Van még lehetőség az eurózónában

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

Az eurózóna fellendülése év eleje óta az egyik kedvenc befektetési sztori, az erősödő euró azonban lehiggasztotta a vállalati profitok emelkedésére számító befektetőket. Nincs azonban minden veszve, hiszen van olyan szektor, amelyik éppen a mostani helyzetből profitálhat - figyelmeztet a K&H.

Erős euró - rosszabb profitvárakozások

Az európai részvények kiemelkedően teljesítettek egészen június végéig, köszönhetően a kedvező növekedési kilátásoknak és a viszonylag nyugodt politikai környezetnek. Hiszen miközben a tengerentúlon Trump politikája miatt egyre növekszik a feszültség, addig Európában a Brexit beütemezése és az év első felében rendre lezajlott holland és francia választások után lényegesen lecsökkentek a politikai kockázatok.

„Továbbra is hiszünk az eurózóna gazdasági fellendülésében, mivel akár a szolgáltató szektort, akár a feldolgozóipart nézzük, többéves csúcson vannak az üzleti bizalmi indexek, és egyelőre a német választások sem nyugtalanítják a befektetőket” – mondta Kovács Mátyás, a K&H Alapkezelő szenior portfólió-menedzsere.

„A kötvényvásárlási program kivezetésének megszellőztetésével azonban az Európai Központi Bank kiengedte a szellemet a palackból, és az euró 1 hónap alatt 6 százalékot erősödött a dollárral szemben, ez pedig lerontotta az európai cégek profitvárakozásait” – hívta fel a figyelmet a szakember.

Ne temessük Európát

Továbbra is biztató azonban az eurózóna gazdasági fellendülése, ezért nem kell lemondani az európai növekedésben rejlő befektetési lehetőségről. Még akkor sem, ha az euró erősödése egyértelműen kockázatot jelent a vállalati szektorra

Hiszen vannak olyan szektorok, mint például a bankszektor, amelynek a bevétele – szemben az exportőr vállalatokkal – főleg az eurózónából ered, így az erős euró nincs negatív hatással rá. Sőt! Mivel az euró jelenlegi erősödése leginkább annak tudható be, hogy a piac várakozása szerint a fellendülő gazdasági adatok hatására az EKB szigorítani fog, azaz a kamatok emelkedni fognak euróban, így a magasabb kamatkörnyezet kifejezetten pozitív hatással lehet a bankokra.

Hirdetés
Brexit

A brit kormány várakozása szerint októberre meglesz a teljes körű...

A brit kormány "korlátozott ideig" még tartaná magát az Európai Unió...

Melyik a legjobb lakáshitel?
Szavazz!

Megfizethetetlen lesz Budapest?

Egymilliós négyzetméterárat prognosztizál a budapesti belváros lakáspiacán...

Megszenvedjük az olasz válságot?

Kudarcba fulladtak az olasz kormányalakítási kísérletek, szakértői kormány...

Hirdetés
Befektetés

Szilárdtest-akkumulátor fejlesztőbe invesztál a VW

A Volkswagen konszern 100 millió dollárt fektet a szilárdest-akkumulátor...

Félmilliárd dollárt fektet a Google a kínai JD.com-ba

A Google 550 millió dollárt fektet be Kína második legnagyobb online...

Turbulenciákat okoz a protekcionizmus

A külföldre irányuló befektetések a múlt évben 23 százalékkal estek.

Ezt olvasta már?

Szilárdtest-akkumulátor fejlesztőbe invesztál a VW »

ALTERA 790 (-0,63 ) ANY 1410 (0,71 ) APPENINN 606 (1,00 ) CIGPANNONIA 417 (0,12 ) ESTMEDIA 127 (-0,78 ) FHB 579 (1,94 ) FUTURAQUA 58 (2,48 ) KONZUM 3160 (-0,47 ) MASTERPLAST 635 (0,79 ) MOL 2588 (0,23 ) MTELEKOM 410 (0,37 ) NORDTELEKOM 43 (0,94 ) OPUS 699 (-0,14 ) OTP 9930 (0,81 ) OTT1 278 (2,21 ) RICHTER 5085 (0,39 ) SET Group 252 (-0,40 ) WABERERS 3400 (-1,16 )