A pénz, mint tabutéma - tippek a kellemetlen helyzetek elkerülésére

| forrás:
TF-információ
| szerző: | olvasási idő: kb. 3 perc

A legtöbb ember egyetért abban, hogy nem illik másokat az anyagi helyzetükről faggatni. Ha már tettünk fel ezzel kapcsolatban kérdéseket, bizonyára éreztük, hogy a másik fél elkezdte kényelmetlenül érezni magát a beszélgetésben. Nem csoda, ha néha elbizonytalanodunk, amikor a számla felezése, a közös ajándékvásárlás vagy a pénzügyi gondok kerülnek szóba. Pedig a könnyen elkerülhetjük a kellemetlen helyzeteket, ha tisztában vagyunk néhány alapszabállyal. Mutatjuk a pénzügyi etikett főbb irányelveit a 5funfacts gyűjtése alapján.

Ne bíráljuk mások pénzügyi döntéseit!

Nem szép dolog azon rugózni, hogy barátaink mire költenek és mennyit, vagy éppen mire nem akarnak pénzt kiadni. Ugyanis könnyen lehet, hogy közel sincsenek olyan jó anyagi helyyzetben, mint ahogy gondolnánk. 

Például ha feldobjuk egy közös nyaralás ötletét, de ismerősünk elutasítja, mondván “ez most nem fér bele a keretbe”, nem illik visszavágni, hogy “de hiszen te többet keresel, mint én”.

Tanulj a tőzsdén kereskedni 21 nap alatt! Kérd az INGYENES videóidat még ma! (A kereskedés kockázatos.) (x)

Barátaink döntéseit egy ilyen megnyilvánulással valószínűleg úgy sem tudnánk befolyásolni, a rólunk alkotott képet viszont könnyen negatívba fordíthatjuk.

Még rosszabb, ha a hátuk mögött kritizáljuk a költekezési szokásaikat. Igen, lehet, hogy az olcsóbb TV is elég lett volna. Igen, lehet, hogy találtak volna egy olyan fodrászt, aki feleannyiért megcsinálja ugyanazt a frizurát. Igen, költhették volna másra is azt a pénzt. Viszont tartsuk tiszteletben, hogy ez az ő pénzük és az ő döntésük! Nem a mi dolgunk.

Legyünk tekintettel a másik anyagi helyzetére!

Ha tudjuk, hogy egy ismerősünk épp a hitelét készül kitisztázni, vagy hónapok óta gyűjt egy nyaralásra, nem biztos, hogy jó néven veszi, ha elhívjuk egy luxus étterembe, ahol tízezrekért tud vacsorázni. 

A másik fél ilyenkor mindenképpen kellemetlenül érezné magát: akkor is, ha mi fizetjük a teljes számlát, és akkor is, ha azt mondjuk, “mindenki fizeti a magáét”. A legjobb, ha inkább kikérjük a véleményét, hogy szerinte hová menjünk este.

Szintén kellemetlen helyzetbe hozhatunk másokat, ha megmondjuk előre, hogy mennyi pénzt kell fizetniük például a főnökünknek kinézett ajándékba. Hiszen lehet, hogy valaki könnyen elkülönít 6 ezer forintot a hónap végén egy közös meglepetésre, de egyeseknek még 3 ezer forint is gondot okozhat. Még akkor is, ha ezt nem kötik az orrunkra.

Viszont az sem jó megoldás, ha azt mondjuk mindenkinek, hogy annyi pénzt hozzon, amennyit tud, hiszen senki sem szeretné, ha ráaggatnák az “ő fizetett bele a legkevesebbet” címkét.

Ilyenkor inkább mérjük fel előre, hogy ki mennyit tudna beleadni, és ennek tudatában válasszuk ki a meglepetést! Így elkerülhetjük, hogy bárki kényelmetlenül érezze magát.

Forrás: pixabay

Nem mindig a számla egyenlő elosztása a legjobb!

Ha egy étteremben vagy bárban a fizetésre kerül a sor, győződjünk meg róla, hogy mindenki hasonló összegben fogyasztott-e, mielőtt felajánljuk, hogy felezzük (harmadoljuk, negyedeljük…) a számlát.

Ez a megoldás nem mindig a legjobb: ha például valaki csak egy ásványvizet vagy egy presszókávét rendelt párszáz forint értékben, más pedig 2 drága koktélt is megivott, ami akár 2-3 ezer forintba is kerülhet, akkor a többet fogyasztó jól jár ugyan, a spórolni vágyókkal szemben viszont nem fair, ha a másik italaiba is bele kell fizetnie. 

A legtisztességesebb, ha mindenki csak a saját ételéért vagy italáért fizet. Ha egyben is számoltatjuk a számlát, nyissuk meg a telefonunkon a számológép alkalmazást, és számoljuk ki, kinek mennyi a része.

Az ismerős szakember is szakember!

Ha valamelyik barátunkat bízzuk meg egy munkával - például egy esküvői fotózással vagy egy fürdőszoba felújításával -, ugyanúgy fizessük meg őt is, mint bármelyik idegen szakembert! Hiszen ő is épp annyit tanult és épp annyi energiát tesz bele a megbízásaiba, mint más. 

Tehát ne vegyük készpénznek, hogy csak azért, mert közeli rokonok vagy barátok vagyunk, nekünk automatikusan jár a kedvezmény. Ha csak ő nem ajánlja fel, lehetőleg ne is hozzuk szóba, hogy egy alacsonyabb árazásban reménykedünk!

Nem mindegy, kinek panaszkodunk a pénzről!

Könnyen kényelmetlenné válhat a beszélgetés, ha olyan embereknek beszélünk a pénzügyi gondjainkról, akik rosszabb anyagi helyzetben vannak nálunk. 

Gondoljunk csak bele: hogy érezheti magát az, aki egy 30-40 ezer forintos mikrohullámú sűtőt is csak 2 részletben tud kifizetni, ha arról panaszkodunk neki, hogy 60 ezer forinttal drágább lesz az okostévénk, mint gondoltuk, így csak a jövő hónapban fogjuk tudni megvenni a 2-300 ezres luxuskütyüt? Vagy ha egy olyan embernek részletezzük az autóvásárlási terveinket, akinek a havi tömegközlekedési bérlet is komoly kiadást jelent? Valószínűleg nem túl jól.

Vegyük figyelembe, hogy bármennyire is közel állunk egymáshoz, nem biztos, hogy mindent elmond az illető az anyagi problémáiról. Ha pedig még tudunk is a pénzügyi nehézségeiről, akkor hatványozottan tabutéma a neki elérhetetlennek tűnő temékek megvásárlásáról való panaszkodás!

A barát az barát, nem szponzor!

Ha kölcsönkérünk valakitől, mindig mondjuk meg, mikor fogjuk visszaadni, és tartsuk is magunkat az ígéretünkhöz! Ha mégis csúszunk a fizetéssel, akkor arról mindig tájékoztassuk azt, aki kölcsöadott nekünk! 

Ha úgy alakul, hogy néhány hónapig nem fogjuk tudni rendezni a tartozásunkat, akkor ezzel kapcsolatban is legyünk őszinték! Ne tegyünk üres ígéreteket, és ne éljünk vissza barátaink jóindulatával!

Viszont amíg visszaadni kötelező a kölcsön kért pénzt, kölcsönadnunk nem muszáj, ha nem vagyunk olyan helyzetben. Hiába jó barátunk, aki pénz kér tőlünk, nyugodtan utasítsuk el, akár indoklás nélkül is.

Ne oktassunk ki másokat!

Hiába vagyunk ügyes befektetők, hiáb találtunk egy jól fizető állást, és hiába bánunk olyan jól a pénzzel, hogy hónap végén több tízezer forint marad a zsebünkben, nem illik kéretlenül tanácsot osztogatni! 

Lehet, hogy csak a segítő szándék vezérelne minket, de a másik fél felé inkább nagyképűnek és önelégültnek tűnhetünk, ha azt mondjuk, “ez így nem jó, csináld inkább úgy, ahogy én” vagy hogy “látod, még nekem is sikerül félretennem”. Csak akkor beszéljünk az “aranyat érő stratégiánkról”, ha kikérik a véleményünket!

Végezetül pedig tartsuk észben: nekünk is csak akkor kell válaszolnunk a pénzügyeinket firtató kérdésekre, ha nem érezzük kellemetlenül magunkat. Ha inkább kihátrálnánk a kényelmetlen szituációból, csak mondjunk annyit: “bocs, de erről inkább nem beszélnék”.

Hirdetés
Kriptovaluták
Melyik a legjobb lakáshitel?
Hirdetés
Befektetés

Támadnak a jogosulatlan befektetési szolgáltatók

Karantén idején támadnak az online jogosulatlan befektetési szolgáltatók.

Tisztességtelenül működött az eBrókerház, büntet az MNB

Hiányosságok történtek a kockázatkezelésnél és az ügyféltájékoztatásnál.

Kevesebb külföldi beruházás áramlik Kínába

Csökkentek a Kínába áramló külföldi tőkebefektetések az első negyedévben.

Ezt olvasta már?

Felgyorsultak a digitális fejlesztések a pénzügyi szektorban »

4IG 658 (0,15 ) AKKO Invest 433 (-1,48 ) APPENINN 361 (0,70 ) CyBERG 1100 (2,80 ) DELTA 98 (-1,22 ) EHEP 3490 (-0,57 ) GSPARK 4680 (1,74 ) MASTERPLAST 602 (0,33 ) MOL 2006 (0,30 ) MTELEKOM 383 (-0,26 ) OPUS 268 (1,52 ) OTP 9705 (-0,15 ) OTT1 209 (-0,48 ) RICHTER 6815 (0,81 ) WABERERS 732 (-4,69 )