A házat is próbára teszi a sok eső

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

A kora tavaszi időjárás számos lehetőséget tartogat arra, hogy nekikezdjünk a ház körüli munkáknak - vallják az újHÁZ Centrum szakértői, akik szerint a március tökéletesen alkalmas arra, hogy rendbe tegyük az ereszcsatornákat, és vízvezetők kiépítésével felkészüljünk az aranyat érő tavaszi csapadékos napokra is. Itt az alkalom, hogy az új kerti burkolati trendeket szemlézve megtervezzük álmaink teraszát, ami egészen késő őszig kellemes kikapcsolódást tud biztosítani mindenki számára.

Ideje felkészülni

A kert nem más, mint az otthonunk és a környező természet közvetlen kapcsolata, szerves része az életterünknek, így aztán kialakítására is nagy gondot kell fordítanunk. A március éppen megfelelő arra, hogy a tervezési feladatokon túl az első konkrét munkálatokat is elvégezzük házunk körül.

"Tavasszal megnövekedik a csapadék mennyisége, így mindenképpen fel kell készülnünk az akár hosszabb ideig is tartó esős időjárásra" - hívják fel a figyelmet az újHÁZ Centrum szakértői.

Vízelvezetésre fel!

Azt javasolják, ellenőrizzük le az ereszcsatornát, tisztítsuk meg az esetleges lehullott falevelektől és egyéb piszkoktól. A sérült elemeket cseréljük ki, a meglazult rögzítőbilincseket pedig stabilizáljuk!

Ha szeretnéd megismerni, hogyan kereskednek a profik az online tőzsdén, a Tőzsde napon konkrét tippeket kaphatsz tőlünk, amelyeket azonnal beépíthetsz a kereskedésedbe. A részvétel ingyenes, viszont regisztrációhoz kötött! (x)

Amennyiben úgy döntünk, hogy elavult ereszcsatornáinkat lecseréljük, válasszuk a horganyzottacél-rendszereket, amelyek ár-érték arányban kedvezőek lehetnek, ráadásul nagy teherbírásúak és jól tűrik a szélsőséges időjárási körülmények váltakozását is. További előnye, hogy forrasztható, így minimalizálható az esélye annak, hogy az illesztéseknél vizet eresszen magából.

A vízelvezetés azonban nem szakad meg az ereszcsatorna kifolyócsonkjánál, hiszen gondoskodnunk kell az onnan kiömlő csapadék további sorsáról is. Érdemes a kertben tartanunk az esővizet, hiszen növényeink hálásak lesznek érte akkor, amikor beköszönt a szárazabb időjárás. Tökéletes szolgálatot tehetnek a nagy műanyag esővízgyűjtő hordók.

"Nem szabad azonban elfeledkeznünk a talaj burkolt területei köré telepíthető vízelvezető rendszerekről. A keskeny csatornák lehetővé teszik, hogy a víz ne mossa ki a kültéri burkolat alól a földet és a homokot, így csupán apró karbantartási munkák várnak ránk ezen a területen, és nem kell szembenéznünk az újratérkövezés megterhelő kihívásával" - hangsúlyozzák az építőanyag-kereskedelmi hálózat szakértői.

Milyen legyen a terasz?

Amennyiben azonban teljes mértékben újra kívánjuk gondolni a teraszunkat, a kivitelezési munkákba még ne vágjunk bele, a tervezést azonban már most érdemes elkezdeni. Első lépésként ismerkedjünk meg a kültéri burkolatok trendjeivel, és válasszuk ki a számunkra leginkább megfelelő anyagokat.

"Ahogyan az enteriőrben, úgy a kültérben is abszolút hódítanak a természetes megoldások, így a natúr fa hatású burkolóanyagok, amelyek bézs kiegészítőkkel és rattan, vagy szintén natúr fa kerti bútorokkal kiegészülve pazar látványt nyújtanak" - magyarázzák a szakértők, majd hozzáteszik: a betonfelületek is virágkorukat érik.

Ez utóbbi mellé érdemes fémes hatású kiegészítőket választani, hogy az art deco hangulat továbbra is megmaradjon. A modern dizájnt egy-egy íves kerti bútorral vagy éppen etno stílusú dekorációval remekül meg tudjuk bontani, ráadásul kitűnő fókuszpontként is szolgálhatnak csodás teraszunk közepén.

"Ne vágjunk azonban azonnal bele a feladatok kellős közepébe" - javasolják a szakértők, akik szerint az átfogó kerti munkákat előzze meg a tervezés, a vízelvezetési kérdésekben pedig mindenképpen kérjük ki hozzáértők segítségét.

Olvastad már? Az új kert kialakításának alapszabályai és költségei
Valószínűleg már mindenkinek legalább egyszer megfordult a fejében, hogy milyen jó lenne kertes házban lakni. Amikor unatkozunk, csak megöntözgetjük a virágokat, elültetünk egy-két új növényt, a hosszú nyári munkanapok után pedig csak kiviszünk egy széket, és gyönyörködünk az otthonunkat körülvevő természetben. Ahhoz azonban, hogy valóban ennyi örömet tudjon okozni a kert, nem árt alaposan átgondolni, hogyan alakítsuk ki úgy, hogy az könnyen karbantartható, mégis mutatós legyen. Mutatjuk a legfontosabb szempontokat és az általános költségeket!

Hirdetés
Kriptovaluták
Melyik a legjobb lakáshitel?
Hirdetés
Befektetés

Kevésbé borúlátóak Németországban

Kevésbé borúlátó befektetői hangulat Németországban és az euróövezetben.

Ezért nélkülözhetetlenek a német kapcsolatok

A német befektetők a legmodernebb gyárakat hozzák Magyarországra.

Tizenegy millió dollárbefektetés a Commsignia cégnél

A Commsignia 11 millió dollárbefektetést kapott.

Ezt olvasta már?

Ötven vasúti megállót és állomást újítanak fel »

4IG 945 (0,96 ) AKKO Invest 30400 (0,66 ) APPENINN 438 (0,11 ) AutoWallis 114 (0,44 ) BIF 307 (1,99 ) CIGPANNONIA 323 (2,54 ) ELMU 32000 (-1,84 ) EMASZ 27600 (-0,72 ) ESTMEDIA 119 (0,17 ) FORRAS/OE 1520 (-5,00 ) FUTURAQUA 110 (-2,48 ) MASTERPLAST 742 (0,27 ) MOL 2964 (-0,47 ) MTELEKOM 435 (-0,11 ) NORDTELEKOM 47 (1,86 ) OPUS 384 (-1,03 ) ORMESTER 7400 (-0,67 ) OTT1 275 (-0,18 ) RICHTER 5045 (1,02 ) SET Group 650 (-0,15 ) ZWACK 16800 (-0,30 )