A fél világ alig várja, de van, aki retteg tőle - mi az?

| szerző: | olvasási idő: kb. 3 perc

Képzeljünk el egy napot, amikor akár 80 százalékkal olcsóbban vehetjük meg, amire már régóta vágyunk! Jól hangzik, ugye? A jó hír, hogy létezik ilyen nap. A rossz hír, hogy a shopping-őrületnek azért árnyoldala is van. Összeszedtük a legérdekesebb tényeket a Black Friday-ról, illetve adunk néhány tanácsot, amivel könnyebben túlélhető a "vásárlás ünnepe".

Mi is az a Fekete Péntek?

A Black Friday az Egyesült Államok nem hivatalos „ünnepnapja”, amelyet a hálaadás (november negyedik csütörtöke) utáni pénteken tartanak. Amerikában ekkor kezdődik ugyanis a karácsonyi bevásárlási szezon. A napra jellemző, hogy hatalmas akciókat hirdetnek az üzletek, nem csoda hát a népszerűsége. Az évtizedek alatt a világ több országa is átvette ezt a jó szokást, Magyarországon 2013-ban tartottak először Fekete Pénteket.

A péntek még érthető is, de mitől fekete? - merülhet fel a kérdés. Erre két magyarázat is van. A Black Friday kifejezést a Philadelphiai Rendőrség használta először a hálaadást követő vásárlási őrületre, még 1966-ban. Elsősorban a nagy forgalom miatt kialakuló dugókra és a bevásárló központok végeláthatatlan tömegére utaltak ezzel. 

Egy újszerű felfogás szerint pedig azért is helytálló kifejezés a Fekete Péntek, mert a kereskedők ilyenkor a pirosból (ami a veszteséget jelzi a könyvelésben) átváltanak feketére (ami nyereségtermelésre utal). 

A Black Friday az USA több államában hivatalosan is munkaszüneti nap, máshol pedig már az év első felében emberek ezrei kérnek szabadságot erre a napra. A nap különlegességét tovább fokozza, hogy a boltok nagy része már jóval korábban kinyit, mint egy átlagos hétköznapon. Van, ahol akár a nap 24 órájában is állják a vásárlók rohamát.

Forrás: pixabay

Beszédes számok

A kiskereskedelem életében ez talán az év legfontosabb napja. Sok üzlet már nyáron kész akciótervvel várja a november végét. Nem is csoda, hogy ennyire készülnek rá: egy kutatás adatai szerint az emberek átlagosan 550 eurót (több mit 171 ezer forintot) költenek ezen a napon. Magyar viszonylatban azért ez az összeg jóval alacsonyabb, de azért még így is meglepőek a számok: a 18-50 év közötti magyarok csaknem harmada vásárol ezen a napon (többségük online áruházakban), 34 százalékunk pedig 60 ezer forintnál többet tervez költeni.

A Fekete Péntek kétség kívül az év legnagyobb kiskereskedelmi forgalmát hozó nappá nőtte ki magát, míg korábban ezt a titulust a karácsonyt megelőző szombat viselte. 2012 novemberében a vásárlók száma és az általuk generált forgalom terén is rekordot ért el a Amerika kiskereskedelme: a Black Friday-jel kezdődő hétvégén 247 millió ember csaknem 60 milliárd dollárt költött, csak pénteken körülbelül 89 millió ember múlatta az időt a vásárolgatással. 

Ezt talán nem is gondolnánk

Ez a rengeteg ember azonban nem minden esetben jelent békés vásárlókat. A média évről évre egyre több olyan esetről számol be, hogy az érdeklődők már a nyitás előtti este letáboroznak az üzletek előtt, hogy hozzájuthassanak az áhított termékekhez, mielőtt a többiek teljesen lefosztanák a polcokat. 

Nem ritka a tömeghisztéria sem, a vevők gyakran szó szerint is hajba kapnak az utolsó árucikkekért. Sokan még a harci sebeket sem bánják, de sajnos néha elfajul a dolog: 2008-ban még életet is követelt az 5 órai nyitás előtt néhány perccel betörő vásárlóhullám. Az örjöngő shoppingolók halálra tapostak egy 34 éves bolti alkalmazottat, 2 ember pedig a vásárlók között kialakult vita által generált lövöldözésben hunyt el. Egy kismama is veszélybe került, őt egyenesen a kórházba vitték.

Többek között az ilyen esetek miatt egyre népszerűbb az online vásárlás ezen a napon.

Miket vehetünk?

A „shoppingolók világnapján" a játékokat és az elektronikai cikkeket keresik leginkább. A karácsonyi bevásárlási szezon kezdőnapján természetesen előtérbe kerülnek a szeretet ünnepére szánt termékek is.

Forrás: pixabay

Az online akciók többségét már éjféltől elérhetjük, ez azonban sokszor fennakadást okoz. A rengeteg érdeklőldő miatt általában hamar összeomlik a rendszer, aki pedig nem tud időben kapcsolódni és fizetni, könnyen lemaradhat a kedvezményes ajánlatokról. Ha mégis megpróbálkozunk az elsők között bevásárolni a webshopokban, készüljünk fel rá, hogy kellő türelem és némi szerencse is szükséges a tervünk megvalósításához.

Előlfordul, hogy a különösen népszerű és jelentős kedvezménnyel kapható árukat csak azért vásárolják meg, hogy később az eredetihez közelítő áron eladhassák. Sőt, régebben olyan esetekkel is találkoztak a vevők, amikor a Black Friday előtt néhány nappal az áruházak jelentősen megemelték portékájuk árát, hogy aztán látszólag olcsóbban eladhassák. A többtízezer vásárlói panasznak köszönhetően azonban egyre szigorúbban ellenőrzik a fogyasztóvédelmi szervek az üzletek tevékenységét.

Mi a legfontosabb?

A digitális világ rohamos fejlődése az online vásárlással kapcsolatos vevői igényeket is hamar kialakította. A potenciális vásárlók mintegy 50 százaléka mobiltelefonján keresztül intéz mindent, így a webshopokból is ilyen módon rendelnek leginkább. Fontos tehát, hogy minden okoseszközre optimalizálva legyen az online áruház oldala.

A fogyasztók számára fontos a könnyű navigáció, az egyszerű keresés és az átláthatóság, de nem utolsó szempont az sem, hogy akár kis képernyőn is kényelmes legyen a böngészés.

Emellett a rohanó világ természetesen a gyorsaságot is megköveteli. Ha néhány kattintással nem tudjuk lebonyolítani a folyamatot a termék megkeresésétől a kosárba tételen át egészen a fizetésig, inkább visszalépünk vásárlási szándékunktól. Egy kutatás szerint a kosárelhagyások 45 százaléka közvetlenül a vásárlás véglegesítése előtt történik, amelynek oka vélhetően az oldalhoz rendelt, több oldalátirányítást igénylő, bonyolult fizetési rendszer.

Nem véletlenül népszerű például a PayPal One Touch nevű megoldása, ami a visszatérő felhasználóknak tárolja az adatait, így egyetlen kattintás elég a számla rendezéséhez.

Hogyan készüljünk fel?

Ha mindent összevetve úgy döntünk, engedünk a vásárási láznak, és mi is belevágunk saját beszerzőkörutunkba, nem árt pár szabályt felállítani magunknak.

Ajánlott konkrét listával elindulni, és célirányosan csak a valóban szükséges termékeket felkutatni és megvásárolni. Plusz pont, ha megtervezzük a költségvetést is, és konkrét határokat húzunk költekezési vágyunk elé, elsősorban pénztárcánk védelmében. 

Ne hagyjuk, hogy a piros számok elbűvöljenek minket! Bár jól mutat a „-80 százalék” felirat, a végösszeg még így is meghaladhatja azt az árat, amelyet megengedhetünk magunknak. Ha tehetjük, hasonlítsuk össze a hasonló típusú fogyasztási cikkek költségeit, és inkább az ár-érték arány, ne pedig a kedvezmény mértéke alapján döntsünk!

A legfontosabb pedig, hogy legyünk tisztában a jogainkkal! Például azzal, hogy ha nem vagyunk elégedettek az interneten rendelt termékkel, indoklás nélkül visszaküldhetjük és követelhetjük az ár megtérítését. További részletekért érdemes a Nemzetközi Fogyasztói Szervezet weboldalát felkeresni.

Hasonló őrület Kínában
Kínában már november 11-én kitör a vásárlási őrület, akkor tartják ugyanis a "szinglik napját", amelyet a világ legnagyobb online vásárlási akciójaként is emlegetnek. 2015-ben például a nyitás után alig több mint fél órával 20 milliárd jüan (912,3 milliárd forint) bevételre tettek szert a kereskedők, valamint a szolgáltatást menedzselő platform gazdája, az Alibaba.

Hirdetés
Kriptovaluták
Melyik a legjobb lakáshitel?
Hirdetés
Befektetés

Figyelj oda a pénzedre! - Segíthet a lista, melyik alapot válaszd

A sorrend a múlt hét összesített eladási és vételi forgalmai alapján készült.

Megcsappanó befektetési kedvvel számolnak Európában

Azonban felértékelődik az európai gyártókapacitás.

Egyre többen fektetik be pénzüket

Nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon májusban.

Ezt olvasta már?

Tovább növeli befolyását a 4iG-ben Jászai Gellért »