A nyaralókat is ellenőrzi a NAV

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

Megérkezett a nyár, s vele együtt a turistaszezon. Mind többen kelnek útra, hogy a jó időt kihasználva kiránduljanak, üdüljenek a világ különböző pontjain, azonban néhány szabályt nem árt tudni - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

A NAV összegyűjtötte a fontosabb tudnivalókat az utazási szezonra.

Mit hozhatsz az országba?

Légi úton 430 euró, egyéb módon 300 euró értékben hozhatók be különféle áruk - az alkohol- és dohánytermékek kivételével - vám- és adómentesen. (15 év alatti utasok 150 euró értékhatárig hozhatnak be.)

A 17. életévét betöltött utas az Európai Unión kívülről légi úton 200 szál, egyéb módon 40 szál cigarettát hozhat be. Szivarkánál ugyanez 100 darab, illetve 20 darab, szivarnál 50 darab, illetve 10 darab, fogyasztási dohány esetében pedig 250 gramm, illetve 50 gramm.

Ne hozzunk magunkkal az Európai Unión kívülről Magyarországra nyers húst, hentesárut, hústartalmú élelmiszert, tej- és tejtartalmú terméket, mivel ezek behozatala csak állatorvosi ellenőrzéssel engedélyezett.

Vámmentesen hozható be - 17. életévét betöltött utas esetén - a magángépjárművek és motorkerékpárok gyári üzemanyagtartályaiban lévő üzemanyag, továbbá üzemanyagkannában járművenként legfeljebb 10 liter üzemanyag.

Különleges tárgyak

Engedélyhez kötött az 50 évnél régebbi kulturális javak körébe sorolható tárgyaknak - értéktől függően - az Európai Unió másik tagállamába történő kiszállítása, illetve harmadik országba irányuló kivitele.

Figyelj a gyógyszeredre!

Az utazás során a folyamatos gyógyszeres kezelésben részesülők - az utazás időtartamával összhangban - a kezelőorvos által előírt mennyiségű gyógyszert vihetik magukkal.

Állatok és vadászat

Házi kedvencet (kutya, macska, vadászgörény) a háziorvos által kiállított állatútlevéllel (pet passport) vihetünk magunkkal külföldre.

Veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok, azok egyedei, azok részei, illetve a belőlük készült termékek (ideértve a vadásztrófeát és a preparátumot is) behozatala és kivitele tilos.

A vadászati és sportcélú fegyverek Európai Unión belüli szállítása európai lőfegyvertartási engedéllyel lehetséges. Az engedély nem ruházható át, és a fegyver és lőszer szállítása során az utas köteles azt magánál tartani.

Be kell jelenteni a nagy értéket!

Az Európai Unió külső határait átlépő utas köteles a vámhatóságnál írásban bejelenteni, ha 10 ezer euró vagy azt meghaladó összegű készpénz vagy ennek megfelelő összértékű, készpénz-helyettesítő eszköz (értékpapír, kötvény, részvény, utazási csekk stb.) van nála az utazása során.

Általános forgalmi adó alól mentes a külföldi utas által vásárolt termék, ha azt személyi vagy útipoggyászának részeként a Közösség területéről kiviszi.

Hirdetés
Kriptovaluták
Melyik a legjobb lakáshitel?
Hirdetés
Befektetés

Kanadából és Svájcból érkezett a legtöbb befektetés

EU: tavaly már nem az USA-ból érkezett a legtöbb befektetés.

Kína tárt karokkal várja a külföldi befektetőket

Nagyobb piaci nyitást, átláthatóságot és kiszámíthatóságot ígért Kína.

Ipari gépek karbantartása hang alapján

Külföldi kockázati tőkebefektetést hajtott végre a Mol és az Eximbank.

Ezt olvasta már?

Miért nem lepődünk meg?- mindenhová utazik a magyar »