A (rezsi)forradalom boldog kora lezárulhat

| forrás:
TF-információ
| szerző: | olvasási idő: kb. 2 perc

Ha véglegesen talán nem fejeződik be, de úgy tűnik, átmenetileg szünetel a magyarországi rezsiforradalom. Ezt a helyzetet erősítették meg a kormánypolitikusok az utóbbi napokban tett nyilatkozataikban.

A kérdés több szempontból is aktuális. Alapvetően azért, mert lassan véget ér a nyár, jönnek az őszi napok, amikor is megkezdődik a fűtési szezon. A folyamatosan betárolt gáz ilyenkor kifelé indul a tározókból. Az energiahivatal tavasszal erre az időszakra, az utolsó negyedévre ígérte az új energiaárak lehetőségét. Október elsejéig pedig szűk három hét van hátra.

Legfeljebb 2017-2018-ban várható újabb csökkentés

Amint a kormányzati nyilatkozatok fogalmazzák a magyar lakosság aligha számíthat arra, hogy az energiaárak jelentősen csökkennek. A miniszterelnökséget vezető miniszter nem régen egyenesen úgy nyilatkozott, hogy a rezsiforradalom, azaz a lakossági energiaárak csökkentése majd csak 2017-2018-ban lesz lehetséges. Ennek az okaként azt jelölte meg, hogy jövőre már - várakozásaik szerint - a magyar állam lesz a honi energiaszolgáltatásban a főszereplő.

A kormányzat részéről mindenképpen ügyes húzás, ha sikerül az elkövetkező esztendőkben legalább szinten tartania az energiaárakat. Az energiahordozók ára ugyanis legalább egy esztendeje folyamatosan csökken, s immár olyan mélységekben tartózkodik, amely gazdasági elemzők szerint már az országok gazdasági növekedését elősegítő faktornak is tekinthető.

Az E.ON és a GDF SUEZ ügyfelei után a Magyar Telekom és a Tigáz fogyasztói is a Főgázhoz kerülnek, vagyis jövő ősztől a teljes magyar lakossági gázpiac egyetlen állami szolgáltató kezébe kerül. Ön szerint, gáz, ha az állam szolgáltat? Szavazzon!

Nálunk persze ebben is akad egy apró hiba. A magyar állam, a politikai vezetés ugyanis azt ígérte, hogy a rezsi forradalmat átgyűrűzteti az ipari, a vállalti szektorba is, imígyen csökkentendő a lakossági és nagyvállalati energiaárakban meglévő különbségeket. A túl magas vezetékhasználati díjkülönbségek miatt azonban - ismereteink szerint - változatlanul uniós eljárás van ellenünk.

Fordulhat az energia-ár fogyatkozási tendencia

A nagy kérdés mindazonáltal az, meddig is tart a nemzetközileg immár trendnek nevezhető energiaár-fogyatkozás. Jóllehet például a kőolaj árának alacsony szinten tartása immár világviszonylatban többszörösen összetett politikai kérdés, egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy valamikor – akár még a következő magyarországi parlamenti választások előtt – nagyot fordul a tendencia. Bármit is mondanak a közéleti szereplők, Magyarország külföldi kitettsége változatlanul jelentős. A kérdés, az energiahordozók nemzetközi árának emelkedése közepette, vajon milyen lépésekre kényszerülhet az állam?

A magyar lakosságnak mindenesetre jelenleg örülni kellene. Az ugyanis már önmagában véve is örvendetes dolog, hogy immár esztendők óta sikerül féken tartani az energiaárakat, amelyek ha valamivel olcsóbbak is, de a jövedelmekhez képest még mindig meglehetősen magasak.

Hogy mennyivel olcsóbbak, azt persze nehéz kiderítenie az átlag lakosnak, különösen a mostani időszakban, amikor érkeznek az éves elszámoló számlák. Egyik olvasónk elküldte éves elszámoló számláját, a következő kérdés kíséretében: mondják, önök, akik a gazdaság magyarázatával foglalkoznak, kiismerik-e bizonyosan az E.On éves villamos energia elszámoló számláján?

Akkor most mi is az igazság?

Mint az említett cég vásárlója, e sorok írója is kapott ilyen számlát, ezért akár kapásból, válaszolhatta volna finomabb megfogalmazással, hogy nem igazán. De nézzük is a beküldött számlát! A legfeltűnőbb része – narancssárgával kiemelve - így szól: a rezsidíj csökkentésének eredményeként az Ön megtakarítása ebben az elszámolási időszakban 71.073 forint. Már ez is kissé furcsának tűnik, hiszen, ha ezt az összeget hozzáadjuk a csaknem 220.000 ezer forintos éves kötelezettségekhez, akkor ez legkevesebb húsz százalékos megtakarítást jelentene, ami azért enyhén szólva is furcsa.

Forrás: BankRáció

Ennél már csak az érthetetlenebb, ami sokkal később, a számla vége felé derül ki, a folyószámla egyenleg közlésekor, amely szerint nyolszázharminchét forint jár vissza. Annál is inkább, mivel a későbbiekben az áll, hogy az elmúlt évben tíz százalékkal csökkent a felhasználás (lehet, hogy ezt is beszámolták a rezsicsökkentésbe?).

Ember legyen, aki értelmezni tudja a számlát

Ha mondjuk a fogyasztóvédelem segítségével megpróbálnák kideríteni, mi igaz és mi nem az ominózus számlában, nyilván megfelelő magyarázatot kapnánk rá. Egy azonban száz százalékig biztos. Ez pedig az, hogy a közmű számlák jelentős részét még mindig nem egyszerűsítették a szolgáltatók. Ember legyen a talpán az a magyar átlagfogyasztó, aki egyáltalán felfogja, mit is takar az átviteli rendszerdíj, a rendszerszintű szolgáltatási díj, az elosztóiforgalmi és veszteségdíj…és még sorolhatnánk hosszasan az egyetlen számlában foglalt díjakat. Valószínűleg nem is az szempont, hogy megértse a fogyasztó a számlát.

Az azonban megintcsak különös, hogy a számla sehol sem tartalmazza, hogy ténylegesen mennyibe is kerül egy kilowatt felhasználása. Mert ugyanis a valójában elhasznált kilowattok díjához még hozzájön az egyéb, a fogyasztó által értelmezhetetlen díjak ára. A beküldött számlában egyébként párszáz forint híján százezer forint értékben.

Hirdetés
Kriptovaluták
Melyik a legjobb lakáshitel?
Hirdetés
Befektetés

Életbiztosítás - nem lehet elég korán kezdeni

Minél fiatalabb korban érdemes az életbiztosítást megkötni.

Cégóriások kapkodnak a magyar startupért

Hatmillió dolláros befektetést kap a Shapr3D startup.

Kevésbé borúlátóak Németországban

Kevésbé borúlátó befektetői hangulat Németországban és az euróövezetben.

Ezt olvasta már?

Kiss Attila lett az E.ON itthoni vezérigazgatója »