Akár négy év alatt is megtérülhet a napelem

| forrás:
TF-információ
| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

Napenergia tekintetében Magyarország jobb adottságokkal rendelkezik, mint például Németország, mégsem aknázzuk ki megfelelően a lehetőségeinket, pedig állami támogatást is vehetünk föl erre a célra. Perényi Dorottya, környezetvédelmi szakmérnök beszélt nekünk a témáról.

A napenergia piaca gyorsabban növekszik, mint valaha, de a jövedelmezősége már nem annyira. A kulcs, hogy a szereplők javítsanak a beruházási és működési hatékonyságon - áll a McKinsey tanulmányában.

Az Egyesült Államok és Kína is rekordot döntött tavaly 7,5 és 15 gigawattnyi napelem telepítésével. Idén a világ összesen 66 gigawatt kapacitású napelemet fog telepíteni. 2015-ben a befektetők 161 milliárd dollárt öntöttek a napenergiába, ez volt eddig a legnagyobb befektetés egyetlen energiaforrásba.

Kínában például 46 gigawattnyi napelemet telepítettek, többet mint bárhol máshol. India 2020-ra 100 gigawatt kapacitású napelem telepítését célozta meg. A napsütötte Közel-Keleten pedig a befektetések a 2010-es 160 millió dollárhoz képest 3,5 milliárdra emelkedtek.

Mindenkinek jó befektetés

A világ egyre több naperőművet épít, mert egyre olcsóbb lesz a finanszírozása. 2009 óta a napelemek beépítési költségei 70 százalékkal estek.

A szabályozási intézkedések továbbra is támogatják a napenergia terjedését. Számos multi befizet a napenergiára, nem csak azért, hogy a zöldenergiát támogassa, hanem hogy csökkentse költségeit, és hogy diverzifikálja ellátó forrásait.

Figyelembe véve a trendeket, esélyes, hogy 2-3000 gigawattnyi napenergiát fognak telepíteni 2025-re, ez majdnem a fele a világban most működő napelemeknek. Természetesen a napenergia nem tudja önmagában megtermelni a szükséges villamos energiát, mert a nap nem süt mindig akkora intenzitással.

Hirdetés
Kriptovaluták
Melyik a legjobb lakáshitel?
Hirdetés
Befektetés

Befektetési alapok: az elmúlt hét nap nyertesei és vesztesei

A sorrend az elmúlt hét összesített eladási és vételi forgalmai alapján készült.

Milliárdos befektetést kapott a magyar 3D nyomtatógyártó

A CraftUnique-ot a befektetésen kívül szakmai tudással támogatják.

Íme az elmúlt hét kiugró vásárlásai és eladásai

A sorrend az elmúlt hét eladási és vételi forgalmai alapján készült.

Ezt olvasta már?

Napelemekkel csökkenti villanyszámlát a vágóhíd »