A jó nyugdíj víziója az SWR, a bűvös négy százalék

| forrás:
TF információ
| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

Néha egyszerű számítássokkal is érdekes dolgot lehet megállapítani. Ilyen a "bűvös" 4% safe withdrawal rate (SWR). Amerikában a pénzügyi tanácsadók a nyugdíjasoknak, akik a dolgozó éveik alatt megtakarítottak, és vagyont halmoztak fel, különféle százalékokat javasoltak. Magyarán azt, mennyit vonjanak ki a megtakarításaikból, hogy kiegészítsék a nyugdíjukat, vagy nyugdíjként használják fel a kivont összegeket.

Hosszú évtizedeken keresztül minden különösebb háttérszámítás nélkül javasoltak százalékokat, általában csak szokás alapján. 1994-ben egy William P. Bengen nevű pénzügyi tanácsadó megvizsgálta a különböző részvény, kötvény arányú portfóliókat egészen 1926-tól, és megnézte, mekkora százalékot lehetett volna egy mindenkori nyugdíjasnak kivonnia, és azt évente az inflációval növelnie élete végéig, úgy, hogy közben nem élte fel a vagyonát.

Safe withdrawal rate - ez a megoldás

Megállapította, hogy egy 50 százalék részvény, 50 százalék kötvény portfólióval 1926-tól bármely 30 éves távon 4 százalékot lehetett kivonni, és azt minden évben az inflációval növelni anélkül, hogy veszélybe került volna az illető megélhetése. 1998-ban 3 amerikai professzor a tanulmányukban (Trinity Study) szintén megerősítette az azóta híressé vált 4 százalékos „biztonságos kivonási rátát” (safe withdrawal rate (SWR)).

A publikálás óta egyre több tanulmány, könyv jelenik meg, azt vizsgálva, most mennyire életképes a 4 százalékos szabály, hiszen sem a részvényektől, sem a kötvényektől nem várhatunk jelentős hozamot az elkövetkező időkben. Sokak szerint ma inkább 3 százalék a biztonságosnak mondható kivonási ráta. Fontos megemlíteni, hogy 1994-ben és 1998-ban csak az amerikai nagy részvényeket és az amerikai kötvényeket vizsgálták, tehát a kis kapitalizációjú és külföldi részvényeket, kötvényeket nem, azóta viszont azokat is ajánlják a különböző portfóliókba.

Az utóbbi években Amerikából elindult a FIRE mozgalom, amelynek követői anyagi függetlenséget, korai nyugdíjat (Financial Independence, Retire Early) tűznek ki célul. A FIRE mozgalom terjedésével már nem csak a nyugdíjasok, hanem a fiatal és kellő megtakarítással rendelkező emberek számára is az egyik legfontosabb kérdés, mennyit vonhatnak ki biztonságosan a vagyonukból, hogy abból életük végéig életszínvonal csökkenés nélkül meg tudjanak élni.

A kérdés, mekkora vagyont építsünk?

A „biztonságos kivonási ráta” tanulmányozása azért is fontos, mivel segít meghatározni, mekkora vagyont építsünk fel, hogy abból nyugodtan meg tudjunk élni. Minél kevesebbet vonunk ki, annál biztonságosabb a dolog. Ilyenkor viszont viszont nagyobb vagyonra van szükségünk. Ha például havonta 200.000 forintból szeretnénk megélni, akkor ahhoz 4 százalék esetén  60 millió, míg 3 százalék esetén már 80 millió forintos vagyonra van szükség.

Hirdetés
Kriptovaluták
Melyik a legjobb lakáshitel?
Hirdetés
Befektetés

Nagyot nőtt az amerikai tőkebefektetés Kínában

Kínában nőtt a külföldi működőtőke-befektetések értéke az első negyedévben.

Kína befektetne a horvát infrastruktúrába

A kínai befektetők élénken érdeklődnek az európai piac iránt.

Hét százalékos hozam egy év alatt

Műtárgybefektetési indexet indított a BÁV.

Ezt olvasta már?

Apáikat tanulni látták, ők inkább pénzt keresnek »