Százmilliókat buktak a milliárdosok a világgazdaság miatt

| forrás:
TF-információ/mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Megcsappant tavaly a világ milliárdosainak vagyona, noha Ázsia minden harmadik nap szül egy új milliárdost - mutatja a svájci UBS bank és a PwC tanácsadó cég csütörtökön közzétett tanulmánya.

Többen, kevesebb pénzzel

A 14 térségben végzett felmérés szerint a milliárdosok száma 50 fővel 1397-re emelkedett, de összesített vagyonuk 300 milliárd dollárral 5,1 ezer milliárd dollárra csökkent. Drámai elszegényedésről nem lehet beszélni, egy milliárdosra még mindig 3,7 milliárd dollár jut, igaz tavaly 4 milliárd dollár volt az átlagmilliárdos vagyona.

A milliárdosok összvagyonát a nyersanyagárak esése, a dollár erősödése és a családon belüli vagyonátruházások csapolták meg.

Sok? Kevés?

Az Egyesült Államokban öttel nőtt a milliárdosok száma, negyvenegyen csatlakoztak, de harminchatan kiszorultak a klubból. Ázsiában harmad naponta színre lép egy új milliárdos, egyedül Kínában nyolcvannal nőtt a számuk. Az ázsiai újmilliárdosok 85 százaléka első generációs.

Európa mindeközben a legjobban teljesítő térség, ami a vagyonmegőrzést illeti. A Guardian cikke szerint az itteni többgenerációs milliárdosok sokkal jobban viselték a tavalyi évet, mint a máshonnan származó "sorstársaik".

Mit hoz a jövő?

A felmérés szerint a világ a történelem legnagyobb vagyonátruházása előtt áll, a következő 20 évben 460 milliárdos 2,1 ezer milliárd dollár vagyont hagy örököseire. Ez annyi mint az indiai gazdaság teljes teljesítménye.

A tanulmány szerint egyébként a csökkenés miatt nem kell kétségbe esniük a milliárdosoknak, ugyanis várhatóan 2016-ban és 2017-ben már kedvezőbb lesz a gazdasági környezet a vagyonfelhalmozáshoz.

A felmérés nem közöl neveket, a Forbes szerint azonban a világ leggazdagabb embere továbbra is Bill Gates 82 millárd dolláros vagyonával. Őt a nyolcvanéves Amancio Ortega követi 77 milliárddal, aki szeptemberben volt már a lista élén is két nap erejéig. A Facebook alapító Mark Zuckerberg az ötödik helyen áll, 55 milliárd dolláros összeggel.

Ezt olvasta már?

Egyre többen fektetik be pénzüket »