A Takarékbank szerint 4,1 százalékkal növekedünk

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A Takarékbank megerősítette a magyar gazdaság idei növekedésére vonatkozó 4,6 százalékos prognózisát, alapvetően a beruházások fellendülésére alapozva. 2019-re a korábban jelzett 3,8 százaléknál magasabb, 4,1 százalékos GDP-bővülést vár a kedvező áthúzódó hatások, a reálbérek további dinamikus emelkedése, és a fogyasztás ennek köszönhető markáns növekedése miatt, 2020-ra pedig 3,3 százalékról 3,5 százalékra emelte növekedési előrejelzését - ismertette Suppan Gergely, a hitelintézet vezető elemzője pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón.

Idén átlagosan 2,8 százalékos inflációra számítanak a bank elemzői, ám a növekvő belső kereslet és a bérköltségek emelkedése miatt ennél nagyobb mértékben is gyorsulhat. 2019 elején ismét 3 százalék fölé emelkedhet, ám a jövő év közepére ismét az alá csökkenhet az üzemanyagok idei magas bázisa miatt, így jövőre éves átlagban 2,85 százalékos inflációt várnak.

A forint euróval szembeni további gyengülésére rövid távon változatlanul nem számítanak az elemzők. Várakozásaik szerint az árfolyam 2018 végére visszaerősödhet a 320 forint közelébe, azt követően pedig a korábbi időszakot jellemző 306-315-ös sávba, amit a külső egyensúlyi folyamatok mellett az is támogathat, hogy a nagy hitelminősítő cégek jövőre tovább javíthatják Magyarország adósosztályzatait.

Hirdetés
Kriptovaluták
Melyik a legjobb lakáshitel?
Hirdetés
Befektetés

Munkára fel 50 millió forintot ad az MVM

Az MVM Edison startup versenyének győzteseiről van szó.

Újabb siker a Széchenyi Tőkebefektetési Alappal

Sikeresen zárult a Széchenyi Tőkebefektetési Alap befektetése a bonyhádi...

Amerikai cégbe fektet a Hiventures

A Hiventures magyar vállalkozók által alapított amerikai cégbe fektetett be.

Ezt olvasta már?

Alacsonyabb olajár jöhet, de nem sokkal »