A nők öröklik a pénzt, a férfiak megszerzik

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Átlagosan 3 milliárd dollárja van egy milliárdosnak a Wealth-X cég és a UBS bank közös felmérése szerint. A 2013-as felmérés a világ leggazdagabb embereit vette számba, hogy összesen mennyi pénzük van, honnan származik a vagyonuk, és mennyire igazak a róluk terjedő pletykák és hiedelmek.

Öröklés, tehetség? Előfordul ez is, az is

2013-ban összesen 2170 dollármilliárdos volt a Földön. A milliárdosok összesített vagyona 6500 milliárd dollárt tett ki, ami az Egyesült Államokat és Kínát leszámítva meghaladja az összes többi ország éves GDP-jét. A milliárdosok felének csak 1-2 milliárd dollár között van a teljes vagyona, és ez a csoport adja a milliárdosok összvagyonának a negyedét, tehát a leggazdagabbak között is van vagyoni egyenlőtlenség.

A milliárdosok 87 százaléka férfi, 13 százaléka nő. A férfiak 64 százaléka saját maga szerezte a vagyonát, 15 százalék örökölte, a fennmaradó 21 százalék pedig örökölt és maga is tett hozzá a pénzéhez. A nők között fordított az arány, 17 százalék szerezte a pénzét csak a saját képességire támaszkodva, 71 százalék örökölte a vagyonát, és 12 százalék tartozik a vegyes kategóriába.

Az USA az első helyen

A felmérésben több regionális adat is van. A kutatás szerint az Egyesült Államokban van a legtöbb milliárdos, a második helyen pedig Kína található. Amerikában a milliárdosok 68 százaléka saját erejéből lett gazdag, Kínában ez az arány eléri a 89 százalékot. Latin-Amerikában örökölnek a legtöbben, 68 százalékot ér el az arányuk, míg a legtöbb milliárdos Afrikában Egyiptomból származik.

Indiában a milliárdosok 72 százalékának legalább egy alapfokú diplomája van, de csak 3 százalék a nők aránya. Az Egyesült Államokban ehhez képest a leggazdagabbak 80 százaléka diplomás, és a teljes csoport 12 százaléka nő. Helyi sajátosság, hogy az indiai milliárdosok többsége nem a pénzügyi szektorban vagy az ingatlanpiacon alapozta meg a vagyonát, hanem a gyáripari termelésből vagy a gyógyszeriparban gazdagodtak meg.

A milliárdosok vagyona stabilan gyarapszik. A felmérés szerint Ázsiában 12,9 százalékkal, a Közel-Keleten 12,4 százalékkal, Afrikában 11 százalékkal, Európában 3,7 százalékkal és Észak-Amerikában 2,4 százalékkal nőtt a leggazdagabbak vagyona az elmúlt évben.

Hirdetés
Kriptovaluták
Melyik a legjobb lakáshitel?
Hirdetés
Befektetés

Szijjártó: átalakulnak a befektetési erőviszonyok

A világgazdaságban a keleti térség befektetői egyre meghatározóbbak.

200 milliós befektetést kapott a TrustChain

A vállalkozás szolgáltatásai folyamatosan bővülnek.

A PortfoLion 2,4 millió dollárt fektet be

szolgáltatásfejlesztés és nemzetközi növekedés gyorsítása a cél.

Ezt olvasta már?

Huawei: négy szülőből hárman aggódnak a gyermekükért »