Izgalmas hónapok elé néznek a piacok

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

A magyar gazdaság kiszámítható pályán mozog, mutatói stabilak. Az euró árfolyama a jelenlegi 303-308 forintos sávban mozoghat. Európába főleg a választások hoznak izgalmas napokat. A vezető részvényindexek emelkedtek az elmúlt időszakban, amelyből a magyar tőzsde is kivette a részét - mondták el az Equilor Befektetési Zrt. elemzői.

Növekedés és infláció

Az Equilor legfrissebb elemzésében idén 3,4, jövőre 3,3 százalékos növekedéssel számol, amely némileg alacsonyabb a kormány, illetve a Magyar Nemzeti Bank (MNB) prognózisánál. A cég elemzői szerint az uniós források lehívása elmaradhat a kormányzati várakozásoktól. A GDP-t rövidtávon felfele húzza az eurózóna fellendülése, míg lefele a magyar mezőgazdaság és ipari export teljesítménye.

Szántó András, Equilor lakossági üzletág igazgatója szerint a magyar inflációs trendek megfelelnek a várakozásoknak. Így a tavaszi tetőzés után az egyszeri hatások kifutásával egészen őszig enyhén lassuló, majd onnantól ismét emelkedő inflációs pályára számíthatunk. A jelenlegi információk alapján a fogyasztói árindex 2,4, jövőre 2,8 százalékkal emelkedhet, de 2018 vége felé a növekedés már meghaladhatja a 3 százalékot.

Az államháztartás hiánya a kormányzati tervek szerint 2017-ben és jövőre is 2,4 százalék lehet, mely az Equilor szerint idén tartható, jövőre azonban 2,8 százalékra emelkedhet.

Marad még az alapkamat

Az MNB továbbra is fenntartja a laza monetáris kondíciókat, és az alapkamat maradhat a jelenlegi 0,9 százalékos szinten. A jegybank az alapkamat mellett a háromhónapos betéti eszközhöz való hozzáférési korláttal szabályozza a bankközi piacot, és az Equilor várakozása szerint a második negyedév végén az MNB újabb 50-100 milliárdos limitcsökkentésről dönthet, majd a negyedik negyedévre vonatkozóan tovább vághatja a felső korlátot. 2018-ban már óvatos kamatemelés jöhet a Fed és az EKB kamatemelésével párhuzamosan, jövő év végére 1,2 százalékos alapkamat szintet prognosztizál a befektetési szolgáltató.

Az euró-forint árfolyamában továbbra sem várható elmozdulás, az uniós források beáramlása állandó forintkeresletet jelent, így a 303-318 forint közötti sávban mozoghat a jegyzés a következő hónapokban is.

Mire figyelhetünk Európában?

Idén a futószalagon egymást követő európai választások tartják izgalomban a világ pénz- és tőkepiacait. A francia elnökválasztás eredményét a piac pozitívan fogadta, míg a britek júniusban esedékes előrehozott választása legfeljebb a brexittel kapcsolatos tárgyalási pozíciókat befolyásolhatja az Equilor Befektetési Zrt. legfrissebb elemzése szerint.

A brit választásokkal kapcsolatban az egyik legfontosabb kérdés, hogy a szigetország elmozdul-e a korábbi hard-brexit álláspontjáról. Kiss Mónika, az Equilor vezető elemzője szerint erre rövid távon van esély, ami erősítené a font árfolyamát, illetve csökkentené a feszültséget az EU és a britek között.

Németországban szeptemberben tartanak választásokat, melynek tétje nagy, de a francia helyzet rendeződése után inkább belpolitikai jellegű eseménnyé redukálódott, így komolyabb kockázatot nem rejt.

Az európai piac így lassan fellélegezhet, melynek a legnagyobb haszonélvezője a részvénypiacokon a bankszektor lehet - mutatott rá az elemző.

Amerika és a dollár

Donald Trump elnökségének első 100 napja nem a várakozásoknak megfelelően alakult. A tervezett, nagyszabású programok bevezetését éppen saját pártja nehezítette meg, ami a részvénypiacon is éreztette hatását: az amerikai részvényindexek téli szárnyalását a kijózanodás követte. Ugyanakkor az év hátralevő részében az Equilor szerint az amerikai gazdasággal kapcsolatos optimista kilátások és a jó vállalati teljesítmények felfele hajthatják az árfolyamokat, miközben a Fed tarthatja magát az idei három kamatemeléshez.

A dollár továbbra is erős maradhat, az év második felében a paritás irányába mozdulhat az EUR/USD kurzusa, azonban az erősödési hullámok intenzitása a korábbiaknál kisebb lehet.

Az európai részvénypiac az Equilor év eleji várakozásának megfelelően jól teljesített, a vezető részvényeket tartalmazó index (Stoxx Europe 600) 9 százalékot erősödött. A választási félelmek múlásával a kedvező hangulat megmaradhat, melyből kiemelkedhetnek a vegyipar és a bankszektor szereplői.

Emelkedés itthon

A magyar részvénypiac teljesítményét jól mutató BUX index az elmúlt évek ralija után idén veszített lendületéből. Tavaly novembertől a lengyel részvénypiac fókuszba kerülése volt jellemző a régióban: az ottani devizahiteles rendezés után egyre többen fordultak az alacsonyabb árazásúvá vált lengyel pénzintézeti papírok felé, míg a magyar piac eközben viszonylag kevés új fundamentális sztorit hozott.

A javuló nemzetközi klíma kiemelten fontos az OTP, a Richter és részben a MOL számára, emellett a magyar tőzsdei vállalatok is profitálnak a gazdasági növekedés beindulásából, melyet jelenleg még korlátozott infláció jellemez.

Az első negyedéves gyorsjelentések új impulzust hoztak és a megtorpanás után az elmúlt napokban új csúcsokra lendült a BUX index és a rövid távú kilátások is pozitívak.

Hirdetés
Brexit

Londoni pénzügyi elemzők szerint a valószínűsíthető enyhe lassulás ellenére...

A korábbi piaci és elemzői várakozásokkal ellentétben nem...

Melyik a legjobb lakáshitel?
Szavazz!

Szegények pénze lesz az euró?

Nagyon úgy tűnik, hogy a három legszegényebb uniós tag is előbb vezeti be az...

Értelmetlen a légiforgalmi sztrájk?

Harmadik hetébe lépett a francia nemzeti légitársaság dolgozóinak sztrájkja,...

Hirdetés
Befektetés

Még mindig erős a befektetői bizalom az ingatlanpiacon

A növekvő hitelfelvételi hajlandóság és az otthonteremtési kedvezmények...

A licitálás tovább nyomja felfelé az ingatlanárakat

Egyes ingatlantípusoknál az alku helyett már licitálnak a lakásvásárlók.

Itt egy álkriptodevizából finanszírozott álbefektetés

A kockázatokra szerették volna felhívni a figyelmet.

Ezt olvasta már?

Megegyezett Kína és Amerika, lefújták a kereskedelmi háborút »