Ezekre fel kell készülnünk, ha befektetésen gondolkodunk

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 3 perc

Abban mindenki egyetért, hogy a következő 1-1,5 év még viszonylag nyugalommal telhet a piacokon, a nagy kérdés, hogy mi következik ezután. A Portfolio Investment, Wealth and Savings (IWS) konferenciáján a makrogazdasági szakemberek a piaci kilátásokról, a részvénypiaci befektetési lehetőségekről és arról beszélgettek, van-e még helye a kötvényeknek a befektetési portfólióban. A panelrésztvevők szerint több tényező is van, ami kirobbanthatja a következő válságot, és ezek között van olyan, amire sokan nem csak, hogy nem készültek fel, de még nem is tudnak róla.

Mi jöhet még?

Forián-Szabó Gergely, az Amundi Alapkezelő befektetési igazgatója szerint a következő 1-1,5 év viszonylag békésnek tűnik, a nagy kérdés, hogy utána mi következik, mindenki erre kíváncsi. 

Az USA-ban véleménye szerint egy súlyos gazdaságpolitikai hiba zajlik, ugyanis pont a ciklus azon szakaszában nyomják meg az élénkítést, amikor azt még vagy már nem kellene. Európával kapcsolatban tavaly még mindenki nagyon pozitív volt, és bár még mindig jó a makrokép, a várakozások nagyon megemelkedtek, így nehéz pozitív meglepetést okozni - mondta.

Szerinte az, aki eddig kockázatkerülő volt, nem most kell mindenét részvényekbe fektetnie. Szerinte a vagyonkezelői piacon a részvények kissé túl vannak értékelve, ami érthető, tekintve a nyomott hozamkörnyezetet. Ugyanakkor Kelet-Európában még vannak olyan részvénypiacok, amelyek vonzó befektetési lehetőségeket nyújthatnak. 

A szakember nem tart attól, hogy a kötvénypiaci hozamok jelentik majd a bikapiac végét, szerinte sokkal inkább olyan dolog hozza majd el a válságot, amire most még senki nem gondol (margin oldali kihívás a technológiai újítások oldaláról a bankpiacon), és senki nem készült fel. 

Szükség van a volatilitásra

Juscsák György, a JP Morgan Asset Management igazgatója szerint nem az a nem normális, hogy megjelent a volatilitás a piacokon, hanem az, hogy eddig nem volt. 

A volatilitás mostantól hosszú távon velünk maradhat, az amerikai hozamgörbe invertálódhat, miközben további két évig még nem vár recessziót az USA-ban - hangsúlyozta.

Mint mondta, nem látja még jelét egy buboréknak, ettől függetlenül szelektíven és diverzifikáltan kell befektetni. És ez nem csak a szektorok közötti, hanem a szektorokon belüli jó választást is jelenti: nem feltétlenül a Facebookra vagy Apple-re kell például koncentrálni, sokkal inkább a beszállítóikra és fejlesztőikre. 

Fontos, hogy sikerüljön egy olyan allokációt kialakítani, ami piaci zuhanás esetén kevésbé esik együtt a piaccal - emelte ki.

Szerinte a piacokra nézve veszélyes lehet, ha az infláció a várakozásokhoz képest sokkal hamarabb megy fel, illetve egy nem várt geopolitikai esemény és a mesterséges intelligencia alulértékelése sem jó út. 

A dollár és a Brexit a figyelem középpontjában

Móró Tamás, a Concorde Értékpapír vezető stratégája is egyetért abban, hogy az Amerikában látott jelenlegi stimulus felesleges a mostani formájában. Nagy kérdés, hogy a dollár merre megy, de nem törvényszerű, hogy gyengülni fog. 

Európában fontos hangsúly van az exporton, illetve azon, hogyan alakulnak majd a Brexit-folyamatok. Az USA jelenleg deregulál, oldja fel a szabályokat, ezzel szemben az EU a mély regulációról szól. 

A centrum-kötvényeket el lehet felejteni, ha valaki kötvénypiacokban gondolkodik, akkor a kisebb szektorbeli változó kamatozású kötvények jelenthetnek jó befektetést. A részvénypiacokon olyan cég lehet jó választás, ahol kicsi a tőkéáttétel, alacsony a bérköltség, és a cég monopol helyzetben van - hangsúlyozta.

Szerinte például az internetbiztonsággal foglalkozó vállalatokban jó lehetőségek vannak.

És most már az se sem igaz, hogy a készpénz negatív hozamot hozna, éppen a dollár mond ellent ennek az állításnak - tette hozzá. 

Kiemelte, a reáleszközöknek az a legrosszabb forgatókönyv, ha reálkamatok vannak. Kérdés még, mi lesz a hozamgörbével, invertálódik-e, és kérdés az is, hogy a főként bóvli kötvénypiaci felárak hogyan alakulnak. 

Néhány év, és elfogy a tér

Ann-Katrin Petersen, az Allianz Global Investors befektetési stratégája úgy véli, még mindig van tér a globális növekedés előtt, de már csak rövid távon. 

Mint mondta, a mostani gazdasági ciklus még kitarthat 1-2 évig, de az olyan fejlett gazdaságokban, mint az USA vagy az eurózóna, az öregedő munkaerő és a lassuló termelékenységi trendek is fontos szerepet játszanak a gazdasági növekedés ütemének lassulásában. 

A részvénypiacon továbbra is hisznek az amerikai részvényekben, itt főként az adójóváírások miatt, de az európai piacon is látnak potenciált, miközben a brit részvények már kevésbé kedvezőek a Brexit miatt - mondta.

Szerinte a monetáris politika és a mennyiségi lazítással, illetve taperinggel kapcsolatos várakozások még jelenthetnek jelentős kockázatot a piacoknak. 

Árfolyam és árazás

Szécsényi Bálint, az Equilor Befektetési Zrt. vezérigazgatója úgy véli, hogy rövid távon a befektetőket a termékek árfolyama és árazása fogja érdekelni: tudnak-e érdemben változni, illetve stabilak-e annyira, hogy egy-egy hír ne rengesse meg őket túl mélyen.

Kérdés, hogy a MiFID 2 pont egy ilyen időszakban való belépése a rendszerbe mit okoz majd a likviditással a piacon. 

Részvénypiacokon érdemes lehet olyan szektorok között keresgélni, amelyek a szórakoztatóiparra és a fogyasztásra építenek, igaz, ezek nem annyira recesszió-álló szektorok - mondta.

Véleménye szerint az átlagemberek nagyon magabiztosan nézték végig, ahogy az elmúlt években sok nagybank a csőd szélére jutott, az államadósság szintje globálisan rekordon van. 

Kérdés, mikor jön el (újra) az a pillanat, amikor valakinek már nem lesz kedve még egy bankot kimenteni? A bizalom az, ami összetartja a mostani rendszer, így akkor jöhet az igazi fordulat a piacokon, amikor ez a bizalom eltűnik a világból. Láttunk már ilyet 2008-ban.

Lesz miért aggódniuk a befektetőknek 2018-ban
Az infláció és az alacsony hozamkörnyezet miatt már annak is örülhetünk, ha sikerül nullára kihoznunk befektetésünk értékét, ennek ellenére viszont nem kizárt, hogy akár 5-10 százalékos hozamot elérjünk 2018-ban. Ehhez viszont kockázatosabb eszközöket, egyedi részvényeket kell vásárolnunk - hangzott el a Portfolio Investments, Wealth and Savings 2018 konferencián. 

Hirdetés
Brexit

"Katasztrofális" következményekkel járna a brit élelmiszeripar...

A Bank of England kormányzója szerint a brit EU-tagság megszűnésének...

Melyik a legjobb lakáshitel?
Szavazz!

Ki kapjon több uniós pénzt, Kelet vagy Dél?

Brit sajtóértesülések szerint több tízmilliárd euró fejlesztési forrást...

A Balaton északi vagy a déli partja vonzóbb?

Hajlamosak vagyunk kőbe vésett értékítéletet feltételezni, pedig még az...

Hirdetés
Befektetés

Zombiállapotból ébredeznek a piacok

Véget ért egy, a korábbiakhoz nem hasonlítható ciklus. Ebben a ciklusban a...

Felügyeleti eljárás indult a nedolgozz.hu ellen

Az MNB piacfelügyeleti vizsgálatának lezárultáig azonnali hatállyal...

Kockázati tőke nagyvállalattól: álom vagy valóság?

A hazai kockázati befektetői piacon egyre nagyobb szerepet vállalnak a...

Ezt olvasta már?

Túlszárnyalta a várakozásokat a Twitter »

4IG 3060 (9,29 ) ALTERA 860 (0,58 ) ANY 1390 (-1,42 ) APPENINN 673 (-1,03 ) BIF 1930 (1,05 ) CIGPANNONIA 454 (0,44 ) Duna House A 4060 (-2,87 ) EMASZ 26200 (0,77 ) ESTMEDIA 124 (-11,15 ) FUTURAQUA 66 (-6,52 ) GSPARK 3600 (3,45 ) KONZUM 3310 (-1,05 ) KULCSSOFT 1300 (-2,99 ) MOL 2928 (0,14 ) MTELEKOM 451 (-0,11 ) NORDTELEKOM 51 (-1,94 ) OPUS 718 (-0,28 ) OTP 11210 (-1,15 ) OTT1 292 (-1,68 ) PANNERGY 746 (-0,53 ) PLOTINUS 6800 (1,49 ) RABA 1370 (-1,79 ) RICHTER 5200 (-0,29 ) SET Group 276 (-0,36 ) WABERERS 4200 (3,45 )