A korszerű közvilágítás lehet az energiatakarékosság kulcsa

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

A nyári és a téli időszámítás közötti váltással egy közepes méretű város energiafogyasztása takarítható meg, azonban a települések önmagukban is további hatékonyságjavulást érhetnek el. A LED-világítótestek egy egymilliós város közvilágításában akár évi 600-700 millió forint megtakarítást is eredményezhetnek, ráadásul a hosszabbra nyúló sötét időszakok is biztonságosabbá válhatnak - olvasható a GE közleményében.

Környezettudatosság és a költségcsökkentés

A Mavir adatai alapján a tavaszi óraátállítással idején jelentős csökkenés mutatható ki a villamosenergia-felhasználásban, amely hatás akár szeptember végéig is eltarthat. Mindez átlagosan napi 1–2 százalékos árammegtakarítást hozhat, az 1980-ban bevezetet intézkedéssel elért energiafelhasználás-csökkenés így körülbelül 4 ezer gigawattórára tehető.

A környezettudatosság és a költségcsökkentés jegyében ugyanakkor éppen a téli időszakban van kiemelt jelentősége a használt fényforrások minőségének. A világítás a Föld teljes villamosenergia-felhasználásának 15–20 százalékáért felelős, egy város pedig az általa felhasznált áram átlagosan 40 százalékát fordítja arra, hogy utcái éjszaka is világosak legyenek, a rövidebb nappalok miatt ennek nagyobb része koncentrálódik a téli időszakra. 

Fókuszban a közvilágítás

„A hagyományos világításnál 40–60 százalékkal kevesebb energiát felhasználó, hosszabb élettartamú és kisebb karbantartási igényű LED-világítótestek egy egymilliós város közvilágításában akár évi 600–700 millió forint megtakarítást is elérhetnek” – mondta Tóth Károly, a GE Fényforrás üzletág Európai Értékesítési Igazgatója.

A teljes hazai megtakarítási potenciál így évi több milliárd forintra rúghat, csak a közvilágítási rendszerek modernizációjával. A hosszabb sötét időszakokban pedig a közlekedés- és településbiztonság szempontjából is kiemelt a fény minősége, a LED világítás ebből a szempontból is jobb eredményeket szavatol.

„A téli időszakban kiemelt kérdés, hogy a LED világítás képes javítani a közlekedésbiztonságot, a lakók kényelmét szolgálva pedig jóval kisebb fényszennyezéssel jár, mint a hagyományos megoldások” – tette hozzá.

A LED korszerű és környezetbarát technológiája éppen ezért egyre több magyarországi településen is felváltja a hagyományos fényforrásokat.

Van hova fejlődni

A települések ilyen irányú fejlődési lehetőségeit jelzi, hogy 10 hazai városlakóból 9 tartja magát környezettudatosnak, azonban csak 20 százalékuk véli úgy, hogy lakóhelye meg is felel ennek a követelménynek.

A GE Fényforrás üzletága és a Szeretlek Magyarország közös, online kutatása szerint az okos, élhető várossá válás útjának első, de legfontosabb lépésének tartja szinte minden városlakó a további fejlesztéseket megalapozó LED technológiájú közvilágítás bevezetését.

A GE Fényforrás üzletága 2013 óta fejleszti és gyártja itthon a legmagasabb minőségi követelményeknek megfelelő LED világítótesteket a világ és Magyarország települései számára.

Hirdetés
Kriptovaluták
Melyik a legjobb lakáshitel?
Hirdetés
Befektetés

Befektetési alapok: az elmúlt hét nap népszerű alapjai

A sorrend az elmúlt hét összesített forgalmai alapján készült.

Befektetési alapok: az elmúlt hét nap nyertesei és vesztesei

A sorrend az elmúlt hét összesített eladási és vételi forgalmai alapján készült.

Milliárdos befektetést kapott a magyar 3D nyomtatógyártó

A CraftUnique-ot a befektetésen kívül szakmai tudással támogatják.

Ezt olvasta már?

Folytatódik a napenergia térnyerése »