-->

Akár 300 millió tojás is fogyhat

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Az idén olcsóbb a tojás a húsvéti ünnepekre, mint a korábbi években, darabjáért, a vásárlás helyétől függően, 28-35 forintot kérnek átlagosan, míg a közelmúltban volt olyan év, amikor az ár meghaladta a 40 forintot is.

Erről Földi Péter a Baromfi Terméktanács tanácsadója beszélt hétfőn. Elmondta: Magyarországon a húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódóan az átlagos heti tojásvásárlás - ami 40 millió darab körül mozog - mintegy 50 százalékkal emelkedik meg. Így húsvétra összességében mintegy 250-300 millió tojást vesznek az emberek Magyarországon.

A tanácsadó szerint a tojás alacsonyabb árának az oka az európai piaci túlkínálat. Most Magyarországra évi mintegy 500-600 millió darab tojás érkezik, főként Lengyelországból. Magyarországról pedig mintegy 200 millió tojást exportálnak. Az éves magyar tojásfogyasztás átlagosan évente mintegy 2,17 milliárd darab.

Az idén a termelők a tojást önköltség alatt értékesítik a kereskedőknek. Az előállítási költség ugyanis most darabonként mintegy 22 forint körüli. Az átadási árak viszont darabonként átlagosan 18-21 forint közöttiek. A tanácsadó megjegyezte: a termelői árnak legalább 23 forintnak kellene lennie. A tojástermelés éves árbevétele az idén várhatóan 25 milliárd forint körül alakul Magyarországon - tájékoztatott Földi Péter.

Hirdetés
Kriptovaluták
Melyik a legjobb lakáshitel?
Hirdetés
Befektetés

Új csúcsra ért a befektetési alapokban kezelt vagyon

203 milliárd forinttal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon.

Befektetési alapok: a múlt hét kiugró vásárlásai és eladásai

A sorrend a múlt hét összesített eladási és vételi forgalmai alapján készült.

Gigászi befektetést tesz a Fiat Chrysler

Kétmilliárd eurót invesztál lengyelországi üzemébe a Fiat Chrysler.

Ezt olvasta már?

Januártól már a tojások is nemzeti színű zászlót kapnak »