzik, de az olyan új módszerek, mint a "startup gyár" modell segíthetik a felzárkózást.

A technológiai forradalom néhány éven belül radikálisan változtatja majd meg életünket, elég csak arra gondolni, hogy egyes tanulmányok szerint a közeli jövőben a munkahelyek közel fele szűnhet meg az automatizáció miatt.

A világ több pontján - így az Egyesült Államokban, Németországban, Izraelben vagy Szingapúrban - hatékonyan működő startup ökoszisztéma ontja ki magából a nemzetközileg sikeres innovatív cégeket. Ezzel munkahelyeket teremtve és elősegítve a gazdasági növekedést.

Több sebből vérzik a hazai innovációs ökoszisztéma

Szakértők szerint a magyar startup kultúra fejlődésének egyik legnagyobb gátja, hogy hiányzik a kezdeti kockázati tőke, ami egy jó ötlet megvalósításához szükséges. Az is probléma továbbá, hogy a felsőoktatási intézményeknél nincs meg az a tapasztalat és szakértelem, ami a kutatás-fejlesztési eredményeket nemzetközileg is piacképes termékké formálja.

A finanszírozás terén az is akadály, hogy még a fejlett innovációs ökoszisztémával rendelkező országokban is átlagosan tíz startupból kilenc kudarcot vall. Magyarországon pedig emiatt nehéz a megfelelő finanszírozást biztosítani.

A startup gyár modell csökkenti a kockázatokat

A fentiekre azonban hatékony megoldás lehet a tőlünk nyugatra már bevett startup gyár módszer. Ennek lényege, hogy egy állandó – fejlesztőkből, projektmenedzserekből, marketingesekből álló - szakértői csapat párhuzamosan több startup építésén dolgozik.

Így a kockázatok jelentősen csökkenek, hiszen az ötletekből jóval nagyobb arányban lesz piacképes termék, mint a spontán verbuválódó és az esetleges kudarc esetén szétszéledő startupok esetében.

A startup gyár modell már Magyarországon is működik, egyik képviselője a Drukka stúdió tavaly 12 céget indított el, melyek közül több már befektetést is kapott. A legutóbbi nagy eredmény a Képáruház.hu, mely 2015 decemberében kapott 130 milliónyi tőkét a nemzetközi terjeszkedésre.

Kiszervezett innovációval csábíthatunk

Hatalmas lehetőséget jelent a kiszervezett nagyvállalati innováció is. Nagy, tőkeerős cégek egyre többször döbbennek rá, hogy egyszerűen struktúrájukból fakadóan nem képesek olyan gyorsasággal innoválni mint a kis, mozgékony startupok. Az egyik kézenfekvő megoldás ennek a kihívásnak a kezelésére, ha a nagyvállalat startupokkal fog össze és közösen építenek innovatív megoldásokat.

Ebben a felállásban a nagyvállalat biztosítja a tőkét, szakmai ismeretet és a piacot, a startup pedig a gyors ütemű innovációhoz és piaci validációhoz szükséges attitűdöt és szakértelmet. A konstrukcióval könnyedén növelhető az innovációs „garázsok” és az onnan kikerülő szabadalmak, izgalmas termékek, sikeres startupok száma.

Ezt olvasta már?

Most biztos ne számítsunk béremelésre »

4IG 616 (0,98 ) AKKO Invest 412 (-1,44 ) APPENINN 320 (-4,19 ) BIF 230 (1,77 ) DELTA 79 (-1,25 ) EHEP 1790 (3,47 ) FUTURAQUA 59 (-0,17 ) MOL 1608 (-0,62 ) MTELEKOM 364 (-1,09 ) Megakran 4 (-8,70 ) NORDTELEKOM 24 (-3,23 ) NUTEX 23 (-3,56 ) OPUS 229 (-1,29 ) OTP 9030 (-0,55 ) PANNERGY 688 (-0,29 ) RICHTER 6750 (-0,74 )