A csoktól várja mindenki a megváltást

| forrás:
mti/TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

A magyar pénzintézetekre több szempontból is pozitív hatással lehet az új családi otthonteremtési támogatási rendszer - véli a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője, aki szerint 2016 második felében indulhat be érdemi hitelkihelyezés a bankoknál. Az új csokra vonatkozó kormányzati intézkedések szigorúbb épületenergetikai követelményekkel párosulnak, amelyekkel az új épületek energiaigénye jelentősen, felére csökkenhet a Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) szerint.

Visszatér a válság előtti szint?

A program nagy valószínűséggel lökést fog adni az ingatlanpiacnak, emiatt a jelzáloghitelekre általánosan nőhet a kereslet - írta Le Phuong Hai Thanh elemzésében. A tényleges hitelfelvevők számát ugyanakkor korlátozhatja az építőipar kapacitása. Kérdés, hogy visszatér-e a válság előtti szintekre az új lakásépítések száma - fejtette ki. Emlékeztetett, hogy az elmúlt évben nagyjából 7-8 ezer új lakás épült, míg a válság előtt évente 36-40 ezer.

Nagycsaládosok előnyben
Az új családi otthonteremtési kedvezmény (csok) elsősorban a nagycsaládosokat részesíti előnyben: a háromnál több gyereket vállalóknak új lakás építése esetén 10 millió forint támogatás jár, és közülük a hitelképes háztartások további, legfeljebb 10 millió forint értékű kamattámogatott hitelre is jogosultak.

A Concorde elemzője megjegyezte, hogy a KSH korábbi évekre vonatkozó adatai szerint 217 ezer család rendelkezik három vagy több gyermekkel. A programra jogosult családok száma azonban ennél jóval nagyobb is lehet, miután a három gyermek vállalását 10 év alatt kell teljesíteni.

Az OTP lehet a nagy nyertes

A szakember szerint a hitelek várható volumen növekedése mellett a kamattámogatott hitelek kamatmarzs oldalról is támogathatják a folyósító pénzintézeteket, mindez ösztönzőleg fog hatni a bankok részvételére.

A részvényelemző arra is felhívta a figyelmet, hogy a program egyik nyertese az OTP lehet, amely még mindig jelentős, 23 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik az új jelzáloghiteleknél. A bank várhatóan aktív lesz az új csok programban, és a pozitív hatás akár 226 forintot is jelenthet a bank részvényeinek árfolyamában.

Megnőhet az energiahatékonyság

Az épületek energiahatékonyságát szabályozó 7/2006-os TNM rendelet (6. § (2) d)) kimondja, hogy ha egy épület „központi költségvetésből származó támogatás igénybevételével valósul meg”, akkor azoknál azokat az energiahatékonysági követelményeket kell érvényesíteni, amelyeket egyébként csak 2018-tól kellene alkalmazni.

Ez azt jelenti, hogy a szigorítás következményeként többek között a falaknak, nyílászáróknak, födémnek a ma érvényes szabványoknál mintegy 40%-kal energiatakarékosabbnak kell lenniük. Minden beruházás az eddigieknél jóval nagyobb energia-megtakarítást eredményez majd köszönhetően a költségoptimalizált szintre vonatkozó épületenergetikai előírásoknak.

Fontos a tájékoztatás

Az épületek zöldítése az egyik legjobb és leginkább költséghatékony módja annak, hogy a globális szén-dioxid kibocsátást csökkentsük. Magyarország vállalta, hogy jelentősen javítja épületállományának energiahatékonyságát, legyen szó akár középületekről, akár lakóépületekről vagy vállalkozásokról.

Sajnos az épületek energetikai megújításában nagy az elmaradásunk, ezért is remek lehetőség a szigorúbb energiahatékonysági elvárások mielőbbi érvényesítése. A hazai épületállomány energiahatékonysági megújulása – akár új építésről, akár felújításról is van szó - tehát nem egyszerűen az energiaszámlák tartós csökkentéséről szól, hanem jelentős energiamegtakarítási potenciált jelent hazánk számára.

„Nagy lehetőség, de egyben jelentős változások előtt is állunk, szükség van a minél szélesebb körű tájékoztatásra. Nemcsak az építészek, a mérnöktársadalom számára elengedhetetlen, hogy a CSOK-os lakások tervezésénél, építésénél tisztában legyenek az új szabályok érvényességével, de maguk az építtetők számára is elemi kérdés, hogy most épülő házuk, lakásuk ne váljon pár éven belül energetikailag elavulttá, és emiatt veszítsen értékéből.”

„Fontos az is, hogy a CSOK odaítélésénél és az elkészült épületek esetén a hatóságok ellenőrizzék, hogy valóban teljesülnek-e a jogszabályok által előírt követelmények, hiszen az energia-megtakarítás, a hatékonyság emelése közös érdekünk.” - mondta Szalai Gabriella, a MEHI munkatársa.

Hirdetés
Kriptovaluták
Melyik a legjobb lakáshitel?
Hirdetés
Befektetés

Befektetési alapok: az elmúlt hét nap nyertesei és vesztesei

A sorrend az elmúlt hét összesített eladási és vételi forgalmai alapján készült.

Milliárdos befektetést kapott a magyar 3D nyomtatógyártó

A CraftUnique-ot a befektetésen kívül szakmai tudással támogatják.

Íme az elmúlt hét kiugró vásárlásai és eladásai

A sorrend az elmúlt hét eladási és vételi forgalmai alapján készült.

Ezt olvasta már?

Zuhant a kereslet, mégis drágábbak az ingatlanok! »