A szilveszter nem buli a házikedvenceknek

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

Szilveszterkor a kutyatartók többsége tesz valamilyen óvintézkedést a tűzijáték és a petárdázás miatt, hogy megóvja háziállatát - derült ki a CIB Bank megbízásából készített reprezentatív kutatásból. A legtöbben ilyenkor beengedik az állatokat a lakásba vagy egyéb zárt helyre.

Ezt mondták a gazdik

A CIB Bank idén ősszel bemutatott új kreatív reklámplatformja kapcsán – amelynek egy kutya és egy macska a főszereplője – felmérte, hogy hogyan viszonyulnak a gazdák háziállataikhoz.

A kiskedvencek a legtöbb megkérdezett esetében családtagnak, igazi társnak számítanak: a kutyát tartók 77 százaléka, míg a macskát tartók 68 százaléka nyilatkozott így. A kutyások többsége, 54 százaléka mégis inkább a kertben tartja a kutyát, és csak 12 százalék azok aránya, akik csak sétálni viszik ki háziállatukat, egyébként velük él a lakásban. A macskák nagyobb szabadságot élveznek, a gazdáik 48 százaléka mondta azt, hogy kint is és bent is lehet kedvencük.

Komoly veszély

Márpedig az ünnepek a szilveszteri tűzijáték és petárdázás miatt komoly veszélyt jelenthetnek a kint tartott vagy kijáró házikedvenceinkre. A Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság Állategészségügyi Szolgálata szerint a petárdázások hatására minden évben nagyon sok kutya szökik el otthonról.

Az erős hang- és fényhatások miatt megrémült állatok az utcán számukra idegen és veszélyekkel teli környezetbe kerülnek, akár autóbaleset áldozatává válhatnak, vagy később nem találnak vissza otthonukba.

Nem véletlen tehát, hogy a kutatásban megkérdezett állattartók döntő többsége, 81 százaléka ilyenkor különösen figyel háziállatára jellemzően úgy, hogy vagy beengedi a lakásba (40 százalék) vagy bezárja egy biztonságos helyre (29 százalék), illetve egyéb óvintézkedéseket tesz.

A Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság Állategészségügyi Szolgálata arra is felhívja a figyelmet, hogy ilyenkor érdemes az állatok mikrocsipjét és az állattartó személyes adatait ellenőriztetni az állatorvosnál, hogy ha az óvintézkedések ellenére az állat mégis elkóborol, vissza lehessen juttatni a gazdájához.

Emellett jól jöhet a nyakörvre illesztett biléta a gazdi nevével és telefonszámával. A szolgálat arra is emlékeztet, hogy ilyenkor a macskákra is érdemes odafigyelni, mert számukra is stresszt jelent ez az időszak.

Mit tehetünk még?

Ezeken a napokon mindenképpen pórázzal vigyék sétálni kedvenceiket a gazdik. Az állatorvossal egyeztetve nyugtatót is felírattathatunk.

Szilveszter idején több állatvédő egyesület, menhely és állatorvosi rendelő tart ügyeletet. Érdemes követni a környékbeli Facebook-csoportokat, a közösségi médiát, amelyen keresztül gyorsan értesülhetünk, ha elveszett egy ismerősünk házikedvence, vagy mi magunk is kérhetünk segítséget.

Ha kóbor állatot találunk, akkor ne hagyjuk egyedül a sokkos állapotban lévő állatot, helyezzük biztonságba! Autósként különösen nagy óvatosság indokolt, hiszen a megrémült állatok balesetet is okozhatnak. Ráadásul nem csak a házikedvencek, de a vadon élő állatok is megriadhatnak a durrogtatásoktól.

Hirdetés
Kriptovaluták
Melyik a legjobb lakáshitel?
Hirdetés
Befektetés

Támadnak a jogosulatlan befektetési szolgáltatók

Karantén idején támadnak az online jogosulatlan befektetési szolgáltatók.

Tisztességtelenül működött az eBrókerház, büntet az MNB

Hiányosságok történtek a kockázatkezelésnél és az ügyféltájékoztatásnál.

Kevesebb külföldi beruházás áramlik Kínába

Csökkentek a Kínába áramló külföldi tőkebefektetések az első negyedévben.

Ezt olvasta már?

A Tungsram munkahelyvédelmi programot jelentett be »