Nyolc tipp, hogy rakd rendbe pénzügyeidet

| forrás:
TF-információ
| szerző: | olvasási idő: kb. 2 perc

Az év vége remek alkalom az összegzésre és a tervezésre. A tervezésnek fontos részét képezik a pénzügyeink is, ezért üljünk le, szánjunk egy kis időt erre, és gondoljuk végig, mit szeretnénk 2018-ban. Segítségül nézzünk meg egy rövid listát!

1. Kiadási szokások ellenőrzése

Mire és hogyan költött 2017-ben? Fontos, hogy tisztában legyünk a kiadásokkal, ezért ezeket érdemes vezetni akár egy füzetbe, akár Excel táblába vagy egy applikációba. Ebben a cikkünkben mutatunk néhány hasznos applikációt. Így könnyen átláthatjuk melyik hónapban milyen kiadásaink voltak.

A kiadási szokások megértése jó alapot kínál a pénzügyi jövő tervezéséhez. Jó, ha ennél a pontnál átgondoljuk bankolási szokásainkat is, és végignézzük a bankok számlavezetési ajánlatait. Egy bankváltással évi több ezer forintot megspórolhatunk.

2. Megtakarítási célok és költségvetés

Miután ellenőrizte kiadási szokásait, jöhet a megtakarítás tervezése. Meg kell nézni az állandó havi bevételt majd az állandó fizetendő költségeket, például lakbér, rezsi. Ami ezen felül marad, az mehet a megtakarításokba. Ehhez fogalmazzunk meg konkrét célokat, például a gyerek oktatásához előtakarékosság, utazás, autó- vagy lakásvásárlás. Priorizáljuk ezeket a célokat, és határozzuk meg, melyik célra, mennyit teszünk félre jövőre!

3. Megtakarítások automatizálása

Ha már látjuk, mennyi marad havonta a bankszámlán, azt érdemes automatikus átutalással különböző megtakarítási számlákra helyezni. Így megakadályozhatjuk, hogy elköltsük egy-egy impulzív vásárlás során. A rendszeres megtakarítás a hozamokkal együtt megnyugtató is. Később újabb és újabb célokat is kitűzhetünk, bővülnek a lehetőségeink.

4. Adósságok törlesztése

A hitelkártyák esetében nagyon fontos, hogy mindig időben törlesszük az adósságot, ellenkező esetben az egyik legköltségesebb hitellel számolhatunk. A legtöbb bank 37-40 százalék közötti THM-mel kínálja ezeket a termékeket. A személyi kölcsönök esetében már nagyobb a szórás, ott 10-24 százalék közötti THM-mel kalkulálhatunk. Olyan hitel esetében, ahol lehetőség nyílik kedvezményes előtörlesztésre (például a diákhitelnél), éljünk a lehetőséggel! Később a hitel törlesztőrészlete helyett már a megtakarítási számlánkat növelhetjük.

5. Vésztartalék

Bárkivel előfordulhat, hogy váratlan kiadással kell számolnia: elromlik egy nagy értékű háztartási gép vagy javítani kell az autót, esetleg betegség vagy a munkahely elvesztése is felmerülhet. Ilyenkor jól jön, ha van egy kis vésztartalékunk. Arról, hogy mekkora legyen ez az összeg, mindenki életmódjának megfelelően döntsön. Szakértők szerint azonban 1-6 hónapnyi megélhetéshez szükséges pénzmennyiséget érdemes tartalékolni.

6. Biztosítás

A jól megválasztott biztosítás nagyon fontos akár életünkről, akár értékeinkről van szó. A váratlan kiadások esetén nagy segítséget jelent. Egyes konstrukciók pedig a megtakarítási célok elérését is segítik. Érdemes év elején átgondolni, hogy a legjobb biztosítási terméket választottuk-e. Ha más termékkel jobban járunk, ne habozzunk váltani!

7. Egészségpénztári tagság

Váratlan vagy rendszeres egészségügyi kiadások esetére jól jöhet az egészségpénztári tagság. Nemcsak kedvezményesen vásárolhatunk gyógyszereket és gyógyeszközöket, hanem az átutalt összeg után adókedvezményben is részesülhetünk. Ebben a cikkünkben összegyűjtöttük az egészségpénztári tagság előnyeit.

8. Tervezni a nyugdíjas éveket

Az öngondoskodás egyik fontos lépése, hogy gondoljunk és tegyünk a nyugodt nyugdíjas évekért. Egy friss kutatásból kiderül, hogy 10 megkérdezettből ma 7 magyar állampolgár azt mondja, tudja, hogy nem lesz elég a nyugdíja, közülük három mégis azzal tervez, hogy az állam által nyújtott ellátásból fog megélni.

Pedig több lehetőség is van, amelyből választani lehet. Az önkéntes magánnyugdíjpénztárak mellett a nyugdíjbiztosítások, a NYESZ-en illetve TBSZ-en elhelyezett összegek is lehetőséget kínálnak ehhez a megtakarítási célhoz.

Nyugdíjbiztosítás, TBSZ, NYESZ
A nyugdíjbiztosítás után járó adókedvezmény maximális igénybevételéhez (ez évi 130 ezer forintot jelent) éves szinten 650 ezer forintos díjat, vagyis havonta átlagosan 54 ezer forintot kell fizetni.
A TBSZ (Tartós Befektetési Számla) egy olyan értékpapírszámla, amin a 3. megtakarítási év után csökkentett adóval, 5. év után pedig adómentesen férhet hozzá a befektetései hozamaihoz.
A NYESZ  (nyugdíj előtakarékossági számla) egyike a 3 államilag támogatott nyugdíjcélú megtakarításnak. 2006 óta 20 százalékos, de legfeljebb 100 ezer forint (2020-ig nyugdíjba vonulóknak 130 ezer forint) adójóváírást igényelhető minden NYESZ számlán elhelyezett pénz után.

Hirdetés
Brexit

Az Airbus európai repülőgépgyártó konzorcium közölte, kérdésessé válna...

A brit kormány várakozása szerint októberre meglesz a teljes körű...

Melyik a legjobb lakáshitel?
Szavazz!

Megfizethetetlen lesz Budapest?

Egymilliós négyzetméterárat prognosztizál a budapesti belváros lakáspiacán...

Megszenvedjük az olasz válságot?

Kudarcba fulladtak az olasz kormányalakítási kísérletek, szakértői kormány...

Hirdetés
Befektetés

Szilárdtest-akkumulátor fejlesztőbe invesztál a VW

A Volkswagen konszern 100 millió dollárt fektet a szilárdest-akkumulátor...

Félmilliárd dollárt fektet a Google a kínai JD.com-ba

A Google 550 millió dollárt fektet be Kína második legnagyobb online...

Turbulenciákat okoz a protekcionizmus

A külföldre irányuló befektetések a múlt évben 23 százalékkal estek.

Ezt olvasta már?

Jár kártérítés a Frangepán utcai tűz környékén lévő ingatlanokra? »