Lesz még egy jó éve a közép-európai tőzsdéknek?

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

A hazai részvénypiaci emelkedéshez hasonló trend volt jellemző a régió többi tőzsdéjén is a tavalyi évben. A K&H befektetési szakemberei szerint még mindig érdemes beszállni a regionális részvényekbe, az emelkedő munkaerőköltségek miatt azonban kiugró növekedésre nem lehet számítani.

Még érdemes beszállni?

„A régiós országok gazdasági teljesítménye kiválóan alakult 2017-ben, és a várakozások szerint ez a növekedési ütem az idei évben is megmaradhat. Az európai konjunktúra beindulása mellett a belső fogyasztás erősödése is tovább húzhatja felfelé a régiós országok teljesítményét, ami egyértelműen jó hír a vállalati szektornak. Az egyre dráguló munkaerő miatt azonban már nem várható a profitszintek „felrobbanása”, jelenleg inkább egyszámjegyű eredménybővülés várható” – tájékoztatott Hajósi Péter, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

Forrás: K&H

„Az elmúlt években rendre alulértékelt profitvárakozások miatt viszont a régiós piacok árazási szintje jelenleg relatíve alacsony a feltörekvő piacokhoz képest, így még mindig jó lehetőség kínálkozik a beszállásra. Főként úgy, hogy amíg nem érkeznek meg a negyedéves jelentési számok, addig a jellemzően óvatos nagy nemzetközi befektetők – akik a vételeket inkább a vállalati eredmények megjelentetéséhez időzítik – egyelőre még távol maradnak” – hangsúlyozta ki a befektetési szakember.

Ami felülírhatja ezt a kedvező forgatókönyvet az a nemzetközi befektetői hangulat romlása, ami jelentheti a fejlett országok nem várt lassulását, vagy negatív geopolitikai események bekövetkezését. Az egyes országok belpolitikai helyzete (cseh és román kormány instabilitása, lengyel-EU konfliktus) némileg árnyalja a kedvező makrogazdasági mutatókat, befektetőként azonban érdemes a jelenleg fennálló kedvező vételi lehetőségre fókuszálni, és régiós részvényeket is tartani a portfólióban.

Vihar jön a kötvénypiacon?
Egyre több okunk van arra, hogy esésre számítsunk a kötvénypiacon. Tíz évvel a pénzügyi válság kezdete után már több ország is az élénkítő intézkedések kivezetésén dolgozik. Ebben az Egyesült Államok az első, és az intézkedéseinek minden bizonnyal lesznek következményei a világ kötvénypiacain. A Fed kamatemelései elkerülhetetlenül növelik a kötvények hozamait, és ezzel egy eladási hullám kockázatát.

Nyerő cégek, szektorok

A legnagyobb tőzsdei vállalatok közül a bankok és energiacégek kilátásai lehetnek a legkedvezőbbek. A pénzintézetek számára a beinduló hitelbővülés és néhány jegybank (cseh, román) már meglépett kamatemelése, az energiacégeknek pedig az emelkedő nyersanyagárak és a végtermékek iránti erősödő kereslet nyújt lehetőséget a további erősödésre.

Hirdetés
Brexit

Londoni pénzügyi elemzők szerint a valószínűsíthető enyhe lassulás ellenére...

A korábbi piaci és elemzői várakozásokkal ellentétben nem...

Melyik a legjobb lakáshitel?
Szavazz!

Szegények pénze lesz az euró?

Nagyon úgy tűnik, hogy a három legszegényebb uniós tag is előbb vezeti be az...

Értelmetlen a légiforgalmi sztrájk?

Harmadik hetébe lépett a francia nemzeti légitársaság dolgozóinak sztrájkja,...

Hirdetés
Befektetés

Még mindig erős a befektetői bizalom az ingatlanpiacon

A növekvő hitelfelvételi hajlandóság és az otthonteremtési kedvezmények...

A licitálás tovább nyomja felfelé az ingatlanárakat

Egyes ingatlantípusoknál az alku helyett már licitálnak a lakásvásárlók.

Itt egy álkriptodevizából finanszírozott álbefektetés

A kockázatokra szerették volna felhívni a figyelmet.

Ezt olvasta már?

Még mindig erős a befektetői bizalom az ingatlanpiacon »