-->

A jegybank fenntartja az egyhetes betéti kamat szintjét

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Negyedik alkalommal a 0,6 százalékos alapkamatnál 15 bázisponttal magasabb kamattal hirdette meg egyhetes betéti tenderét a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön.

A piacot és az elemzőket szeptember 24-én azzal lepte meg a jegybank, hogy a 0,6 százalékos alapkamattal szemben magasabb kamatot ajánlott a betéti tenderen, akkor történt meg először, hogy az irányadó eszköz elszakadt a monetáris tanács által meghatározott alapkamattól. Az elemzők ezt akkor úgy értelmezték, hogy a jegybanki szakértők megítélése szerint a forint további gyengülése már az infláció élénkülésével fenyeget. Az elemzők azóta figyelik, hogy a mínusz 0,5 és az 1,85 százalékos kamatfolyosón belül hetente hogy dönt az MNB.

Virág Barnabás, az MNB alelnöke egy korábbi nyilatkozatában megerősítette, hogy a magyar jegybank az egyhetes betéti kamattal igyekszik ellensúlyozni a nemzetközi kockázatkerülést, amely feltörekvő piacok eszközeit, köztük a forintot is sújtja, és a legnagyobb kockázati tényező az inflációs kilátások szempontjából. A váratlan szeptemberi inflációs fordulat után senki sem számított arra, hogy a most csütörtöki aukción magasabb kamatot hirdetne az MNB az egyhetes betétre, az elemzők ugyanakkor azt sem várták, hogy a jegybank csökkentené azt.

Szeptemberben a fogyasztói árak éves növekedési üteme jelentősen, 3,4 százalékra lassult az előző havi 3,9 százalékról, miközben az elemzők szeptemberre is 3,9 százalékot vártak. Az előző hónaphoz viszonyítva átlagosan 0,4 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak. Az éves maginfláció 4,0 százalékra csökkent az előző havi 4,7 százalékról és a jegybank által megkülönböztetetten figyelt indirekt adóktól szűrt maginfláció is 0,7 százalékponttal csökkent 3,5 százalékra. A jegybank és az elemzők csak októbertől számítottak az infláció lassulására az emelkedésnek indult tavalyi bázisadatok miatt.

Hirdetés
Kriptovaluták
Melyik a legjobb lakáshitel?
Hirdetés
Befektetés

Befektetési alapok: a múlt hét kiugró vásárlásai és eladásai

A sorrend a múlt hét összesített eladási és vételi forgalmai alapján készült.

Hatalmas összeget fektet be az Aldi

Az Aldi 1,7 milliárd dollárt fektet be Nagy-Britanniában két év alatt.

Befektetési alapok: a hét vesztesei és nyertesei

A sorrend a múlt hét összesített eladási és vételi forgalmai alapján készült.

Ezt olvasta már?

Az MNB továbbra is elkötelezett az árstabilitás mellett »