A rezsicsökkentés februárban érződik majd

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

A 2013. január elsejével végrehajtott lakossági rezsiköltség-csökkentés hatása először a januári fogyasztásról kiállított, februárban kibocsátott számlán érződik majd - mondta Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) államtitkára pénteken sajtótájékoztatón Budapesten.

Emlékeztetett, a kormány 2012 decemberében döntött arról, hogy a villamos energia, a földgáz és a távfűtés lakossági árát 2013. január elsejétől 10 százalékkal csökkenti, a intézkedés mintegy 4 millió háztartást érint.

Az államtitkár hangsúlyozta: 22 év óta nem volt példa arra, hogy egy kormány ne növelje, hanem csökkentse a lakossági energiaköltséget. Az intézkedést indokolja, hogy a magyar családok háztartási rezsiköltségei a régióban és az Európai Unió átlagában is magasnak számítanak - tette hozzá.

Az államtitkár felhívta a lakosság figyelmét arra, hogy akik a mérőóraállást maguk továbbítják a szolgáltatónak, azok a január eleji állapotot rögzítsék és jelentsék be a szolgáltatóknak, függetlenül az eddig megszokott időpontoktól.

Fónagy János hangsúlyozta: a kormány alapvető elvárása, hogy a lakossági díjcsökkentést minden érintett maradéktalanul hajtsa végre. Ennek érdekében az ő vezetésével bizottságot hoztak létre a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a Nemzetgazdasági Minisztérium, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Miniszterelnökség képviselőiből. Emellett a Fidesz parlamenti frakciója is létrehozott egy bizottságot, amely a lakosság, civil és szakmai szervezetek bevonásával, az önkormányzatok közreműködésével az árcsökkentéssel kapcsolatos panaszokat, észrevételeket figyelemmel kíséri.

Az államtitkár a sajtótájékoztatón megjegyezte: a rezsicsökkentéshez kapcsolódó jogszabályi háttér megteremtése érdekében a parlament tavaly az utolsó plenáris ülésén három törvényt módosított, továbbá 11 miniszteri rendeletet hirdettek ki, a Magyar Energia Hivatal pedig számos határozatot hozott az árintézkedések végrehajtására. A kormány azt várja, hogy a 10 százalékos rezsicsökkentés január elsejétől maradéktalanul érvényesülni fog - jelentette ki.

Fónagy János hozzátette: a kormány továbbra is kiemelt feladatnak tekinti, hogy tovább dolgozzon a családok rezsiköltségeinek mérséklésén.

Kérdésre válaszolva az államtitkár közölte, hogy vizsgálják a víz és a szemétszállítás díjának mérséklési lehetőségét is. Nehezíti a munkát, hogy ezeken a területeken uniós forrásokból beruházások valósultak meg, az intézkedést úgy kell megvalósítani, hogy az uniós kötelezettséget ne sértsen, továbbá tekintettel kell lenni arra is, hogy a különböző területek árstruktúrái rendkívül bonyolultak.

A lakossági rezsicsökkentés hatásának nagyfogyasztókra áthárítását felvető kérdésre válaszolva az államtitkár elmondta: minden rendelkezésre álló eszközzel megakadályozzák, hogy a szolgáltatók a piac egyéb szereplőire hárítsák az intézkedés hatását. A rendszerhasználati díj az egyetlen olyan tétel, amelyet a szabad piacon érvényesíteni tudnának a szolgáltatók, de ez is mindössze 2 százaléknyi mozgásteret jelent. A szabad piacon az ártárgyalásokon a vevőnek pedig módjában van a felajánlott árat vitatni - jegyezte meg.

Ugyancsak újságírói kérdésre válaszolva Fónagy János közölte: Magyarország energiaellátása biztosított, elvi lehetőségként feltételezve, hogy esetleg egy szolgáltató kivonul a piacról, ebben az esetben a megmaradt egyetemes szolgáltatók lépnének a helyére.

A sajtótájékoztatón Fónagy János elmondta: 2013 január 15-étől a Magyar Energia Hivatalnál zöldszámot működtetnek majd, ahol szakértők válaszolnak majd a beérkező kérdésekre, és fogadják a bejelentéseket, észrevételeket.

Hirdetés
Kriptovaluták
Melyik a legjobb lakáshitel?
Hirdetés
Befektetés

Figyelj oda a pénzedre! - Segíthet a lista, melyik alapot válaszd

A sorrend a múlt hét összesített eladási és vételi forgalmai alapján készült.

Megcsappanó befektetési kedvvel számolnak Európában

Azonban felértékelődik az európai gyártókapacitás.

Egyre többen fektetik be pénzüket

Nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon májusban.