Startupok vitték el tavaly a kockázati tőkét

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

A Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA) 2017. évi jelentése szerint tavaly Magyarországon 95 vállalat részesült összesen 38,2 millió euró összértékű kockázati- és magántőke-befektetésben. A befektetések 73 százaléka az év során három szektorba, a közlekedéssel, az informatikával és elektronikával, illetve az üzleti termékekkel és szolgáltatásokkal foglalkozó cégekbe áramlott.

2017-ben 95 vállalkozás, 95 befektetés által részesült kockázati-és magántőke befektetésben, összesen 38,2 millió euró értékben, míg egy évvel korábban 80 vállalatba fektettek be összesen 40 millió eurót.

Az átlagos tranzakció értéke 402 ezer euró volt, amely összeg nagyságrendileg 20 százalékkal maradt el a 2016-os értéktől (501 ezer euró).

Befektetési stádium

Tavaly a befektetők leginkább a magvető fázisban lévő cégekbe fektettek, összesen 21,7 millió euró értékben, aminek az lehetett az oka, hogy a piacon legaktívabb állami hátterű kockázati tőkealapok ebben a fázisban hajtották végre a legtöbb befektetést. A 95 befektetésből 92 magvető volt, 236 ezer euró átlagos befektetési összeggel.

Tanulj a tőzsdén kereskedni 21 nap alatt! Kérd az INGYENES videóidat még ma! (A kereskedés kockázatos.) (x)

Ezt követték a kivásárlások (14,4 millió euró összértékben), illetve a magvetőt követő, ún. startup fázisban lévő vállalkozásokba történt befektetések (2 millió euró). A befektetések túlnyomó többsége (a 95-ből 88) első körös befektetés volt, mindössze hét olyan tranzakció történt, ahol a befektetők korábbi portfóliócégeik tőkéjét emelték.

Befektetési szektor

2017-ben hét szektorban történt befektetés. A befektetések összértékét tekintve a legaktívabb a közlekedés volt, itt költötték el az összes forrás 40 százalékát. Ezt követte az informatika és és elektronika (17 százalék), valamint az üzleti termékek és szolgáltatások (16 százalék). A befektetések számát nézve az üzleti termékek és szolgáltatások területe vezet 28, illetve az informatika és elektronika szektor 24 tranzakcióval.

Kiszállás

2017-ben 11 kiszállásra került sor, összesen 249,1 millió euró értékben. Összehasonlításképpen, 2016-ban 25 exitet regisztráltak 59 millió euró összértékben. A kiszállások értékének 89 százalékát egyetlen, az informatika és elektronika szektorban megvalósult, 199,1 millió euró értékű tranzakcióból adódott, ahol a kivásárlást egy másik magántőke befektető hajtotta végre.

Tőkegyűjtés

A tavalyi évben öt alapkezelő mindösszesen 236,5 millió euró forrást gyűjtött, ami lényegesen meghaladja a 2016-os év egyetlen, összesen 20 millió euró értékű alap indítását. A képet árnyalja, hogy a gyűjtött tőke fele (50 százaléka) továbbra is állami forrásból származott, míg 27 százaléka bankoktól, befektetőktől érkezett.

„A 2017-es évben a kockázati tőke iparág újra az erősödés jeleit mutatta. Bár az aktivitás túlnyomórészt az állami hátterű kockázati tőke alapokhoz kötődik, újra közel száz cég kapott kockázati tőkebefektetést. A tavalyi év számomra egyik legfontosabb fejleménye azonban nem is annyira a befektetésekhez, hanem inkább a forrásbevonásokhoz kötődik. Nagyon jó hír, hogy a tavalyi évben öt, köztünk tisztán privát forrásból finanszírozott kockázati tőke alap indult, mindösszesen több, mint 230 millió euró összértékben, szemben a 2016-os egyetlen alappal. Ez összességében a befektetői aktivitás szinten maradását, sőt további erősödését jelentheti. Ezt tovább erősíthetik a 2018-ban induló új Jeremie-alapok. Ugyancsak örömteli dolog, hogy bár a kiszállások száma az előző évtől elmaradt, összértékben jelentős növekedés tapasztalható. Bízom benne, hogy a lendület ezen a területen is megmarad 2018-ra" – mondta Zsembery Levente, a Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA) elnöke.

„Számomra a 2017-es éves számokból kiolvasható legkedvezőbb trend az, hogy végre kialakulóban van Magyarországon is egy egymásra épülő finanszírozási láncolat. A tavalyi évben megjelenő nagyszámú, első körös, magvető befektetés megteremti az eddig magas kockázata miatt alulfinanszírozott induló vállalkozások számára is a belépési lehetőséget a külső tőkéből megvalósuló elinduláshoz, majd növekedéshez. Az IKT és az Üzleti szolgáltatások területére érkező befektetések relatív magas darabszámából kitűnik, hogy a befektetők a jól skálázható, globális kiterjesztést ígérő befektetési sztorikat keresték és az akadályokat sikeresen vevő vállalkozások tovább finanszírozására reményt adnak a 2017-ben és a 2018-ban hazánkban megjelenő új alapok.  Úgy látom, hogy felpezsdülő piacnak köszönhetően a hazai ökoszisztéma ilyen tekintetben végre utoléri a regionális versenytársainkat, felkeltve ezáltal a külföldi következő körös befektetők érdeklődését, ami nélkülözhetetlen a sikeres nemzetközi vállalkozások építésében” – tette hozzá Szluha Dénes, a Hiventures befektetési igazgatója.

Ezt olvasta már?

Félmilliárdos befektetői pénzt menekített meg a jegybank »