Teljesen leuralta a hitelpiacot a fix kamatozás

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

Idén május végére várakozások szerint meghaladja a százmilliárd forintot a bankok, takarékszövetkezetek által folyósított Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek állománya - írja közleményében az MNB. Egy átlagos ügyfél bő 16 éves futamidőre közel 11 millió forint összegben vesz fel e - fix kamatú, piaci feltételűeknél döntően olcsóbb és fogyasztóbarát kiszolgálással járó - jelzáloghitelből.

Fix kamat

A lakossági ügyfelek több mint háromnegyede (76 százaléka) immár fix kamatozással veszi fel lakáshitelét a Magyar Nemzeti Bank legutóbbi (idén márciusi) adatai szerint. Ezen belül egyre nő a Magyar Nemzeti Bank (MNB) minősítési rendszere alapján kialakított, tavaly szeptember óta immár 11 bank és 12 takarékszövetkezet által kínált fogyasztóbarát lakáshitelek aránya. A törlesztőrészletek rögzítése biztonságot nyújt az ügyfélnek, ha a jelzáloghitel hosszú futamideje alatt megemelkednének a – ma Európa-szerte rekordalacsony – kamatok.

Tanulj a tőzsdén kereskedni 21 nap alatt! Kérd az INGYENES videóidat még ma! (A kereskedés kockázatos.) (x)

Idén márciusban közel 18 milliárd, áprilisban mintegy 21 milliárd forintnyi új fogyasztóbarát lakáshitel folyósítottak az ügyfeleknek. A hónapról hónapra növekvő folyósításoknak köszönhetően e hiteltípusnál az április végi közel 87 milliárd forintnyi összállomány e hó végére várhatóan átlépi a 100 milliárd forintot.

Az újonnan kínált fogyasztóbarát lakáshitelek állománnyal súlyozott átlagos teljes hiteldíj-mutatója (THM, azaz a kamat mellett valamennyi egyéb díjat, jutalékot egy mutatószámban jelző költsége) 2018. áprilisig folyamatosan csökkent az 5 éves (2018 áprilisában 3,95 % THM), illetve a 10 éves (4,95 % THM) kamatperiódusú fogyasztóbarát hiteleknél. A 3 éves (3,62 % THM) és a futamidő végéig fix kamatozású (5,39 % THM) kölcsönök hiteldíja stagnált, esetenként átmenetileg enyhén nőtt 2018. áprilisig – derül ki a folyósító hitelintézetek által az MNB-nek küldött adatokból.

Mennyi időre?

Az ügyfelek leggyakrabban (a hitelállomány 55 százaléka) 5 évre fixálták kamataikat. A 10 éves kamatperiódusú fogyasztóbarát hitelek aránya 25, a 3 éveseké 13 százalék volt, míg a futamidő végéig változatlan kamatozású konstrukciókat a hitelfelvevők 7 százaléka választotta.

Egy átlagos fogyasztóbarát lakáshiteles ügyfél 10,81 millió forintnyi kölcsönt vett fel 16,6 éves futamidőre. Az átlagos hitelösszeg a fedezetként felajánlott ingatlan értékének mintegy 55,5 százalékára rúgott. A fogyasztóbarát lakáshitelek legnagyobb részét, 44 százalékát a 30-39 éveiben járó ügyfelek igényelték, a negyvenes hitelfelvevő korosztály aránya 28, a huszonéveseké pedig 18 százalék volt.

Mire vesszük fel?

A fogyasztóbarát lakáshitelek döntő hányadát, 88 százalékát használt lakás (62 %) vagy használt lakóház (26 %) vásárlására igényelték az ügyfelek. Figyelemre méltó ugyanakkor, hogy e kölcsönök 5 százaléka segítségével korábbi (kedvezőtlenebb) jelzáloghitelüket váltották ki a fogyasztók.

Ami a kölcsönfelvevők lakóhelyét illeti, a fogyasztóbarát hitelállomány 59 százalékát (Budapesttel együtt) Közép-Magyarországon igényelték. Vidéken további jelentős bővülési lehetőség elsősorban Észak-Magyarországon (a már meglévő hitelállomány 4 %-a) és a Dél-Dunántúlon (3,65 %) áll a hitelintézetek rendelkezésére.

A Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek révén – futamidőtől és hitelösszegtől függően – egy ügyfélnek akár több százezer forinttal kevesebb hiteldíjat kell fizetnie hitelintézetének a futamidő során, s a hitelbírálattól a kölcsönügylet lezárásáig előnyösebb, fogyasztóbarát kiszolgálásra számíthat bankja, takarékszövetkezete részéről.

Hirdetés
Kriptovaluták
Melyik a legjobb lakáshitel?
Hirdetés
Befektetés

Beruházás Romániában 25 millió Euróért

A KÉSZ Csoport romániai befektetésének értéke 25 millió euró.

Csak az a jó befektetés, amelyik magas hozamot ígér?

Az MNB friss adatai alapján tovább nőtt a hazai háztartások vagyona.

Félmillió tonna szénhidrogén naponta

Új-zélandi és délkelet-ázsiai akvizícióinak köszönhető a dolog.

Ezt olvasta már?

Kedvezően fogadta az aranytartalékok növelését a hazai piac »